logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Miele 986 Novotronic - Zapala się kontrolka ablauf prufen

arko 1 15 Sie 2011 12:37 7669 3
REKLAMA
  • #1 9826511
    arko 1
    Poziom 1  
    Ocena: 5
    Witam,

Mam problem z pralką Miele 986 Novotronic. Zapala się kontrolka ablauf prufen. Po pierwsze wymieniłem pompę wody - miała luz.

Na forum czytałem o tym, że należy sprawdzić wężyk od hydrostatu, czy nie ma przetarć i czy nie jest zapchany. Sprawdziłem i wg mnie jest ok. Jednak kontrolka co któreś pranie zapala się.

Muszę uruchomić dodatkowe odwirowanie i odpompowanie wody. Mam pytanie, czy może ktoś może mi podpowiedzieć co dalej.
    Z góry dziękuję.
  • REKLAMA
  • #2 15477620
    Marcin13736
    Poziom 15  
    Ocena: 34
    Miałem podobny problem w mojej Miele W 467. Znajomy serwisant sugerował, że może być niedrożny odpływ do którego była podłączona pralka. Po włożeniu węża pralki do wanny, problem nadal się pojawiał.Pralka długo pobierała wodę( dużo wody) i zapalała się kontrolka "Dosierung prufen". W czasie wypompowywania wody pompa chodziła dość długo, aż zapalała się kontrolka "Ablauf prufen" o pralka kończyła pranie z mokrym praniem w środku. W moim przypadku dopatrzyłem się, że wężyk podłączony do hydrostatu był załamany pod kątem 90 st. Poprawiłem wężyk i awaria ustąpiła.
  • REKLAMA
  • #3 15582868
    dabrowski marek
    Poziom 11  
    Ocena: 68
    Załamany wężyk hydrostatu lub zapchany, czasami uszkodzony hydrostat czasami w tych pralkach takie same objawy daje zakamieniony elektrozawór wody, zapchane sitko lub zakamieniony wlot wody do szufladki z proszkiem.
  • #4 18958961
    manrenegat
    Poziom 2  
    Witam. U mnie problem był taki tyle ze w modelu W 2241 sam a mianiwicie zapalala sie przy odpompowaniu ww kontrolka. Okazało sie ze wąż był cały skamieniały. Opukałem go i zaczęła z niego w końcu lecieć woda jak należy. Tzn większym strumieniem a przy tym wpłynęły większe kawałki nierozpuszczonego proszku. Zaznaczam ze pralkę kupiłem na używane za 150 zl. Postanowiłem wyplukac ją całą wsypując sode 2x kwasek cytrynowy i butelka octu. Potem program na 95 stopni. Byłem pod wrażeniem ile jeszcze tego syfu wyleciało . Mam nadzieję ze to wystarczy bym nie musiał bębna rozkrecac. By nie było podobnej aytuacji lepsze chyba są żele lub kapsułki niż proszek ktory nie zawsze się rozpuszcza. Pozdrawiam wszystkich posiadaczy tych pralek.
REKLAMA