logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zmywarka Whirlpool ADP 4420 - co oznacza kod błędu F16?

krzysikm 02 Wrz 2011 12:40 9009 6
REKLAMA
  • #1 9887890
    krzysikm
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam, w mojej zmywarce Whirlpool ADP 4420 szwankuje pompa myjąca (magnetyczna Askoll) tzn. niedawno czuć było z transformatorka przy pompie charakterystyczny swąd spalenizny, ale zmywarka działała dalej. Teraz zmywarka na krótką chwile uruchamia mycie, po czym wypuszcza wodę i się zawiesza. Dioda sygnalizacyjna na panelu miga w krótkich odstępach dokładnie 16 razy, a zmywarka nie reaguje DOPÓKI nie wyłączę jej na moment z prądu. Wiem, że czeka mnie wymiana pompy i na pewno na indukcyjną, ale ciekawi mnie co dokładnie oznacza ten kod błędu. Szukałem, ale tego kodu akurat nigdzie nie mogę znaleźć. Korespondowałem przez email z serwisem AGD i napisali ze nie ma w ogóle takiego kodu. Jeżeli ktoś z kolegów ma wiedzę na ten temat to proszę o odpowiedź.
  • REKLAMA
  • #2 9889255
    movzx
    Poziom 40  
    Ocena: 1269
    krzysikm napisał:
    miga w krótkich odstępach dokładnie 16 razy

Wskazanie na pompę lub moduł, skoro pompa śmierdzi to sprawa oczywista.
    krzysikm napisał:
    i na pewno na indukcyjną

Powoli, ostrożnie. Najpierw wyjmij filtr i zajrzyj czy w zagłębieniu w dnie, po prawej stronie masz czarną krateczkę.
  • REKLAMA
  • #3 9890034
    krzysikm
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Cytat:
    Wskazanie na pompę lub moduł, skoro pompa śmierdzi to sprawa oczywista.
    No właśnie dla mnie nie do końca oczywista, ponieważ programator też był wcześniej wymieniany i to na taki z modelu o numer wyższego, ale wszystkie podzespoły załącza prawidłowo i nie było problemu, no chyba że po czasie coś mogło się stać. Zależy mi na poprawnym rozszyfrowaniu tego błędu, bo jeśli faktycznie wskazuje na pompę to jeszcze opłacałoby mi się ją wymienić, natomiast jeśli 16 mignięć oznacza coś innego np. programator lub jakąś inną kosztowną część, to nie widzę sensu inwestowania w tak starą zmywarkę.
  • #4 18474304
    rapbalance
    Poziom 11  
    Ocena: 21
    movzx napisał:

krzysikm napisał:
    i na pewno na indukcyjną

Powoli, ostrożnie. Najpierw wyjmij filtr i zajrzyj czy w zagłębieniu w dnie, po prawej stronie masz czarną krateczkę.

Czy krateczka ma związek z rodzajem pompy?
  • REKLAMA
  • #5 18474316
    dominowave2
    Poziom 8  
    Ocena: 3
    rapbalance napisał:
    movzx napisał:

krzysikm napisał:
    i na pewno na indukcyjną

Nie ma.
    Idź do serwisu.
  • REKLAMA
  • #6 18474452
    qwazarpl
    Poziom 20  
    Ocena: 270
    Może sobie po prostu miga 16 razy i te 16 mignięć wcale nie oznacza jakiegoś kodu.
    Wymień pompę skoro jest uszkodzona.
  • #7 18474957
    rapbalance
    Poziom 11  
    Ocena: 21
    dominowave2 napisał:
    rapbalance napisał:
    movzx napisał:

krzysikm napisał:
    i na pewno na indukcyjną

Nie ma.
    Idź do serwisu.

No więc właśnie, skoro nie ma związku, to po co to zestawienie krateczki z silnikiem indukcyjnym?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z zmywarką Whirlpool ADP 4420, w której występuje uszkodzenie pompy myjącej (magnetycznej Askoll). Po zauważeniu zapachu spalenizny z transformatorka, zmywarka uruchamia mycie, a następnie wypuszcza wodę i zawiesza się, sygnalizując 16 mignięć diody. Użytkownik poszukuje wyjaśnienia tego kodu błędu, ponieważ serwis AGD nie potwierdził jego istnienia. Odpowiedzi sugerują, że problem może dotyczyć pompy lub programatora, a także wskazują na konieczność wymiany uszkodzonej pompy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA