logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

nowy czesci komputer wyswietla blue screen wlacza sie po noc za 5 restartem

tadzik281 18 Sie 2011 12:17 1932 14
REKLAMA
  • #1 9836673
    tadzik281
    Poziom 10  
    Witam mam problem z moim nowym komputerem :
    plyta glowna to asus m5a78l le
    procek amd phenom2 955
    pamiec corsiar 4x2 ddr3
    karta graficzna ati hd 5450 512mb
    zasilacz win power + plus 850
    twardy dysk samsung 1tb 7200rpm 32mb
    Wszystko zlozylem, odpalilem, zainstalowalem win 7 ulti podczas instalowania sterow od plyty glownej komp sie wylaczyl. Blue scren, restart, skonczone instalowanie wszystko gra. Komp smiga jak trzeba jak jest wlaczony caly czas. Czasami blue screen wskoczy, zadko ale nie restartuje sie, caly czas zostaje na niebieskim ekranie po normalnej pracy w ciagu dnia, jest wszystko oki, wylaczam kompa na nocke, rano wstaje nie wlacza sie. Musze zrobic 4 czasami 7 reset restore system itd. Wlaczy sie jest oki prosba o pomoc!!! Dodam jeszcze z kostkami pamieci memtest zrobiony, win test zrobiony, przekladalem je juz jak tylko moglem to nic nie zmienia, jedna rzecz ktora zauważylem, jest przelożenie katy graficznej na stara z graciarni ,wyglada jak by bylo lepiej. Mniej blue screen ale caly czas to samo nie wlacza sie itd. POMOCY bo splukalem sie z calej kasy a tu wielkie nic :cry:
  • REKLAMA
  • #2 9836755
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3547
    Na początek sprawdzić z innym zasilaczem.
  • REKLAMA
  • #3 9836780
    tadzik281
    Poziom 10  
    Myslisz ze to moze byc zasilacz?

Dodano po 49 [sekundy]:

Nie mam jak sprawdzic. Musze kupic nowy. To jest ten problem
  • REKLAMA
  • #4 9837013
    daavid117
    Poziom 42  
    Ocena: 167
    tadzik281 napisał:
    niemam skad sprawdzic musze kupic nowy to jest ten problem

Miernik do ręki i mierzysz napięcia. Dodatkowo standardowo zakładka Health w HDTune.

Nowy komputer? Na gwarancję go! Bo chyba sam takiego czegś nie poskładałeś?
  • #5 9837053
    tadzik281
    Poziom 10  
    Sam skladalem a z miernikiem kiepsko bo w anglii jestem tez trzeba kupic.
  • #6 9837056
    siwy989
    Poziom 13  
    daavid117 napisał:
    tadzik281 napisał:
    niemam skad sprawdzic musze kupic nowy to jest ten problem

Miernik do ręki i mierzysz napięcia. Dodatkowo standardowo zakładka Health w HDTune.

Nowy komputer? Na gwarancję go! Bo chyba sam takiego czegś nie poskładałeś?

zasilacz moze dawac dobre napiecia, w spoczynku, natomiast gdy cos sie uruchomi to wtedy nie wyrabia(przyklad moj, wszystkie napiecia idealne jednak gdy cos wlaczalem to kaput)

do zalozyciela tematu

wyjmij kostki ramu i zostaw jedna sprobuj wtedy zainstalowac sterowniki , rowniez mozesz sprobowac odlaczyc niepotrzebne podzespoly (przedni panel, karta sieciow, dvd/cd- rom ) i moze podaj kod bledu jaki na blue screenie jest

edit

sprawdzales temperatury procka, grafy?
  • #7 9837068
    daavid117
    Poziom 42  
    Ocena: 167
    tadzik281 napisał:
    sam skladalem a z miernikiem kiepsko bo w anglii jestem tez trzeba kupic

To ładny "sprzęt" poskładałeś... Polak mądry po szkodzie, czyż nie?
    siwy989 napisał:
    zasilacz moze dawac dobre napiecia, w spoczynku, natomiast gdy cos sie uruchomi to wtedy nie wyrabia(przyklad moj, wszystkie napiecia idealne jednak gdy cos wlaczalem to kaput)

Kiedy mówię "pomierz napięcia" to chodzi mi o ciągły pomiar aż do wystąpienia usterki (blue screen'a).
    Prosiłem o zrzut ekranu z programu HDTune - zakładka Health.
  • REKLAMA
  • #8 9837337
    cyber-ghost
    Poziom 10  
    Moze byc wina dysku twardego. Spróbuj na innym zainstalować system jak masz mozliwość..
  • #9 9837491
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 587
    tadzik281: prosiłem o coś.
  • #10 9837703
    tadzik281
    Poziom 10  
    tadzik281 napisał:
    Witam mam problem z moim nowym komputerem
    plyta glowna to asus m5a78l le
    procek amd phenom2 955
    pamiec corsiar 4x2 ddr3
    karta graficzna ati hd 5450 512mb
    zasilacz win power + plus 850
    twardy dysk samsung 1tb 7200rpm 32mb
    wszystko zlozylem odpalilem zainstalowalem win 7 ulti podczas instalowania sterow od plyty glownej komp sie wylaczyl. blue scren ,restart skonczone instalowanie wszystko gra komp smiga jak trzeba jak jest wlaczony caly czas. czasami blue screen wskoczy, zadko ale nie restartuje sie caly czas zostaje na niebieskim ekranie, po normalnej pracy w ciagu dnia, jest wszystko oki wylaczam kompa na nocke, rano wstaje nie wlacza sie. musze zrobic 4 czasami 7 reset restore system itd. wlaczy sie jest oki prosba o pomoc dodam jeszcze z kostkami pamieci memtest zrobiony, win test zrobiony, przekladalem je juz jak tylko mogle to nic nie zmienia. jedna rzecz ktora zauwarzylem jest przelorzenie katy graficznej na stara z graciarni. wyglada jak by bylo lepiej mniej blue screen, ale caly czas to samo nie wlacza sie itd. POMOCY!!! bo splukalem sie z calej kasy a tu wielkie nic :cry:

Popraw post uzywając INTERPUNKCJI!
    [jankolo]

Dodano po 5 [minuty]:

dysk odpada bo przerabialem .Instalka na innym wszystko od poczatku i dzieje sie to samo
  • #11 9837714
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    tadzik281: ponawiam prośbę.
  • #12 9837723
    tadzik281
    Poziom 10  
    temperatury oki
    CPU 33c
    mb 28c
    karty graficznej niema temp.

nie wiem co mam pomyslec ale chyba bede stawial na zasilacz. poczekam na wasze opinie z gory dziekuje
  • #13 9837751
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Za ustawiczne lekceważenie poleceń moderatora otrzymujesz ostrzeżenie. Nie zwalnia Cię to z obowiązku niezwłocznego wykonania tego polecenia.
    Kolegów proszę o powstrzymanie się od uczestnictwa w dyskusji do chwili wywiązania się autora tematu z nałożonego obowiązku.
  • #14 9840873
    tadzik281
    Poziom 10  
    Jankolo poprawilem tak jak umialem. Mysle ze jest oki sorki za to.
  • #15 9843658
    tadzik281
    Poziom 10  
    Zmienilem zasilacz na stary atx 400td wszystko jest to samo. Moze plyta glowna ? Prosze o jakas pomoc.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z nowym komputerem, który sporadycznie wyświetla niebieski ekran (blue screen) i nie uruchamia się po nocnym wyłączeniu. Komputer zbudowany jest na płycie głównej ASUS M5A78L LE, z procesorem AMD Phenom II 955, pamięcią Corsair 4x2 DDR3, kartą graficzną ATI HD 5450 oraz zasilaczem Win Power + Plus 850. Po instalacji systemu Windows 7 Ultimate wystąpiły problemy z wyłączeniem się komputera podczas instalacji sterowników. Użytkownik przeprowadził testy pamięci RAM i temperatur, które wykazały prawidłowe wyniki. Wskazano na możliwość problemu z zasilaczem, który może nie dostarczać wystarczającej mocy pod obciążeniem. Użytkownik rozważa również wymianę płyty głównej, ponieważ po wymianie zasilacza na starszy problem nadal występuje.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA