Co do Aspire One to testowałem kilka dni temu to maleństwo i całkiem to przyjemne w obsłudze. Akurat model który miałem nie ładował baterii, ale wystarczył zrobić upgrade biosu i problem zniknął natychmiast.
Lapek miał 10GB dysk SSD, intel Atom na pokładzie i 1 GB ramu. Sieć wifi, bluetooth. 2 sloty na karty różnego rodzaju, z czego w jednym w standardzie była karta SD o pojemności 8GB która pełniła rolę drugiego dysku.
Komputerek przede wszystim bardzo ładnie i estetycznie wykonany. Dobra jakość materiałów, nic tam nie skrzypiało, wszystko perfekcyjnie leżało. Malutki, lekki, bardzo dobrze pracował touchpad. Nie pamiętam dokładnie ale po naładowaniu baterii przy jasności ustawionej na max,miernik baterii wskazywał coś ponad 2 godziny przy przeglądaniu internetu i poniżej 2 godzin jeżeli uruchomiło się film. Ale natychmiast czas wzrastał jeśli tylko trochę przyszło przyciemnić ekran, co np. w ciemnym pomieszczeniu oglądając film, nie przeszkadza.
Generalnie jestem krytyczny co do wykonania współczesnych komputerów, ale ten acer muszę przyznać pozytywnie mnie zaskoczył. Kupiłbym go jeśli potrzebowałbym jaiegoś komputerka do przeglądania internetu gdzieś np. w pociągu czy ogólnie mieć jakieś maleństwo dzięki któremu można mieć szybko dostęp do neta czy dokumentów itd. Mnie akurat takie coś jest niepotrzebne, ale nie widzę w takich komputerkach niczego złego. Dla mnie mało praktyczne, ale komuś jak najbardziej może się przydać takie coś.
Są też modele tych Acerów które mają nawet wbudowany modem 3G. Akurat ten co ja testowałem nie posiadał takiego modemu, ale są modele które to mają na pokładzie. No i sumarycznie cena tego sprzętu nie jest jeszcze bardzo wygórowana, chociaż to kwestia indywidualna.