logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Blaupunkt BMW Business CD / Rover ( CD43 ) nie wyszukuje stacji radiowych

slavo535 14 Sie 2011 20:49 6238 7
REKLAMA
  • #1 9824985
    slavo535
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Witam!
    Radio jak w temacie czyli Blaupunkt BMW Business CD / Rover ( CD 43 ) nie wyszukuje żadnych stacji radiowych, zarówno FM jak i AM.
    Dzieje się tak przy wyszukiwaniu automatycznym oraz manualnym.
    Temat podobny do Blaupunkt'a BMW Reverse RDS ale tam można wyszukać ręcznie / manualnie.
    Z tego co sprawdziłem to brak jest jednego napięcia ( zgodnie ze schematem U81, którego wartość powinna wynosić 8,5 V ), a dokładniej jest niższe niz powinno być - wartość zmierzona U81 - ok. 2,2 V.
    Zmierzone wartości dla sprawnego radia oraz tego z uszkodzeniem znajdują się na załączonym zdjęciu.
    Z pomiarów wynika, że znaczny spadek napięcia jest w punkcie 3 czyli bazie V2023.
    Dziękuje za wszelkie wskazówki.
    Pozdrawiam
    Czy jest to problem od strony głowicy ( jeszcze nie podnosiłem nóżki 30 - VCCS, na którą podawane jest U81 ) czy raczej w układzie zasilania czyli 2 x BC858B, które wystawiają w/w U81 - 8,5 V ?
  • REKLAMA
  • #2 9825844
    dzimi
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1285
    Sprawdź układ stabilizacji napięcia podającego napięcie U81. Tam musi być te +8,5V, chyba że na układzie tunera coś obciąża. W tym przypadku do sprawdzenia V2023 czyli BC858.
  • REKLAMA
  • #3 9826088
    slavo535
    Poziom 10  
    Dziekuje za odpowiedź. Tranzystory V2023 oraz V2028 sprawdziłem. Są sprawne - chyba, że pod napięciem coś się z nimi dzieje. Postaram się dzisiaj podnieść nóżkę 30 układu D10. Wówczas zobaczę czy bez obciążenia również jest taki spadek napięcia. Zastanawiam się też czy nie podać z zewnętrznego źródła napięcie U81.
  • REKLAMA
  • #4 9826839
    dzimi
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1285
    Pewnie że możesz. Wtedy będziesz miał pewność czy głowica W.Cz. nie obciąża zbyt napięcia +8,5V.
  • REKLAMA
  • #5 9836241
    slavo535
    Poziom 10  
    Znalazłem wczoraj trochę czasu i zacząłem wnikać w schemat i układ. Okazało się, że wspomniane przeze mnie U81 o wartości 8,5 V zostaje jeszcze rozdzielone na U85.
    Zgodnie ze schematem U81 (U85) wchodzi na D10 ( Motorola TY38477AFTB ):
    U81 na piny:
    - 30 - VCCS
    - 5 - VCC
    U85 na piny:
    - 15 - VCC

Tak jak wspominałem wczesniej odłączyłem powyższe napięcia poprzez podniesienie cewek: L14 dla U81 ("duża") oraz L8009 dla U85 ("mała").

Po odpięciu U81 i U85 układ zaczął zachowywać się jak poniżej:

Następnie wlutowałem cewki i podpiąłem zewnętrzne zasilanie o wartości 8,5 V w miejsce wskazane na poniższym schemacie:

Po tym kroku radio zadziałało. Zaczęło wyszukiwac stacje, działa RDS, sygnał w stereo, jednym słowem "malina".
    Czy mógłby mi ktoś poradzić co może być tego przyczyną, ewentualnie na co jeszcze zwrócić uwagę ?! Sprawdzałem tranzystory w układzie
    napięcia U81 (U85) i wydają się dobre. Nie chce robić lipy i dołączać dodatkowego 8,5 V tylko chce aby było jak zakładała fabryka.
  • #6 9836468
    rybeh
    Poziom 27  
    Ocena: 282
    Napięcie 8,5V jest otrzymywane z układu L4952.
    Sprawdź napięcia na tym układzie.
  • #7 9836485
    slavo535
    Poziom 10  
    Chyba dotarłem do źródła U81 ( U85 ) czyli napięcia 8,5 V.
    Źródłem jest stabilizator L4952, 20 PIN. Wystawia 8,5 V na PIN 1 ( OUT 1 ).

Jak wróce do domu to podniosę nóżkę do góry i zobaczę co jest na tym wyjściu. Czy możliwe jest aby ten stabilizator np.: stracił wydajność prądową tylko dla jednego wyjścia ? Może się okazać, że po zdjęciu obciążenia na wyjściu OUT 1 będzie 8,5 V ale prądowo nie będzie w stanie zasilać układu.
  • #8 9837848
    slavo535
    Poziom 10  
    Właśnie sprawdziłem stabilizator L4952. Po podniesieniu pinu 1 ( OUT1 ) okazało się, że jest na nim 0 V. Czyli tutaj lezy problem braku napięcia U81 ( U85 ). Jutro zamawiam stabilizator i jak tylko go dostane, wymieniam. Mam nadzieje, ze to zakończy problem z radiem.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z radiem Blaupunkt BMW Business CD / Rover (CD43), które nie wyszukuje stacji radiowych FM i AM. Po przeprowadzeniu pomiarów stwierdzono, że napięcie U81, które powinno wynosić 8,5 V, jest znacznie niższe (około 2,2 V). Użytkownik podejrzewał uszkodzenie w układzie zasilania, w tym tranzystorów BC858B oraz stabilizatora L4952. Po dalszych badaniach i podniesieniu nóżki 30 układu D10, użytkownik odkrył, że stabilizator L4952 nie dostarczał wymaganego napięcia. Po podłączeniu zewnętrznego źródła zasilania o wartości 8,5 V radio zaczęło działać poprawnie, co sugeruje, że problem leżał w stabilizatorze. Użytkownik planuje wymienić stabilizator, aby rozwiązać problem.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA