Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Jedna antena na analogową i cyfrową TV i cztery telewizory

tommyk74 20 Sie 2011 08:03 5526 15
  • #1 20 Sie 2011 08:03
    tommyk74
    Poziom 9  

    Witam,
    problem występuje przy podłączeniu aktywnego rozgałęźnika Telmor RTA-140 z separatorem i zasilaczem Telmor ZZA-7 w sposób jak na załączonym obrazie.
    Jedna antena na analogową i cyfrową TV i cztery telewizory
    Następuje zwarcie bo zasilacz nie zapala się (dioda).Dobrze, że ma zabezpieczenie.
    Połączenie alternatywne to znaczy testowo kabel połączony luźno ze strychu z rozgałęźnika przez klatkę schodową do telewizora (pokój nr 3) w środkowej części domu.

    Remont masztu po zerwaniu z powodu wichury i modernizacja (likwidacja starych anten) miała na celu przywrócenie sygnału analogowego oraz danie sygnału cyfrowego z jak największej ilości nadajników z okolicy(taki układ są w pobliżu siebie, kierunek).W domku jest niezależnie jeszcze telewizja N.

    Proszę o poradę czy da się bez kucia i wiercenia w świeżo wyremontowanym domku jednorodzinnym rozwiązać problem słabego sygnału.
    Jak wzmocnić sygnał na jednym torze rozgałęźnika (3 TV) ? Dodatkowy wzmacniacz? Ale może uszkodzić rozgałęźnik.
    Regulacja w rozgałęźniku nie pomaga.
    Eksperymentalnie podłączyłem odwrotnie ZZA-7 do rozgałęźnika (słyszałem i czytałem ze schematu, że należy do telewizora) obraz lepszy niż bez zasilacza ale dużo gorszy jak w połączeniu alternatywnym. Zasilacz w takim układzie zapala się (dioda).

    Z góry bardzo dziękuje za porady.

    0 15
  • #2 20 Sie 2011 09:22
    irekr
    Moderator

    1.
    Po nitce do kłębka:
    - wtyczka ZZA podłączona do odbiornika i kabel z odbiornika zakończony wtykiem F i połączyć "beczką" F/F z kablem antenowym; sprawdź czy wszystko działa prawidłowo - czy po wyłączenia zasilacza z prądu odbiór się pogarsza a nawet zanika;
    - w miejsce beczki wstaw RTA - kabel z odbiornika w pierwsze gniazdo od lewej z dołu - oznaczone jako OUT ale z zaznaczonym wejściem napięcia 9-12 V;
    - antena dołączona do IN (środkowe dolne), do pozostałych gniazd niczego nie podłączaj;
    - sprawdź czy działa wszystko tak jak powinno i czy regulacja wzmocnienia w RTA działa.
    - sprawdź czy na pozostałych gniazdach (niepodłączonych) występuje jakieś napięcie stałe - nie powinno być żadnego, jeżeli jest to trzeba zastosować separatory galwaniczne;
    - podłączaj po kolei poszczególne kable obserwując diodę w zasilaczu.

    Jest to istotne, gdyż w większości gniazd abonenckich żyła środkowa kabla jest połączona z masą dla prądu stałego. Jeżeli RTA podaje napięcie na instalacje w budynku to będzie zwarcie.

    2. Napisz coś więcej na temat samej instalacji i zastosowanych gniazd. Oraz dlaczego nie możesz się dostać do poszczególnych punktów instalacji.
    Pamiętaj że typowe gniazda abonenckie wprowadzają dość spore tłumienie. Trzeba je uwzględniać w "bilansie energetycznym" linii antenowych. Sam RTA to wzmocnienie tylko 10 dB , gniazda czasami tłumią więcej.
    Jakie gniazda masz na pietrach?

    No i podstawowa informacja; gdzie to jest?

    Dodano po 4 [minuty]:

    PS: WSA-828 to spore wzmocnienie, pewnie sygnały były zbyt silne.
    RTA to nie jest najlepsze urządzenie; maksymalny poziom sygnału wyjściowego to tylko 102 dB dla dwóch sygnałów TV, dla np 5ciu sygnałów analogowych i dwóch cyfrowych to za mało....

    0
  • #3 20 Sie 2011 09:59
    tommyk74
    Poziom 9  

    Dziękuję za odpowiedź.
    Połączenie jest sprawdzone do punktu 5 twojej wypowiedzi.
    Działa poprawnie.
    Nie mam czym sprawdzić ewentualnego napięcia nie jestem elektronikiem.
    W sklepie pan powiedział że ze względu na to iż antena telmora DIGITmax HD/P25 ma wbudowany przedwzmacniacz nie będzie prawidłowo współpracować z wzmacniaczem wsa-828 i tańszym rozwiązaniem jest ten aktywny rozgałęźnik rta-140. To się sprawdzilo tyle że właśnie nie przewidziałem że 3 pokoje połączone są ze sobą. Więc RTA ma wykorzystane tylko dwa tory out te bez kabla z zasilaczem.
    Sygnał jest poprawny na 4 TV, gdy alternatywnie eksperymentalnie podpiąłem kabel z wtyczką ZZA-7 bezpośrednio w TV-druga strona F w ART140 lewy dół pomijając gniazdo w pokoju nr 3 oczywiście dwa wyjścia OUT w ART-140 są wolne.

    Wygląda mi na to, że potrzebuję wzmocnić sygnał na jednym torze out rozdzielacza na 3 tv w rożnych pokojach tego samego pionu (nr 2,3,4) połączonych ze sobą nie wiem w jaki sposób tak aby po włączeniu wtyczki zza7 nie spalić urządzeń. Nie wiem może zasilacz tego ZZA-7 jest za słaby. Nie znam się na elektronice.2 wariant to wyrzucić ten rta-140 i zastosować wsa-833 z regulacją napięcia i rozgałęźnik, który już mam rm-3f, wówczas jak będzie słaby sygnał to zmniejszyć na regulacji.

    0
  • #4 20 Sie 2011 10:33
    irekr
    Moderator

    Może elektronikiem nie jesteś, ale czasami warto mieć w domu najprostszy multimetr cyfrowy, taki parę złotych. Pokaże czy jest napięcie albo go nie ma, można sprawdzić czy jest zwarcie,.....
    W sklepie dobrze Ci powiedzieli, tyle wzmacniaczy to za wiele.

    Jak z gniazdami na pietrach?
    Jesteś w stanie dokładnie sprawdzić jak te kable w pionie są połączone? Piszesz że gdzies są dwa kable, gdzieś jeden, czy to typowy układ jednego kabla idący z góry do dołu i na dwóch górnych pietrach jest gniazdo przelotowe a na najniższym gniazdo końcowe?

    Może więcej szczegółów o tej instalacji..?

    Najwygodniej jest instalować typowe gniazda abonenckie, jednak nawet gniazdo końcowe ma tłumienie około 3 dB a typowe gniazdo przelotowe około 10 dB. W twojej instalacji liczy się każdy decybel więc te tłumienia są trochę za duże.

    Jak z odległościami pomiędzy gniazdami...?

    0
  • #5 20 Sie 2011 20:07
    tommyk74
    Poziom 9  

    W pokojach nr 2,3 są gniazda aboneckie natynkowe Telmor GA-21 przelotowe
    http://www.telmor.pl/gniazda_abonenckie/Gniazda_RTV/GA-21_gniazdo_abonenckie_przelotowe
    W pokoju nr 1 ,4 są gniazda aboneckie natynkowe Telmor Ga-16 końcowe http://www.telmor.pl/gniazda_abonenckie/Gniazda_RTV/GA-15,-16_gniazda_abonenckie

    Gniazda sporo tłumią po ich ominięciu sygnał był lepszy.
    Odległości od gniazd do strychu gdzie znajduje się wejście antenowe z rozgałęźnikiem to jest odpowiednio. wartości orientacyjne
    Pokój nr1 9 m
    Pokój nr2 8 m
    Pokój nr3 dodatkowe 4 m od gniazda z pokoju nr 2
    Pokój nr4 dodatkowe 4 m od gniazda z pokoju nr 3

    Niestety moje dzisiejsze testy zakończyły się fiaskiem (chyba spaliłem RTA-140 po włączeniu zasilania z ZZA-7 brak wzmocnienia chociaż dioda świeci) http://www.telmor.pl/Wzmacniacze_abonenckie_w...trojone/RTA-120,-140_aktywne_rozgalezniki_RTV ZZA-7 http://www.elpiobis.pl/product_info.php/pName/zwrotnica-zasilania-zza-7

    Całe okablowanie wewnątrz jak i zewnątrz jest słabej jakości w dodatku jest klasy niższej niż RG6 http://www.telmor.pl/kable_koncentryczne/RG6_kabel_koncentryczny_budynkowy

    Postanowiłem zmienić antenę na kierunkową bo jest pasywna http://www.telmor.pl/Anteny/DIGIT_3DT_antena_pasmowa
    z wykorzystaniem wzmacniacza który już mam wsa-828 http://www.elpiobis.pl/product_info.php/pName/mikrowzmacniacz-abonencki-wsa-828 oraz rozgałęźnika który już mam Telmor RM-3F http://www.telmor.pl/Elementy_bierne_aktywne/Rozgalezniki_RTV_SAT/RM-2F,-3F,-4F wszystko po to aby przebić się przez słabe kable i tłumiące gniazda z zastosowaniem na 4 telewizory i z gwarancją odbioru DVB -T
    Z czego 3 gniazda połaczone są ze sobą wiec tak jakby był jeden tor w rozgałęźniku.

    Jeśli jest to zły pomysł to proszę o poradę. Nadmieniam że w moim mieście dostępne są głównie produkty gdańskiej firmy Telmor (ewentualna wymiana w sklepie), Dipol musiałbym zamawiać z netu większe koszta i czas. Projekt muszę zrealizować do końca następnego tygodnia.

    0
  • #6 22 Sie 2011 09:34
    tommyk74
    Poziom 9  

    Czy istnieją zwrotnice antenowe , które mają 3 wejscia UHF/DVB-T zakończone wtykiem F ? Wszystkie które przeglądam mają wejścia 1-12, 6-12, 21-69 a ja chciałbym mieć możliwość zastosowania w trzech różnych kierunkach UHF.

    Może warto dać sobie szansę na wykorzystanie wszystkich trzech nadajników w zasięgu którego jestem.

    1. Sławoborze (około 50 km) TVP1,TVP2,,TVN oraz DVB-T Mux-2 706 Mhz
    2. Gołogóra (około 40km) TVP1,TVP2,Polsat oraz DVB-T Mux-2 862 Mhz
    3. Chełmska Góra (około 6 km) TVP1,TVP2, TVPInfo Szczecin, brak DVB-T

    0
  • #7 22 Sie 2011 13:36
    Marcin91
    Poziom 23  

    Witam, patrząc na schemat instalacji wychodzi na to, że zasilacz zamontowany jest w którymś z pokoi... Jeżeli tak jest a widzę że wszędzie są gniazda TV, to nie dziwne że RTA nie działa (gniazda nie przepuszczają napięcia) dlatego zasilanie trzeba dać między gniazdem a RTA (oraz pamiętać o zwarciu zwory w RTA aby podawała napięcie do ASR) jak również podłączeniu zasilacza pod odpowiednie wyjście.

    I powinno działać bez problemu.

    0
  • #8 23 Sie 2011 10:13
    irekr
    Moderator

    Zwróć uwagę że WSA-828 ma dość spore wzmocnienie i w przypadku jego zastosowania trzeba tak manipulować wielkościami sygnałów, by nie dopuścić do jego przesterowania.
    Wystarczy że jeden z sygnałów będzie miał poziom zbliżony lub zbyt duży do poziomu przesterowania i cała instalacja nie będzie funkcjonować poprawnie. Dlatego warto zaopatrzyć się w regulowany tłumik.
    Piszesz ze chyba spaliłeś RTA. Jeżeli podłączysz tak jak pisałem na wstępie i sprawdzisz czy RTA reaguje na podanie zasilania oraz regulacje wzmocnienia to warto ustalić czy naprawdę jest uszkodzony czy tez nie.

    Jakość kabli to podstawa sukcesu. Jeżeli sam określasz przewody jako złe to widać tak jest. Czy te kable są zamurowane w ścianach? Nie da się poprowadzić nowej instalacji obok, na zewnątrz, wymienić chociażby odcinków tak gdzie jest to możliwe?
    Stare kable rzeczywiście bywały dość kiepskiej jakości. Co prawda dziś mamy jeszcze gorsze chińskie podróbki w sprzedaży, ale ktoś obeznany z tematem wie jak temu zapobiegać.

    Odnośnie tego feralnego pionu gdzie masz słabe sygnały; zastanów się nad opcja w której:
    na najwyższym pietrze albo zostawiasz gniazdo przelotowe albo instalujesz (lepiej) odgałęźnik - może być TELMORU - podobny do takiego:
    http://www.dipol.com.pl/odgaleznik_tv_1-krotny_o-1-6db_5-1000mhz_signal_R602106.htm
    a piętro niżej instalujesz rozgałęźnik który posiadasz:
    http://www.telmor.pl/Elementy_bierne_aktywne/Rozgalezniki_RTV_SAT/RM-2F,-3F,-4F
    Zamiast gniazd dajesz po prostu kable do odbiorników. Zawsze to sygnały będą silniejsze...

    Odnośnie wielu anten i zwrotnic: widziałem takie o trzech wejściach i złączach F, ale przy takim przekładańcu kanałowym jaki masz, bałbym się zastosować trzech anten na trzy kierunki przy pomocy prostej zwrotnicy. Dla sygnału cyfrowego jest to do zrobienia, ale dla analogowego nie bardzo, gdyż będziesz miał bardzo silne odbicia. Porównaj wykazy kanałowe nadajników i sam zobaczysz że taka zwrotnica musiała by mieć charakterystyka podobna do Giewontu i to na każdym wejściu inną.
    Anteny z wielu kierunków łączy się ze sobą, ale przy pomocy specjalnych pasmowych wzmacniaczy o regulowanych czułościach i pasmach. TELMOR robi takie urządzenia (bardzo dobre zresztą) ale są naprawdę drogie.

    0
  • #9 23 Sie 2011 10:15
    tommyk74
    Poziom 9  

    RTA-140 okazał się sprawny, w sklepie gdzie kupiłem został sprawdzony.

    Zmieniłem typ instalacji, cały czas walczę.
    Zamiast anteny Telmor ASR-860 z przedwzmacniaczem zastosowałem kierunkową pasywna z symetryzatorem ( umówiłem się że mogę oddać) http://www.telmor.pl/Anteny/DIGIT_3DT_antena_pasmowa skierowaną na nadajnik Gołogóra http://emi.emitel.pl/EMITEL/przeglad_obiektow.aspx i po konsultacji w sklepie dołożyłem antenę tylko zamontowaną pionowo nie poziomo podobnie wygląda jak ta http://sklep.ivel.pl/p1745,antena-telewizyjna-vhf-7-elementowa-dipol-7-6-12.html na nadajnik Chełmska Góra http://emi.emitel.pl/EMITEL/przeglad_obiektow.aspx.. Anteny połączone są zwrotnica z regulatorem ZR55 http://www.dipol.com.pl/zwrotnica_antenowa_zr-55_z_korektorem_C0450.htm i sygnał przechodzi przez wzmacniacz wss-828 i rozgałęźnik rm-3f. Efekt gorszy niż poprzednio. TVP1 obraz fatalny, TVP2 fatalny Polsat słaby (duże ziarno).
    Antena Telmor DIGIT-3DT jest podpięta do złącza Z3 a druga do złącza Z4. Nie wiem może jest źle, proszę o poradę. Jak się stroi tą zwrotnice? Czy antena, którą mi sprzedawca zaproponował nie jest przypadkiem tylko na jeden kanał (k11 z Chełmskiej Góry) ?
    Czy ją dobrze podłączyłem do zwrotnicy? Chciałem odbierać TVP1,TVP2,TVPInfo analogowo a sygnał mimo bliskości nadajnika jest bardzo słaby(duże ziarno) ale bez podwójnych obrazów czy pasków.
    Jeśli wszystko jest źle to jakie powinienem użyć anteny i zwrotnice do tych dwóch nadajników ?

    0
  • #10 23 Sie 2011 11:47
    irekr
    Moderator

    ZR55 to bardzo fajna zwrotnica, wymag jednak bardzo dokładnego ustawienia, nie posiadając jakiegoś wskaźnika sygnału ustawienie "na oko" jest bardzo trudne.
    Do tego pamiętaj ze korektory działają w ściśle określony sposób.

    Nie do końca zrozumiałem jaki anteny masz poustawiane na jakie obiekty.
    Wiem że na Gołogóre tryzuba a na Chełmska góre YAGI postawiona w pionie.
    A jak z TVP1 z Gołogóry? Wszak to k. 8 w polaryzacji V?

    Generalnie może podzielmy zagadnienie na dwie cześci:
    1. Dobór anten.
    2. Konfiguracja Sieci kablowej w budynku.

    Układ kanałowy masz taki:
    k.08 V TVP1 Gołogóra
    k.11 V TVP3INFO Szczecin Góra Chełmska
    k.21 H TVP2 Góra Chełmska
    k.23 H TVP2 Gołogóra
    k.28 H TVP2 Sławoborze
    k.32 H TVN Sławoborze
    k.37 H TVP1 Góra Chełmska
    k.40 H POLSAT Gołogóra
    k.47 H MUX2 Gołogóra
    k.50 H MUX2 Sławoborze
    k.60 H TVP1 Sławoborze

    To na dzisiaj, sadzę że do końca roku to się jeszcze zmieni w zakresie uruchomień MUX1 i MUX3 w Twojej okolicy.

    Domyślam się ze TVP1/2/3 chcesz odebrać z nadajnika w Koszalinie, Czy ok.?

    0
  • #11 23 Sie 2011 13:17
    tommyk74
    Poziom 9  

    Antena kierunkowa Telmor DIGIT-3DT jest skierowana na oko na Gołogórę.Nie mam jak podłączyć się na dachu z odbiornikiem, chyba że uda mi się wtachać jakiś malutki telewizorek.

    1.Jeśli mam złą antenę to jaka antena powinna być na te kanały z tego nadajnika?

    Antena którą mi polecono w sklepie jet skierowana idealnie na Chełmską Górę bo tę akurat widać gołym okiem odległosć około 7-8 km.

    Z Chełmskiej góry chciałem odebrać na małej antenie Yagi 5-cio elementowej poleconej ze sklepu TVP1,TVP2,TVPInfo

    2.Jeśli mam złą antenę to jaka antena powinna być na te kanały z tego nadajnika?

    Także z polecenia zastosowałem symetryzator 1-12 do tej Yagi.

    3.Czy nie jest on zły i nie powinien być np taki?
    http://www.dipol.com.pl/symetryzator_antenowy_sa_i-v_C0005.htm

    Nie wiem czy ta antena polecona nie jest tylko na TVPInfo kanał 11 bo ma zakrez 6-12 VHF ? i jak ją należy podłączyć w zwrotnicy ZR55. Może mnie sprzedawca źle zrozumiał, że chce tylko TVPInfo odbierać.

    4.Czy źle podłączyłem DIGIT-3DT do Z3 i Yagi do Z4 ?

    5.Jeśli podłącze do Z2 to nie odbiorę TVP1 iTVP2 z Chełmskiej góry?

    6.Tłumiki ale gdzie się to instaluje pewnie pomiędzy anteną a zwrotnicą ?
    Czy chodzi o coś takiego ?
    http://www.dipol.com.pl/tlumik_antenowy_tv_regulowany_tra-03_R50150.htm

    Wszyscy chwalą kierunkowe anteny do DVB a okazuje się że ta DIGIT-3DT ma gorszy sygnał niż poprzednia siatkowa z przedwzmacniaczem DIGITmax HD .
    Zamieniłem ją głównie ze względu na brak współpracy z wss828.

    Moja charakterystyka terenu na Gołogórę.

    Jedna antena na analogową i cyfrową TV i cztery telewizory

    0
  • #12 23 Sie 2011 17:15
    irekr
    Moderator

    Antena kierunkowa dla DVB jest bardzo dobra, jezeli nie ma po drodze przeszkód i mamy do czynienia z propagacja bezpośrednią. W przypadku odbioru sygnałów odbitych lub rozproszonych do odbioru DVB czesto korzystniej jest stosować anteny o słabej kierunkowości a nawet dookólne. Sygnał odbity pomaga w odbiorze cyfrowym, gdyż odbicia nie maja wpływu na odbiór.

    W zwrotnicy która masz Z1 można użyć do odbioru w zakresie UKF, Z2 do kanalów 6-12 - w Twoim przypadku Góra Chełmska k.11 LUB Gołogóra k. 8 - obie anteny w polaryzacji PIONOWEJ.
    Pozostałe wejścia do odbioru kanałów 21-69 z możliwością WYCIĘCIA po jednym odcinku pasma na każdym wejściu. W Twoje lokalizacji nie jest to proste, bo kanały się zazębiają.

    Inaczej mówiąc - dwie anteny - jedna YAGA w pionie i mała YAGA na kanały 21-69 maja bycć skierowane na Górę chełmska i masz na nich TVP1/2 (na kanałach 37 i 21) oraz TVP3 na kanale 08. Antenę YAGI na kanały 6-12 podłączasz do wejścia Z2, Antenę na kanały 21-69 skierowana na Górę chełmska podłączasz na wejście Z3 ale ustawiasz w tej antenie pułapkę na kabał POLSATU czyli k.40 ale powinna mieć także pułapkę na kanał 23 (nie będzie to łatwe bo kanał 21 jest blisko 23 i 37 jest blisko 40go).
    Antena skierowana na Gołogórę podłączona do Z4 ma odbierać analogowo POLSAT i MUX2 czyli kanały 40 i 47 ale nie ma odbierać kanałów 21 i 37 z Góry Chełmskiej.
    Powiem szczerze ze nie jest to łatwe...

    0
  • #13 24 Sie 2011 09:10
    tommyk74
    Poziom 9  

    Bardzo dziękuję irekr za cierpliwość i wyczerpującą odpowiedz.
    Poradziłem sobie już z instalacją.
    Zmieniłem zwrotnice na 1-12/21-60 za 15 zł zamiast tej ZR55 za 50 zł
    1. Analogowo TVP1,TVP2,Polsat,TVPInfo obraz żyleta
    2. Cyfrowo DVB-T Mux2 z Gołogóry Siła 100% Jakość 80%
    3. Cyfrowo DVB-T Mux2 z Sławoborza sygnał pewnie odbity Siła 100 % Jakość 45%
    Niewątpliwie dzięki elektrodzie wiedza z dziedziny instalacji antenowych jest u mnie ciut większa.
    Jeszcze raz dziękuję wszystkim za pomoc.
    Z mojej strony temat już do zamknięcia.

    0
  • #14 24 Sie 2011 11:41
    irekr
    Moderator

    Jeżeli masz na MUX-ach siłę 100% a jakość 80% na Gołogórze i 45% na Sławoborzu to oznacza że wzmacniacz jest przesterowany lub ma zły odstęp intermodulacyjny. parametr 100% sygnału i 45 jakości to bardzo zły parametr, prawidłowo powinno być 45% sygnału i 100% jakości.
    Prawidłowe wskazania są takie że siła powinna być niższa od jakości. To charakterystyczne dla przekazów z modulacjami ortogonalnymi.
    Warto by to zmienić, czyli albo zmniejszyć wielkość wzmocnienia albo założyć tłumik przed wzmacniaczem. Jeżeli mamy do czynienia z intermodulacją, to sytuacja jest jeszcze bardziej skomplikowana i trzeba postępować bardzo oszczędnie z wielkościami sygnałów.
    Spróbuj trochę "przykręcić" instalację...

    Jak TVN w analogu ze Sławoborza..?

    0
  • #15 24 Sie 2011 13:52
    tommyk74
    Poziom 9  

    Czyli musiałbym zakupić jeszcze taki tłumik tak ?
    np: http://www.dipol.com.pl/tlumik_antenowy_tv_regulowany_tra-03_R50150.htm
    lub
    http://www.dipol.com.pl/tlumik_antenowy_regulowany_tr-10_R50101.htm

    Został mi jeszcze ten RTA-140 on ma regulacje tylko właśnie z nim miałem kłopoty na jednym torze te nieszczęsne 3 gniazda (odbiorniki TV) wzmocnienie 10 dB z redukcją -10 dB odejmując tłumienność złego kabla oraz gniazd no to ląduje pod kreską :(
    http://www.telmor.pl/Wzmacniacze_abonenckie_w...trojone/RTA-120,-140_aktywne_rozgalezniki_RTV

    Wygląda mi na to że teraz mam 28 dB - powstające tłumiena z kabla i gniazd i tak jest za silny sygnał więc tłumik rozwiązałby sprawę ?


    TVN ze Sławoborza obraz żyleta(odbierałem jak przekręciłem antenę),na stałę potrzebowałbym trzeciej anteny.
    Sygnał mam ustawiony z Gołogóry, jest bliżej o kilka kilometrów. Sygnał ze Sławoborza nie był lepszy.
    TVN będzie oglądany z DVB-T.
    Jak antena była ustawiona na Sławoborze sytuacja z DVB-T była identyczna jak teraz z Gołogóry S 100% J 80%.

    Testy przekazu cyfrowego robiłem tylko na tunerze laptopowym na USB podpiętym do gniazdka w ścianie w ostatni najdalszy punkt o najsłabszym sygnale czyli pokój nr 4, coś takiego.
    http://eltexco.pl/tuner-micro-do-telewizji-dvb-t-cabletech.html

    0
  • #16 24 Sie 2011 14:25
    irekr
    Moderator

    Jak masz tuner USB to nie kombinuj, to co one pokazują w parametrach jest mało wiarygodne. tego typu wskazania na tunerze stacjonarnym i sprzętowym będą zupełnie inne.
    Jeżeli odbiera Ci prawidłowo to zostaw tak jak jest.

    0
  Szukaj w 5mln produktów