logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

MSI CX620 - Zawiesza się w biosie (pierwszym ekranie z logo)

themin 13 Sie 2011 15:07 4740 4
REKLAMA
  • #1 9821220
    themin
    Poziom 11  
    Ocena: 160
    Witam,

Problem z notebookiem polega na tym, że zawiesza się on na ekranie startowym, tym z logo producenta. Podczas włączenia słychać jak wentylator obraca się prawie na maksymalnych obrotach, po czym stopniowo zwalnia. Ponadto świeci się cały czas dioda "z księżycem", a także dioda od dysku twardego, tylko jakby słabiej. Problem ten pojawił się, gdy podczas instalacji systemu usuwałem jedną z partycji. Notebook zawiesił się wtedy na dłuższą chwilę i wyłączył. Od tego czasu podczas próby uruchomienia widać cały czas logo producenta, nie można również wejść do ustawień BIOS'u, ponieważ urządzenie nie reaguje na komendy.

Z góry dziękuję za jakąkolwiek pomoc.
    Pozdrawiam,
    Themin
  • REKLAMA
  • #2 9821420
    Patrick04
    Poziom 16  
    Ocena: 24
    Spróbuj zresetować bios poprzez wyciągniecie baterii na początek i zobaczymy co się stanie.
    Potem - jeśli będzie podobny problem podczas uruchamiania wciśnij Tab - być może laptop nie może wykryć dysku lub na teście RAM się zawiesza.
  • REKLAMA
  • #3 9821705
    themin
    Poziom 11  
    Dzięki za odpowiedź.
    Na razie nie mam dostępu do laptopa, więc baterię spróbuję odłączyć później, jednak mam kilka nowych informacji.
    Po odłączeniu HDD laptop również nie startuje, jednak udało mi się wtedy wejść kilka razy do biosu i zresetować tam ustawienia, co nie zmieniło sytuacji. Próbowałem również odpalać go z jedną kością pamięci RAM (są dwie, próbowałem z jedną i drugą). I teraz najdziwniejsze, włożyłem dysk do innego laptopa, który uruchomił się. Odpaliłem Ubuntu poprzez LiveCD, a następnie zauważyłem, że z dysku zniknęły mi dwie partycje, a jedna z tych, które pozostały wyświetlana była w rzędzie kilkudziesięciu razy (dane się na niej zachowały).
  • REKLAMA
  • #4 9822646
    helmud7543
    Poziom 43  
    Ocena: 1563
    Po wyjęciu dysku jak reaguje? Nie włącza się czyli co? Bo piszesz, że do BIOS-u można się dostać. Spróbuj wymontować napęd optyczny i zobacz jak się zachowa. Pokaż SMART tego podejrzanego dysku - zobaczymy jakie były problemy (niekoniecznie z samym dyskiem - np: z zasilaniem, z komunikacją itp).
  • #5 9835682
    themin
    Poziom 11  
    Problem rozwiązany. Podłączyłem dysk pod inny komputer, następnie programem Testdisk odzyskałem dane z usuniętych partycji. Po wykonanym formatowaniu całego dysku, podłączyłem go do laptopa, a ten o dziwo wystartował. Zastanawia mnie tylko, dlaczego nie mogłem odpalić laptopa (chociażby z LiveCD), gdy miałem odłączony HDD.
    Dziękuję za pomoc i pozdrawiam,
    Themin
REKLAMA