logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

LG 32LC42 zły obraz. Matryca Chunghwa CLAA320WF01, moduł t-con CPT 320WF01C.

rafalbecht 02 Wrz 2011 13:19 5213 13
REKLAMA
  • #1 9888010
    rafalbecht
    Poziom 28  
    Ocena: 34
    Witam tv jak w tytule po włączeniu na ułamek sekundy obraz jest wyświetlany dobrze po czym widać tylko te dwa pasy które pokazuje na zdjęciu. Matryca Chunghwa CLAA320WF01 moduł t-con CPT 320WF01C. Mam nadzieje że to nie wina matrycy tylko modułu t-con. Proszę o jakieś sugestie co sprawdzić nie mam modułu na podstawienie, a nie chciał bym kupić i później się okaże że to wina matrycy. Napięcia na t-con dochodzą 12V. LG 32LC42 zły obraz. Matryca Chunghwa CLAA320WF01, moduł t-con CPT 320WF01C.
  • REKLAMA
  • #2 9888151
    chłopek roztropek
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 1
    A płyty głównej nie bierzesz pod uwagę?
  • REKLAMA
  • #3 9889469
    zbyszekskibinski
    Poziom 33  
    Ocena: 340
    Chłopko ma rację, to może być też MB. Oscyloskopem możesz zobaczyć czy zmieniają się (lub zanikają sygnały LVDS) zaraz po starcie na pinach tam gdzie mają być obecne (ściągnij sobie jakąś rozpiskę lub schemat tego chassis). Warto też spojrzeć czy po tym jak pojawią się już te kreseczki na ekranie, czy zmieniają się sygnały LVDS podczas wciskania menu na pilocie. Pzdr.

Jeszcze chwila i doczekasz się ostatniego już ostrzeżenia. Prosiłem o udzielanie sensownych, i konstruktywnych porad. [lamer.]
  • #4 9889499
    lamer.
    Poziom 33  
    Ocena: 49
    Cytat:
    Warto też spojrzeć czy po tym jak pojawią się już te kreseczki na ekranie, czy zmieniają się sygnały LVDS podczas wciskania menu na pilocie. Pzdr.

I co chcesz w tym sygnale LVDS zobaczyć? Zastanowiłeś się nad tym co piszesz.
  • REKLAMA
  • #5 9889958
    zbyszekskibinski
    Poziom 33  
    Jak to co chcę zobaczyć?? A czy jeżeli sygnały na pinach nie ulegają zmianie podczas wciskania menu nie świadczyłoby to czasem o usterce na płycie głównej? I za to chcesz mi dać ostrzeżenie? Wiem co piszę. Przecież autor próbuje ustalić czy winna płyta główna, czy nie???

PS: Nigdy nie słyszałeś o tym, ze przy włączonej grafice OSD na transmisję LVDS nakładają się dodatkowe zmienne wyraźnie widziane na oscyloskopie?
  • #6 9889969
    caruso.
    Użytkownik obserwowany
    zbyszekskibinski napisał:
    Przecież autor próbuje ustalić czy winna płyta główna, czy nie???

Bredzisz. Autor chce ustalić czy to matryca, czy też t-con. O płycie głównej nic nie pisał.;
    Cytat:
    Mam nadzieje że to nie wina matrycy tylko modułu t-con.

Ps
    A że się na tym co robi nie zna i nie ma nawet bladego pojęcia o zasadzie działania takich telewizorów, to bajka na zupełnie inny temat.
  • #7 9890007
    zbyszekskibinski
    Poziom 33  
    caruso. napisał:

A że się na tym co robi nie zna i nie ma nawet bladego pojęcia o zasadzie działania takich telewizorów, to bajka na zupełnie inny temat.

Ok ale ja tylko chciałem mu pomóc i naprowadzić go, zeby sprawdził płytę główną, bo uważam, ze to nie matryca....
  • #9 9892144
    lamer.
    Poziom 33  
    Jak to co chcę zobaczyć?? A czy jeżeli sygnały na pinach nie ulegają zmianie podczas wciskania menu nie świadczyłoby to czasem o usterce na płycie głównej?

Przecież napisał wyraźnie.
    Cytat:
    po włączeniu na ułamek sekundy obraz jest wyświetlany dobrze

Jeśli obraz jest wyświetlany dobrze, to i OSD w tym czasie, po chwili zanika obraz więc i OSD.
    Dlatego nie rozumiem jakie wnioski chcesz wyciągnąć naciskając przycisk "menu". Albo sygnał LVDS jest w całości (treść + OSD) albo nie ma go wcale. A jeśli go nie ma, to i tak nie wiadomo czy nie ma go na skutek uszkodzenia płyty, czy w wyniku wyłączenia sygnału przez procesor po braku odpowiedzi z matrycy.
  • REKLAMA
  • #10 9892188
    zbyszekskibinski
    Poziom 33  
    lamer. napisał:

Jeśli obraz jest wyświetlany dobrze, to i OSD w tym czasie, po chwili zanika obraz więc i OSD.

No ja to rozumiem, tylko trzeba ustalić czy dzieje się to z powodu uszkodzenia płyty głownej. Stąd moja sugestia aby sprawdził te sygnały LVDS, to zajmie mu tylko 5 minut.
  • #11 9892925
    rafalbecht
    Poziom 28  
    W poniedziałek zrobię sugerowane pomiary i dam znać co dalej. Też na poniedziałek lub wtorek będę miał moduł t-con na podstawienie więc co nie co się wyjaśni.
  • #12 9893083
    zbyszekskibinski
    Poziom 33  
    lamer. napisał:
    A jeśli go nie ma, to i tak nie wiadomo czy nie ma go na skutek uszkodzenia płyty, czy w wyniku wyłączenia sygnału przez procesor po braku odpowiedzi z matrycy.

Lamer to wszystko zależy od oprogramowania jakie napisali konstruktorzy dla tego typu TV, nie należy generalizować, ze każdy telewizor zachowuje się tak jak twierdzisz,ale skoro już sprawdziłeś, że w tym TV procesor wyłącza po braku odp. z matrycy to przyjmijmy, że masz rację. Poza tym zauważ, ze napięcia statyczne wystawianę przez skaler (typowo 1/2 jego zasilania) będa obecne nawet gdy sygnały zostaną wyłączone i to autor może również sobie zmierzyć. Dalsza debata to już wchodzenie w teorie i nie ma sensu, lepiej poczekać co dalej z tym 'fantem' zrobi autor tematu.
  • #13 9895515
    lamer.
    Poziom 33  
    lepiej poczekać co dalej z tym 'fantem' zrobi autor tematu.

Bardzo słuszna uwaga, poczekajmy więc.
  • #14 9968960
    rafalbecht
    Poziom 28  
    Telewizor już działa uszkodzona była płyta główna. Dziękuję wszystkim za pomoc.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z telewizorem LG 32LC42, w którym po włączeniu obraz jest wyświetlany poprawnie przez ułamek sekundy, a następnie pojawiają się tylko dwa pasy. Zidentyfikowane komponenty to matryca Chunghwa CLAA320WF01 oraz moduł t-con CPT 320WF01C. Użytkownik podejrzewa, że problem może leżeć w module t-con, a nie w matrycy. W odpowiedziach zasugerowano sprawdzenie sygnałów LVDS oraz płyty głównej, co mogłoby wskazać na źródło usterki. Po przeprowadzeniu pomiarów i wymianie modułu t-con, użytkownik potwierdził, że uszkodzona była płyta główna, co rozwiązało problem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA