logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak skonfigurować Linksys WRT54GR do używania zewnętrznego IP dla gier?

MrBeeen 03 Wrz 2011 11:59 2488 11
REKLAMA
  • #1 9890739
    MrBeeen
    Poziom 9  
    Hejka wszystkim, mam taki problem, ponieważ mam ogólnie adres IP Zewnętrzny, jednakże mój router ma wewnętrzny(Linksys WRT54GR) mam taki problem, że chciałbym z kumplami pograć sobie w różne gry na IP Zewnętrznym, bez tego hamachi, ale nie mogę :/ bo mam adres IP wewnętrzny. Jak zrobić by adres IP na routerze zamienił się w adres IP zewnętrzny od dostawcy ?? Router jest podzielony na komputer + laptop (komputer padł), chciałbym mieć serwer do różnej gry na laptopie, proszę o pomoc, jestem zielony w tych sprawach ;).
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 9890840
    jimasek
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2672
    MrBeeen napisał:
    ponieważ mam ogólnie adres IP Zewnętrzny

Po to właśnie masz router (NAT), aby umożliwiał poprawne działanie (korzystanie z internetu) kilku urządzeniom w jednym czasie.
    Widzę dwa rozwiązania:
    - wykupienie dodatkowego zewnętrznego adresu IP u swojego operatora
    - wykorzystanie w routerze funkcji port forwarding/virtual server/DMZ do przekierowania/otwarcia odpowiednich portów (zależy od rodzaju serwera) na dany adres IP w sieci wewnętrznej.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 9891031
    jimasek
    Powinno działać poprawnie po przekierowaniu odpowiednich portów dla danego serwera jaki masz zainstalowany i uruchomiony pod tym adresem IP w sieci wewnętrznej.
  • #5 9891068
    MrBeeen
    Poziom 9  
    Nie skumałem za bardzo, możesz wytłumaczyć ?? Bo ja ustawiłem wszystko jak jest na tym ssie: http://portforward.com/english/routers/port_forwarding/Linksys/WRT54GR/WRT54GR4.jpg i teraz jak ja mam wejść na serwer ?? Przez ip które tam jest ? Czyli 192.168.1.1, czy 192.168.1.101 ? Bo na pierwsze nie mogę wejść w ogóle, na kompie mam ustawione 192.168.1.100 a na laptopie to z końcówką 101 ??
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 9891084
    jimasek
    Ustawiasz przekierowanie na adres IP wewnętrzny komputera na którym masz zainstalowany serwer to wszystko. Numer portu też zależy od rodzaju serwera (oprogramowania) jaki posiadasz. Dla serwera www (webowego) będzie to port 80 dla zdalnego pulpitu będzie to port 3389 itd. Tak więc musisz się dowiedzieć jakie porty przekierować aby twój serwer był widoczny (w internecie) dla innych użytkowników z poza twojej sieci wewnętrznej.
  • #7 9891115
    MrBeeen
    Poziom 9  
    Dobra, już coś rozumiem, ale jak to przekierowanie ustawić ? Tylko chce stworzyć jeden serwer do gry typu CS, by z kumplami sobie pograć itd. !! Wiem, wiem, że jestem nie doświadczony, ale ja tylko chcę tylko postawić serwer do gry ;)!
  • Pomocny post
    #8 9891174
    jimasek
    Masz tu konfigurację serwera oraz jakie porty przekierować.
    Link
  • #9 9892058
    MrBeeen
    Poziom 9  
    Dobra, wszystko jest git, ale problem w tym, że tydzień temu, zmienili mi szybkość łącza + adres z wewnętrznego na zewnętrzny, ustawiali oni to przez komputer, nie przyjeżdżali. Dobra, więc, ja w routerze mam adres IP internetu: 10.*.*.*3, tego adresu nie powinno być u mnie, no i mam też default gateway: 10.5.*.*! Chciałem teraz IP w routerze zmienić gdyż nie mogę wbić na swój serwer, powinienem mieć adres IP internetu: 169.*5*.*17.***! Tylko gdy to zmieniam, nie wiem skąd wziąć default gateway (bramka domyślna) ? Skąd mam wziąć to ? Zmienił mi się adres IP + zapewne to :/. Co jeszcze trzeba zmienić by adres IP internetu był zewnętrzny ? Trochę się rozpisałem przepraszam.
  • #10 9892079
    jimasek
    Adresację zewnętrzną "wbijasz" do wan-a. Ustawiasz Dynamic IP/Static IP/PPPoE w zależności jak wygląda konfiguracja u twojego operatora, choć wygląda na to że masz internet więc twój router jakość pracuje? Jeżeli jest to dynamic IP wszystkie dane powinny być w STATUS-ie do odczytania.
  • REKLAMA
  • #11 9892098
    MrBeeen
    Poziom 9  
    Ja mam Linksys'a WRT54GR i mam Static IP, po prostu, muszę zmienić tam IP Address na ten zewnętrzny (Bo mam tam wewnętrzny wpisany) + to default gateway którego nie wiem skąd wziąć. Wiem, że to dziwne, nie wiem sam jak on pracuje, dlatego się zdziwiłem, zadzwoniłem do operatora, no i mi powiedzieli, że adres IP jest już zmieniony, zdziwiło mnie to, że on jakoś odbiera ten nowy adres, ja na prawdę nic nie kombinowałem, gdyż nie wiedziałem, że adres już został zmieniony.
  • #12 9900934
    MrBeeen
    Poziom 9  
    Odświeżam // ;-/

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z konfiguracją routera Linksys WRT54GR, aby umożliwić korzystanie z zewnętrznego adresu IP do gier. Wskazówki obejmują wykupienie dodatkowego zewnętrznego IP lub użycie funkcji przekierowania portów (port forwarding) w routerze. Użytkownik ustawił przekierowanie portów zgodnie z instrukcjami z portforward.com, ale ma wątpliwości co do adresów IP, które powinien używać do łączenia się z serwerem gier. Ostatecznie, aby uzyskać zewnętrzny adres IP, użytkownik musi skonfigurować WAN routera, ustawiając odpowiedni typ połączenia (Dynamic IP/Static IP/PPPoE) oraz uzyskać bramkę domyślną od dostawcy internetu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA