logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki laptop dla studenta informatyki na politechnice? Wymagania sprzętowe

Ajatollah 03 Wrz 2011 17:49 2175 5
REKLAMA
  • #1 9891779
    Ajatollah
    Poziom 10  
    Witam, za pare tygodni zaczynam studiowanie infy. Pewnie na forum jest masa wybitnych studentów tego kierunku:D toteż mam pytanie, czy na prawdę warto inwestować w jakiś lepszy sprzęt? Ktoś poradził mi, że niektóre programy inżynierskie(będę studiował na polibudzie) potrzebują trochę mocniejszego komputera by z nimi wygodnie pracować. Nie jestem graczem, filmów w full HD to na tym lapku nie zamierzam ogladać. Byłbym ogromnie wdzięczny za wszelkie sugestie ile warto włożyć w sprzęt i na co zwrócić uwagę.
  • REKLAMA
  • #2 9892730
    Richter
    Poziom 31  
    Ocena: 164
    Na pewno potrzebować będziesz mocnego procesora, nie wiem jaką będziesz miał specjalizację wiadomo grafik-dobra karta graficzna, programowanie nie potrzebuje bardzo mocnej grafiki. Ale cokolwiek byś nie brał, minimum mocne i3.
  • REKLAMA
  • #3 9892744
    Kosa1337
    Poziom 26  
    Ocena: 8
    Kumpel ejst na wydziale informatyki właśnie na polibudzie i daje radę z netbookiem. Standardowy lapek wystarczy. Jeśli masz troszke wicej kasy to bierz coś z nowym I5.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 9894334
    Ajatollah
    Poziom 10  
    grafika u mnie to przedmiot prawie bez znaczenia, a sam raczej też nie będę w to brnął. Myślę, że przede wszystkim do kodowania i przeglądania internetu będę wykorzystywał laptopa. Piszecie, że mocny procesor do programowania warto mieć. Kompilacja tego co dej pory napisałem w Javie nie zajmowała mojemu staremu blaszakowi zbyt duzo czasu, chociaz fakt byly to male programy a nie duze projekty.
  • #6 9894343
    Kosa1337
    Poziom 26  
    Ocena: 8
    Zazwyczaj będzie robił małe projekty a jeśli czasami wieksze to nie znaczy, że ten słabszy sobie z tym nie poradzi jedynie obliczy to w kilka sekund więcej i o nić wiecej tu nie chodzi. Postaw na jakość bo to jest najważniejsze.
REKLAMA