logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Piec oporowy - budowa. Do polimeryzacji farby proszkowej.

Dombek05 03 Wrz 2011 16:10 8183 5
REKLAMA
  • #1 9891530
    Dombek05
    Poziom 10  
    Witam. Jeśli nie ten dział to przepraszam i proszę o przeniesienie tematu do odpowiedniego działu. Mam kilka pytań odnośnie budowy pieca oporowego a mianowicie chcę zbudować taki piec do polimeryzacji farby proszkowej o wym. wewnętrznych 0.8m x 0.8m x 1.2m do jego ogrzania mam sześć grzałek po 1kW każda i tu pierwsze pytanie czy ta łączna moc ( 6 kW ) wystarczy do ogrzania takiej pojemności do temp. max 200st C? Następne pytanie jeśli użyje takiej mocy to w jakim czasie piec nagrzeje się do temp. 190- 200st C? Kolejne pytanie czy taki piec musi być szczelny czy potrzeba zastosować jakiś otwór wentylacyjny? Dodam że nie mam zamiaru bawić się w termoobiegi.W razie potrzeby mogę udzielić więcej szczegółów. Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 9891581
    matekogon
    Poziom 22  
    Ocena: 279
    Kolego posiadam tunel do zgrzewania foli jego wymiary są podobne do twoich tylko długość to 2m i zastosowane są tam grzałki 1,5kW w ilości 10sztuk temperaturę jaką utrzymujemy to 170 stopni i muszę powiedzieć że dobre 30-45minut się nagrzewa. Jak kiedyś padły dwie grzałki to problem było uzyskać temperaturę 140stopni
  • REKLAMA
  • #3 9892317
    Dombek05
    Poziom 10  
    No tak tylko ze ten tunel jest pewnie przelotowy jak się domyślam czyli otwarty, więc tu są straty ciepła.
  • REKLAMA
  • #4 9892493
    matekogon
    Poziom 22  
    Ocena: 279
    Tak dokładnie jest przelotowy ale posiada żaluzje które wymianę powietrza ograniczają. Ja na twoim miejscu bym zbudował piec z możliwością dołożenia grzałek w tedy będziesz miał precyzyjną odpowiedz na twoje pytanie czy 6kW wystarczy. Z drugiej strony popatrz na zwykły piekarnik tam 2kW wystarczy do 200 stopni nagrzać ale mniejsze gabaryty.
  • REKLAMA
  • #5 9894844
    retrofood
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4789
    3.1.15. (11) Zabronione jest publikowanie wpisów przedstawiających problem, bez podania wystarczającej liczby informacji umożliwiającej zajęcie merytorycznego stanowiska przez innych Użytkowników forum.
    3.1.17. (10.9, 16) Zabronione jest publikowanie wpisów obniżających ogólny poziom dyskusji, wynikających z lenistwa lub zawierających roszczeniowy charakter wypowiedzi.

A co dotychczas sam wyliczyłeś? Nie znasz wzorów?
    Temat na granicy kosza.
  • #6 9907141
    Dombek05
    Poziom 10  
    Kubatura wewnętrzna pieca 0.76 m3. Ilość grzałek 6 szt. Łączna moc grzałek 6kW I pytanie czy ta moc wystarczy aby nagrzać piec o takich wymiarach do ok 200 st C a jeśli wystarczy to w jakim czasie będzie się nagrzewał do zadanej temp.? Nie wiem czego kolego ,,retrofood,, nie rozumiesz? Gdybym znał wzory to bym się nie pytał. Jedyne co wziełem pod uwage to stary piec do polimeryzacji farby jego powierzchnia robocza to 2.68 m3 i 36kW mocy który grzeje sie do 200st C w około 45 min( bez termoobiegu ) na jego podstawie i moich być może(lub napewno) błędnych obliczeniach wyszło mi że piec który chce zbudować grzał by się do temp. 200st C w 4 godziny! Stwierdziłem że moje obliczenia są błędne ponieważ widziałem piec o wym 3.08m3 i mocy 15kW który grzał się tylko17 min(również bez termoobiegu)... 3.1.17. (10.9, 16) Zabronione jest publikowanie wpisów obniżających ogólny poziom dyskusji, wynikających z lenistwa lub zawierających roszczeniowy charakter wypowiedzi.

A co dotychczas sam wyliczyłeś? Nie znasz wzorów?
    Temat na granicy kosza.
    ...
REKLAMA