logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

hp pavilon dv7 czarny ekran ale przy zewnetrznym monitorze dziala norlmalnie

omml1 14 Sie 2011 23:55 5454 7
REKLAMA
  • #1 9825620
    omml1
    Poziom 1  
    Ocena: 1
    Czesc prosze o pomoc komputer dziala normalnie ale matryca caly czas jest czarna (probowalem rozne nachylenie matryce ale bez powodzenia) natomiast przy monitorze zewnetrznym dziala jest ok. (mysle ze matryca nie dostaje sygnalu...moze wina tasmy) starszny badziew :(

jestem z Lodzi czy ktos moze zna jakis dobry serwis? lub prosze o pomoc w rozwiazaniu problemu samemu.

i czy jezeli jest to problem tasmy to czy jestem w stanie wymienic ja sam i gdzie moge ja kupic?

pozdrawiam

Pisownia, interpunkcja i slang oraz gramatyka do korekty. [M]
  • REKLAMA
  • #2 10391198
    grzegorz__72
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Mam ten sam problem.
    po rebalingu gpu, windows staruje jednak na matrycy ani podświetlenia (brak napięć sterujących - jest tylko zasilanie) ani treści obrazu. na monitorze zewnętrznym wszystko ok więc myślę że rebaling powiódł się. Może koledzy macie jakieś pomysły?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 10394427
    grzegorz__72
    Poziom 11  
    Kolego mógłbyś troszkę konkretniej.
    Czy masz na myśli rebaling chipsetu obok grafiki ?
    pozdrawiam
  • #5 10394836
    reSTART
    Poziom 15  
    Ocena: 6
    grzegorz__72 napisał:
    po rebalingu gpu, windows staruje jednak na matrycy ani podświetlenia (brak napięć sterujących - jest tylko zasilanie) ani treści obrazu. na monitorze zewnętrznym wszystko ok więc myślę że rebaling powiódł się.

Czy po zdjęciu GPU wszystkie pady na płycie głównej były całe? Jeśli tak, to bardziej prawdopodobne, że układ jednak nie przylutował się prawidłowo lub do wymiany GPU. Na jakim sprzęcie był robiony reballing?
  • #6 10401397
    grzegorz__72
    Poziom 11  
    Kolego reStart, jeśli pady były by pozrywanie to nie było by sensu pytać na forum dlaczego nie działa. Podkreślam na monitorze zewnętrznym wszystko ok, więc chyba rebaling w porządku. Po za tym GPU (chyba) nie wysyła napięć sterujących do inwertera ( 3,3v, regulacja podświetlania) a ich nie ma. Myślę, że układ "nie widzi" matrycy i podaje tylko sygnał na monitor zewnętrzny. Matrycę oczywiście podmieniałem. Może jakieś inne sugestie?
  • #7 10402372
    reSTART
    Poziom 15  
    Podświetleniem steruje KBC, jednak jak zasugerował Kolega Józef18, problem może tkwić w moście południowym. Czy napędy,usb, karty sieciowe/dźwiękowe działają? Jeśli jest z czymś problem, to sugerowałoby most.
  • REKLAMA
  • #8 10403922
    romky
    Poziom 15  
    Kilka tygodni temu miałem na stole DV7'ke (ATI), która nie wyświetlała obrazu na matrycy a na monitorze zewnętrznym było wszystko OK. Pomogła wymiana grafiki.
    Niestety sygnały sterujące matrycą poprzez kilka kluczy tranzystorowych pochodzą jednak z układu graficznego.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z laptopem HP Pavilion DV7, który działa normalnie na zewnętrznym monitorze, ale matryca pozostaje czarna. Próbował różnych kątów nachylenia matrycy, co nie przyniosło rezultatu. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, że problem może leżeć w braku sygnału z układu graficznego do matrycy, co może być spowodowane uszkodzeniem taśmy lub problemem z mostkiem południowym. Wspomniano również o konieczności reballingu GPU lub wymiany grafiki. Użytkownik pyta o możliwość samodzielnej wymiany taśmy oraz o polecane serwisy w Łodzi.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA