logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Spalone WD800JB-00ETA0 i SP4002H, Co to za element?

adline 03 Wrz 2011 17:52 1729 10
REKLAMA
  • #1 9891783
    adline
    Poziom 11  
    Witam,
    oba powyższe dyski spaliły się z całą resztą komputera kilka lat temu podczas przepięcia w sieci. Dzisiaj postanowiłem spróbować je odratować.

Odkręciłem elektronikę z obu dysków, wygląda ona tak:

-> w przypadku WD800JB-00ETA0:

Tutaj rzuca się w oczy uszkodzenie elementu:

-> w przypadku SP4002H:

Tutaj nie widać na pierwszy rzut oka uszkodzeń.

Moje pierwsze pytanie to; czy wie ktoś może co to za spalony element? Ma on oznaczenie "TX" i 3 końcówki. Tranzystor, stabilizator? Znajduje się ona w wydzielonej sekcji na PCB, która ewidentnie odpowiedzialna jest za zasilanie.

Drugie pytanie jest o drugi dysk czyli SP4002H co mogło tam ulec uszkodzeniu?

Liczę na podpowiedzi, fajnie byłoby po latach uruchomić chociaż jeden z tych dysków (:
  • REKLAMA
  • #2 9892169
    migol21
    Specjalista HDD Recovery
    Ocena: 413
    W pierwszym przypadku raczej wymiana elektroniki plus przelutowanie U12.
    W drugim czy jest zwarcie pomiędzy 12V a masa lub 5V a masą ?
  • REKLAMA
  • #3 9892191
    adline
    Poziom 11  
    W ilu procentach przypadków przełożenie elektroniki i podmiana U12 daje jakiś efekt?

Co do zwarć w drugim dysku to mierze 600-800Ohm, nie wiem czy można to nazwać zwarciem.
  • REKLAMA
  • #5 9892259
    adline
    Poziom 11  
    Zatem zwarcia nie ma. Co to w tym przypadku oznacza?
  • #6 9892289
    migol21
    Specjalista HDD Recovery
    A opisałeś co się dzieje po podłączeniu dysku ? napisałeś spaliły się ale ja rendgena nie mam i nie wiem co się z nimi stało dzieje jak reagują jak się zachowują.
  • REKLAMA
  • #7 9892343
    adline
    Poziom 11  
    Oba dyski po podłączeniu nie są wykrywane w biosie, a z fizycznych oznak mogę dodać tylko periodyczne "stukanie" głowic co sekundę, dwie.

PS: @migol21 jeśli dyskusja na forum Cię irytuje to może po prostu nie bierz w niej udziału. Pytasz mnie o to czy jest zwarcie, a chwilę później masz jakieś pretensje, że nie opisałem czegoś innego... Publiczne wypowiedzi w sobotni wieczór to kiepski sposób na leczenie własnego ego. To moja skromna opinia.
  • #8 9892692
    migol21
    Specjalista HDD Recovery
    Pominę przytyk. Zacznij pisać co jest potrzebne to nie będę musiał się o to dopominać.
    Nie chcesz pomocy nie pisz na forum.

Zwykle na forum nie piszemy litanii problemów jeden temat jeden dysk to po pierwsze.
    Po drugie który dysk stuka ? Ten ze spalona całkiem elektroniką ? Coś mam trochę wątpliwości możesz mnie upewnić ?

W drugim przypadku będzie podobnie ale z tego co napisałeś może być jeszcze gorzej mogło dojść do uszkodzenia preampów. Aby być pewnym należy wymienić elektronikę w jednym i drugim przypadku aby się przekonać. Dodatkowo należy pamiętać o przelutowaniu ROM.

To tyle w temacie.
  • #9 9894539
    adline
    Poziom 11  
    Oba dyski "cykają". Ten pierwszy cały czas, natomiast ten drugi tylko przez chwilę po włączeniu, a potem całkiem się wyłącza, nawet talerze się zatrzymują.

Ta seria WD800 jest chyba jakoś niezwykle awaryjna. W internecie można znaleźć masę podobnych przypadków, chociaż najczęściej palą się inne elementy.

Do tego drugiego ciężko chyba będzie znaleźć jakiś dysk na podmianę, bo nie jest zbyt popularny.

Można gdzieś znaleźć schematy elektroniki do tych modeli? Mi się na razie nie udało.

Pozdrawiam
  • #11 10532862
    adline
    Poziom 11  
    temat zamknięty

Podsumowanie tematu

✨ Dyski WD800JB-00ETA0 i SP4002H uległy uszkodzeniu podczas przepięcia w sieci. Użytkownik próbował naprawić elektronikę, zauważając uszkodzenie elementu oznaczonego jako "TX" w WD800JB-00ETA0, który znajduje się w sekcji zasilania. W przypadku SP4002H nie stwierdzono widocznych uszkodzeń, ale pomiar oporu wykazał 600-800 Ohm, co nie jest klasyfikowane jako zwarcie. Użytkownicy forum sugerują wymianę elektroniki oraz przelutowanie układu U12, a także zwracają uwagę na możliwość uszkodzenia preampów w SP4002H. Oba dyski nie są wykrywane w BIOSie, a WD800JB-00ETA0 wydaje dźwięki "cykania". Użytkownik poszukuje schematów elektroniki dla tych modeli, ale nie udało mu się ich znaleźć.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA