logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ekran gaśnie podczas pracy - Toshiba Satellite U400, co sprawdzić?

sstrus 23 Sie 2011 23:07 3058 5
  • #1 9856136
    sstrus
    Poziom 10  
    WItam

problem jest taki. Nagle podczas pracy ekran zgasł. Dysk pracuje, wszystko działa...capslock dziala gdy go włącze/wyłącze. Gdy zamknę obudowe i otworze po 3 sek to ekran znów jest ok. JEdnak tylko przez chwile. Restart nie pomaga. NA 100% jestem pewien, że to nie jest problem z żadnymi ustawieniami windowsa lub opcji zasilania. Proszę o poradę gdzie szukać problemu.
  • #2 9856186
    ksiezyc11
    Poziom 25  
    Ocena: 25
    hej
    Możliwe, że problem leży po stronie samego inwertera ewentualnie zużytej świetlówki
  • #3 9856414
    PCLP
    Poziom 14  
    Ocena: 21
    Kolego prawdopodobnie problem leży po stronie inwertera. Na znanym portalu aukcyjnym można nabyć taki poniżej 50zł. Myślę że wymiana przyniesie pozytywny skutek.
  • #4 9858641
    sstrus
    Poziom 10  
    Witam, dziękuje za podpowiedzi.

Wyciągnąłem inwerter i teraz no właśnie...czy Ja mogę w jakiś sposób sprawdzić czy on jest sprawny? Pewnie nie...z drugiej strony jeśli kupie drugi i to nie będzie to..:(
    Tak jeszcze dodam, ale myśle że to nie ma znaczenia. Od kilku dni miałem też problem z ładowaniem laptopa. Chodzi o gniazdo zasilacza które nie chce do końca współpracować z zasilaczem. Muszę trochę poruszać wtyczką którą wkładam w gniazdo laptopa - aby rozpoczęło się ładownie.

Dodam, że oczywiscie mój główny problem ma miejsce kiedy bateria jest naładowana na full...
  • #5 9858791
    ksiezyc11
    Poziom 25  
    Ocena: 25
    Jedynym domowym sposobem na sprawdzenie inwertera jest podłączenie innej świetlówki. Jednak według mnie uszkodzony jest inwerter konkretnie pewnie transformatorek, przynajmniej przy takich objawach w 90% przypadków okazywał się uszkodzony inwerter. Co do ładowania,albo puścił lut albo masz już luźne gniazdo zasilania pozostaje wymiana, dodatkowo przyjrzyj się przewodowi przy wtyczce czy nie jest jakiś uszkodzony czasami i takie rzeczy się spotyka.
  • #6 9859141
    femio
    Poziom 17  
    Ocena: 11
    Proszę dokonać pomiarów napięć na wejściu invertera, a następnie sprawdzić je po zgaśnięciu podświetlenia.
    Pozdrawiam
REKLAMA