logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Komputer resetuje się przy starcie, Windows 7 Ultimate x64, wentylator zasilacza

pawel4325 16 Sie 2011 19:17 2398 16
REKLAMA
  • #1 9831336
    pawel4325
    Poziom 23  
    Ocena: 48
    Witam. Otóż od 4 dni mam mianowicie problem że gdy włączam komputer to jakaś sekunda, dwie po jego włączeniu komputer się resetuje (oznaki to przyspieszenie wentylatora zasilacza oraz DVD się załącza od nowa) i tak może się powtórzy to jeszcze raz i komputer się włącza normalnie. Po takim czymś może się zawiesić przy uruchamianiu systemu (Windows 7 Ultimate x64) to wtedy daję reset komputer się włącza normalnie. Jak pochodzi na Windowsie 10 minut i nic się nie dzieje to tak działa cały dzień bez zarzutu można włączać ponownie itd. Czasami jest tak że jak włączam komputer to po 2 sekundach są włączane średnie obroty wentylatora zasilacza (normalnie chodzi na wolnych) i tak można czekać do nieskończoności (monitor jest czarny jak by był od niego kabel odpięty). Wtedy jak się zresetuje albo wyłączy z prądu to tak może jeszcze z 2 razy się stanie i potem normalnie działa. Raz się zdarzyło że po włączeniu systemu i kompresowaniu pliku po prostu się zawiesił, reset i działał resztę dnia normalnie, a dzień wcześniej jak się zawiesił to po sekundzie czarny ekran i monitor nie reaguje jak by kabel od komputera odpiął. Chciałbym dodać że pół roku temu dokupiłem pamięci DDR2 Kingstona w dual channel 4 GB i po ich kupieniu sytuacja w tym stylu była tylko dwa razy, a na samym początku był problem z tymingami to się dokładnie czym innym objawiało (np. podczas kompresowania blue screen). Tutaj podaję parametry komputera:

Cytat:
    - Płyta główna: ASRock A780GXH/128M
    - Zasilacz: Cooler Master 620 (Był on wraz z obudową Cooler Gladiator 600)
    - Procesor: AMD Phenom II X4 Black Edition 940, 3000 MHz
    - Pamięć: Patriot Memory 8500EL Series 2x (były one przy kupnie komputera) i Kingston 2G-UDIMM x2 (Numer seryjny 453C5D79h) (dokupowane pół roku temu)
    - Karta graficzna: Powercolor ATI Radeon HD 4890
    - Dysk Twardy Seagate Barracuda 7200.12 x2 (W systemie Raid-0)

Pozostałych dodatków nie wymieniam bo raczej ważne nie są. Tak po tych objawach sugerowałbym się że zasilacz siada ale pewności nie mam, wolę spytać doświadczonych użytkowników. Z góry dziękuje za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 9831806
    leszko84
    Poziom 20  
    Ocena: 9
    Czy komputer gdy nie chce się włączyć i jest tylko czarny ekran wydaje jakieś piski?

Sprawdź memtestem pamięć. Może być przyczyną.
    Zresetuj bios.

Jeśli to nie pomoże to spróbuj tak:
    Odepnij wszystko co zbędne tzn. zostaw tylko 1 kość pamięci, k. graf, dysk, klawiaturę i myszkę. No i zasilacz oczywiście. Włącz komputer i zobacz czy będzie taki sam objaw. Jeśli nie to podłączaj wszystko po kolei za każdym razem sprawdzając czy będzie w porządku.

Przy okazji odkurz go i obejrzyj kondensatory czy nie są spuchnięte. Wkładając pamięci przetrzyj styki najlepiej izopropanolem a jak nie masz to spirytusem.
  • #3 9831922
    pawel4325
    Poziom 23  
    Pamięć wątpię żeby była przyczyną bo miałem u kolegi taki przypadek jak ty mówisz piszczało, odkurzyło się porty gdzie jest pamięć i wszystko działało, a u mnie jest inni objaw. Nic nie piszczy, tylko po prostu tak jak by tracił napięcie zasilacz i się resetował, i ten czarny ekran raz był jak już windows był załadowany. A jeśli byłoby tak jak mówisz z tą pamięcią to dzisiaj przy próbnym kompresowaniu pliku i użyciu pamięci w ponad 90% coś by było nie tak, kiedyś jak miałem problem z pamięcią to był blue screen.

A od razu dodam że takie sprawdzanie jak ty mówisz to niestety nic nie da bo jak raz się załaduje to potem mogę wszystko podpinać i będzie ok, chyba że na drugi dzień będę włączał, objaw może się pojawić, ale nie musi, dlatego tu jest ta trudność.
  • Pomocny post
    #4 9832107
    leszko84
    Poziom 20  
    To spróbuj w takim momencie, jak się pierwszy raz nie uruchomi (czarny ekran) docisnąć mostek północny i zrobić reset. Ewentualnie przy dociśniętej północy zamiast resetować wyłączyć go (5 sekund?)i włączyć ponownie. Może się odgrzał. W końcu to Radeon. Podobne objawy miałem na moim gigabajcie. Potrzebował czasem kilku prób zanim się uruchomił. Po dogrzewce niestety umarł :(
  • REKLAMA
  • #5 9832211
    pawel4325
    Poziom 23  
    Tu możesz mieć racje z tą grafiką, chociaż bardzo często nie gram, ostatnio w ogóle. A co do mostku północnego gdzie on jest mniej więcej na płycie głównej (patrzeć po nazwach, które wskaże mi Everest i które układ scalony jest tak podpisany), a druga rzecz co by miało dać dociskanie elementu na płycie głównej który w niej siedzi na dobre ? I ta próba to nie wiem czy coś da, bo nawet normalnie jak wyłączę 5 sekund i potem włączę to może i bez tego normalnie odpalić.

Przypomniało mi się jedna dziwne rzecz jak o tej grafice mówiłeś. Wczoraj jak włączałem film z płyty Blu-Ray na kompie i go dwa razy odtwarzałem PowerDVD wywaliło mi blue screena i oczywiście sterownik był od grafiki, a co ciekawe jak media player classic pojedyńczy plik to odtwarzał się film, z tym że co tam parę sekund może się przyciął. Zaktualizowałem w ogóle wczoraj sterownik grafiki po tym i nie wiem czy dalej zrobić taką próbę bo to może tego wina, mogę nawet zrobić fotkę co się dokładnie przy tym pojawia. Z drugiej strony włączyłem teraz Black Opsa i śmiga bez zarzutów...
  • #6 9832257
    leszko84
    Poziom 20  
    Ten Radeon to tak na prawdę mostek północny ze zintegrowaną kartą graficzną. Siedzi na płycie pod złotym, dużym radiatorem.
    Używasz karty zintegrowanej czy masz podłączoną kartę na PCI-E?
    Dociśnięcie mostka da o tyle, że jeśli jest odgrzany to złapie kontakt i komputer powinien się włączyć. Tak się w takich przypadkach sprawdza. Często to pomaga.
    Wskazuje na to też to co napisałeś przed chwilą z PowerDVD.
    Spróbuj zainstalować 3dMark i obejrzeć test grafiki. Czy przypadkiem nie pojawią się jakieś artefakty. Może też się wyłączyć bądź wywalić błąd.

edit :

Teraz jeszcze zauważyłem. Jeśli używasz zintegrowanego to przecież może on współdzielić RAM. Jeśli któraś kość RAMu jest uszkodzona to też może być przyczyną. Koniecznie ją przetestuj.
  • #7 9832307
    pawel4325
    Poziom 23  
    Pisałem w pierwszym poście że używam grafiki Powercolor ATI HD 4890, nie używam zintegrowanej, a co do tego błędu no pojawiał się, no ale gra mi chodzi Black Ops bez zarzutu. Co do 3DMark wiem o co ci chodzi bo miałem taki przypadek na laptopie że były czarne kropki i w ogóle do niczego, ale tam się chipset przygrzał i w ogóle się lapek resetował, a tu włączyłem 3DMark Vantage tak z minutę i nie było jakiś uchybień graficznych tak jak kiedyś miałem na lapku,a dałem grafikę na Perfomance i rozdzielczość 1920x1080 i było średnio 20 klatek na sekundę, więc tu winy raczej nie ma.
  • REKLAMA
  • #8 9832387
    leszko84
    Poziom 20  
    pawel4325 napisał:
    Pisałem w pierwszym poście że używam grafiki Powercolor ATI HD 4890

faktycznie, nie zauważyłem.
    Co do 3dMarka to 1 minuta to trochę krótko. Puść wszystkie testy grafiki. Często na jednym nie widać nic, natomiast artefakty/zniekształcenia/wyłączanie pojawiają się na innych.

Jedynym sposobem w takim razie byłoby podstawić po kolei podzespoły innymi albo usunąć całą resztą "zbędnego" sprzętu łącznie z grafiką (użyć zintegrowanej albo innej sztuki) i 3 z 4 pamięci.

To jest podstawą diagnozy. Wyeliminować niekonieczne do działania podzespoły aż usterka zniknie. Potem podłączać i sprawdzić kiedy znowu się pojawi.
  • #9 9832428
    pawel4325
    Poziom 23  
    Jak by coś było z grafiką to podczas 15 minutowego grania w black opsa też by wyszło a na lapku to już w biosie się grafika sypała. Co do eliminowania jak ci mówiłem jak go uruchomię i pochodzi z 10 minut to może chodzić cały dzień i nic się nie stanie. Nawet teraz miałem włączonego i gdzieś około 15:00 wyłączyli prąd. Włączyłem go o 19:00 bez problemu odpalił.
  • #10 9832486
    leszko84
    Poziom 20  
    Problem jest wyraźnie w sprzęcie. Nie posiadając w domu takich urządzeń jak np karta POST nie jesteś w stanie w inny sposób zweryfikować takiego problemu. Tylko eliminacja. Można jeszcze mierzyć napięcia każdej PWMki i ważniejszych punktów w takim zwisie ale raczej nic nie znajdziesz (np. niepoprawne napięcie, o 0,2 V za mało). Jeśli płyta ze sprawdzonym, sprawnym zasilaczem, RAMem, procesorem i dyskiem będzie tak samo się zachowywać to przyczyna znaleziona. Innego wyjścia nie widzę.
  • #11 9832521
    pawel4325
    Poziom 23  
    Wiadmo sprzętów nie mam bo nie zajmuję się naprawą takich układów. Dopiero jak się nasili problem, że nie ważne czy pochodzi godzine czy 3 godziny że zawsze przy włączaniu to będzie wtedy tak można zrobić, ale jak to raz jest raz nie ma, a potem się okażę że tydzień będzie spokój to trudno będzie wyczaić co. Na razie mi pozostanie odkurzenie komputera.

P.S Co to jest ta karta POST i PWM ?
  • #12 9832543
    thief_randal
    Poziom 13  
    u mnie to była niestety płyta. Identyczne objawy.
  • #13 9832555
    pawel4325
    Poziom 23  
    Właśnie się tego boję że płyta, bo mam dyski w Raid-0 a przeniesienie ich na inną płytę główną spowoduje utratę danych...
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #14 9832564
    leszko84
    Poziom 20  
    POST - Power On Self Test - test podzespołów przeprowadzany przez płytę podczas startu. Zwraca kod w zależności od tego na teście jakiego elementu się zatrzyma (pojawi się problem). Karta PCI / LPT tylko go wyświetla. Dokładniej :
    http://pl.wikipedia.org/wiki/POST

PWM - Pulse Width Modulation, metoda sterowania tranzystorów polegająca na zmianie wypełnienia impulsów sterujących bramkami. Stosowana w modułach zasilania. Potocznie PWM określa cały układ to realizujący.

Co do poprzedniego postu to właśnie dlatego spróbowałbym docisnąć mostek w takiej sytuacji i sprawdził czy to pomoże. Przypuszczam że on będzie przyczyną.
  • #15 9832572
    pawel4325
    Poziom 23  
    A jak by się okazało ewentualnie że to płyta główna to wtedy sypie mi się cały Raid-0 na dyskach (tzn. dane na nim) jak dam nową płytę główną ?
  • #16 9832598
    leszko84
    Poziom 20  
    O ile nowa płyta będzie na takim samym mostku (lub rodzinie) to powinno działać. Ale to nie jest wiedza życiowa tylko internetowa więc za nią nie ręczę.
  • #17 9833239
    pawel4325
    Poziom 23  
    To jest ten ból, ale np. jak przy włączaniu komputera cały czas mam decetcing drives i potem to wykrywa to może na płytach głównych z tych rodzajów po włączeniu Raid-0 powinno być, no nic na razie i tak nie wymieniam, nie dzieje się to non-stop, a dużo rzeczy jest do archiwizowania. Np. dzisiaj włączałem patrzę włącza się normalnie , wracam za 2 minuty do komputera czarny ekran, dałem reset to po 2 sekundach wszedł na średnie obroty i czarny ekran a jak wyłączyłem z prądu i włączyłem to normalnie się włączył i dzisiaj już będzie bez problemu działał.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z komputerem, który resetuje się podczas uruchamiania, co objawia się przyspieszeniem wentylatora zasilacza i czarnym ekranem. Po kilku próbach komputer uruchamia się normalnie, ale czasami zawiesza się podczas ładowania systemu Windows 7 Ultimate x64. Użytkownicy sugerują sprawdzenie pamięci RAM, zresetowanie BIOS-u, odłączenie zbędnych komponentów oraz dociskanie mostka północnego na płycie głównej. Wskazują również na możliwość uszkodzenia płyty głównej lub zasilacza. Użytkownik obawia się o dane na dyskach w RAID-0 w przypadku wymiany płyty głównej. Problemy z grafiką również były poruszane, ale nie stwierdzono jednoznacznej przyczyny.
REKLAMA