Witam podwójnie, jako nowy i jako autor tematu.
Temat z oznaczeniem tego dysku przewijał się niejednokrotnie, lecz każdy przypadek powinien być traktowany indywidualnie, stąd założyłem dany temat.
Posiadam niżej wymieniony dysk:
Marka:Seagate 7200.11
S/N: 5QM2SPCX
ST3500320AS
P/N: 9BX154-303
FIRMWARE: SD15
DATA CODE: 09105
Z dyskiem nigdy, ale to nigdy nie było problemów. Przetrząsnąłem wujka google, naczytałem się tematów z usterką 0MB pod Biosem i innymi przebojami z tą serią. O dziwo mój egzemplarz przetrwał wszystko, prócz samego właściciela
Usmażyłem elektronikę, której naprawić się NA PEWNO nie da. Potrzebuję nowej w celu odzyskania danych. Z HDD może dziać się co tylko chce, interesują mnie dane. Stąd prośba do znawców i podejrzewam pracowników firm recovery data o wskazanie laikowi konkretnych danych elektroniki potrzebnych do tego aby dysk ruszył. Wielka i gorąca prośba o nie odsyłanie mnie do firm specjalizujących się w tym temacie oraz zniechęcaniem! Gdybym miał środki finansowe, dawno bym skorzystał, proste.
Które z danych są kluczowe aby dysk ruszył i była szansa na odzysk danych?
Będę uparcie stał przy zakupie używanej elektroniki, aż do skutku(bądź nowych 500-tek, przynajmniej idzie je odsprzedać lub zachować dla siebie jako backup), aż w końcu ruszy moja sztuka. Po wywiadzie w swoim mieście dowiedziałem się abym kierował się Firmwarem, gdyż wiele osób tak robiło i dyski ruszały. Za dużo przypadków się nasłuchałem, by również nie spróbować samemu. Interesowałaby mnie również sama elektronika, jeśli ktoś miałby na zbyciu.
W razie w mam starą płytkę z przygotowanym ROMem do przelutowania(praktycznie co druga odpowiedź jest nakazem przelutowania układu).
a) znalazłem na allegro jedną sztukę dysku mającą w nazwie tylko GT po Barracuda(czy to już zmienia postać rzeczy i mimo, że podobna seria i ten sam fw to już po zawodach?)
b) jeśli zgadza się firmware a są kompletnie inne dane jest szansa na rozruch?
c) o podstawach, że seria, sata oraz pojemność proszę mnie nie informować
link do pt b) http://allegro.pl/seagate-500gb-barracuda-7200-11-st3500320as-i1763202717.html jest sens licytacji?
Dziękuję i pozdrawiam
Temat z oznaczeniem tego dysku przewijał się niejednokrotnie, lecz każdy przypadek powinien być traktowany indywidualnie, stąd założyłem dany temat.
Posiadam niżej wymieniony dysk:
Marka:Seagate 7200.11
S/N: 5QM2SPCX
ST3500320AS
P/N: 9BX154-303
FIRMWARE: SD15
DATA CODE: 09105
Z dyskiem nigdy, ale to nigdy nie było problemów. Przetrząsnąłem wujka google, naczytałem się tematów z usterką 0MB pod Biosem i innymi przebojami z tą serią. O dziwo mój egzemplarz przetrwał wszystko, prócz samego właściciela
Które z danych są kluczowe aby dysk ruszył i była szansa na odzysk danych?
Będę uparcie stał przy zakupie używanej elektroniki, aż do skutku(bądź nowych 500-tek, przynajmniej idzie je odsprzedać lub zachować dla siebie jako backup), aż w końcu ruszy moja sztuka. Po wywiadzie w swoim mieście dowiedziałem się abym kierował się Firmwarem, gdyż wiele osób tak robiło i dyski ruszały. Za dużo przypadków się nasłuchałem, by również nie spróbować samemu. Interesowałaby mnie również sama elektronika, jeśli ktoś miałby na zbyciu.
W razie w mam starą płytkę z przygotowanym ROMem do przelutowania(praktycznie co druga odpowiedź jest nakazem przelutowania układu).
a) znalazłem na allegro jedną sztukę dysku mającą w nazwie tylko GT po Barracuda(czy to już zmienia postać rzeczy i mimo, że podobna seria i ten sam fw to już po zawodach?)
b) jeśli zgadza się firmware a są kompletnie inne dane jest szansa na rozruch?
c) o podstawach, że seria, sata oraz pojemność proszę mnie nie informować
link do pt b) http://allegro.pl/seagate-500gb-barracuda-7200-11-st3500320as-i1763202717.html jest sens licytacji?
Dziękuję i pozdrawiam