logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zwiększyć liczbę kolumn w porównywaniu plików w Total Commander?

Atreyu Makiavel 24 Sie 2011 14:26 6785 6
REKLAMA
  • #1 9857639
    Atreyu Makiavel
    Poziom 34  
    Ocena: 318
    W tym oknie spokojnie mogłoby się zmieścić 16 kolumn wartości na jeden panel a jest ich tylko 8. Szukałem w opcjach i nic nie znalazłem. Da radę to jakoś zmienić?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #2 9860266
    iagre
    Poziom 35  
    Ocena: 281
    Atreyu Makiavel napisał:
    W tym oknie spokojnie mogłoby się zmieścić 16 kolumn wartości na jeden panel a jest ich tylko 8.

To ile by się mogło zmieścić jest uzależnione od rozdzielczości ekranu. Na dużym ekranie może być więcej a na mniejszym mniej.
    Atreyu Makiavel napisał:
    Da radę to jakoś zmienić?

Standardowo nie. Musiałbyś skorzystać z pluginu, ale obecnie chyba nie ma takiego pluginu, wiec sam musiałbyś go stworzyć.
  • REKLAMA
  • #3 9860727
    Atreyu Makiavel
    Poziom 34  
    Dzięki za zainteresowanie.
    Mam małe ale. Skoro pokazywane jest 8 kolumn to gdzieś ta ósemka jest zapisana. W postaci HEX lub DEC gdzieś w ini lub exe/dll gdzieś być musi. Znając offset wziąłbym WinHEX i zmienił tę wartość z 8 na 16 :D
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #4 9862399
    iagre
    Poziom 35  
    Z tego co mi wiadomo to chyba wszystkie programy do edycji/podglądu szesnastkowego wyświetlają po 8 kolumn. Ja do tej pory nie widziałem takiego programu który, by wyświetlał inną liczbę kolumn niż 8.

Dodano po 10 [minuty]:

Atreyu Makiavel napisał:
    Znając offset wziąłbym WinHEX i zmienił tę wartość z 8 na 16

Podgląd szesnastkowy jest realizowany bez użycia pluginów, przez sam totalcmd.exe Niestety totalcmd.exe jest kompresowany/szyfrowany UPX/SPX lub czymś podobnym a to znaczy że się do niego nie dobierzesz bez narzędzi do crackowania.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 9862963
    WojtasJD
    Poziom 43  
    Ocena: 1586
    mirkes.de Tiny Hexer umożliwia swobodne ustawianie ilości kolumn, szerokości itd.
    Porównywać też potrafi.

• REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 9863317
    iagre
    Poziom 35  
    Teraz zajrzałem do Totalcmd i się okazało że już nie jest szyfrowany. Możesz zajrzeć do RCData i tam wyszukać okno podglądu HEX.
  • #7 9863809
    Atreyu Makiavel
    Poziom 34  
    iagre napisał:
    Z tego co mi wiadomo to chyba wszystkie programy do edycji/podglądu szesnastkowego wyświetlają po 8 kolumn. Ja do tej pory nie widziałem takiego programu który, by wyświetlał inną liczbę kolumn niż 8.
    Kolega mało widział :P Ot WinHex chociażby ma możliwość dostosawania ilości kolumn, liczba dowolna, w tym 8 i 16. XVI32 również udostępnia taką opcję.
    iagre napisał:
    Niestety totalcmd.exe jest kompresowany/szyfrowany UPX/SPX lub czymś podobnym a to znaczy że się do niego nie dobierzesz bez narzędzi do crackowania.
    iagre napisał:
    Teraz zajrzałem do Totalcmd i się okazało że już nie jest szyfrowany. Możesz zajrzeć do RCData i tam wyszukać okno podglądu HEX.
    Kolega się nie upewnił :P A ja od dawna wiedziałem, że EXE już od jakiegoś czasu nie jest spakowany. Nie mniej jednak posiada mechanizm samosprawdzania samego siebie i w razie jakichkolwiek modyfikacji EXE otrzymujemy:

Szkoda, wielka szkoda. Może kontakt z autorem o możliwość dodania opcji dostosowania ilości wyświetlanej kolumny coś zmieni? Chyba, że ktoś ma jeszcze jakieś pomysły ponieważ bardzo mi na tym zależy.
    Pomogłem? Kup mi kawę.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik pyta, jak zwiększyć liczbę kolumn w porównywaniu plików w Total Commander, gdzie standardowo wyświetlane są tylko 8 kolumn. Odpowiedzi wskazują, że liczba kolumn jest uzależniona od rozdzielczości ekranu, a zmiana tej wartości wymagałaby stworzenia pluginu, którego obecnie nie ma. Użytkownicy sugerują, że można spróbować edytować plik EXE programu, jednak jest on skompresowany, co utrudnia modyfikacje. Zostały również polecone alternatywne programy, takie jak Tiny Hexer, które umożliwiają dostosowanie liczby kolumn oraz WinHex i XVI32, które oferują podobne funkcje. Wspomniano również o możliwości kontaktu z autorem Total Commandera w celu dodania opcji zmiany liczby kolumn.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA