logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dlaczego Thinkpad R40E pracuje wolniej od mniej wydajnych laptopów?

jola140 03 Wrz 2011 23:18 1317 7
REKLAMA
  • #1 9892844
    jola140
    Poziom 9  
    Witam.
    Jak można sprawdzić co zamula pracę komputera?
    Tzn mam wrażenie, że jakiś proces, program...
    Mam 3 laptopy Lenovo i te o słabszych parametrach (hd, ram, itp) działają szybciej niż ten w temacie.
    Myślałam, że to Kaspersky ale usunięcie niewiele dało.
    Wirusa również raczej nie podejrzewam z powodu m.in Kasperskiego, który miałam ciągle zainstalowany.
    System XP home edition pack3, 2,2GHz 1GB ram, na partycji z systemem wolne 7,5GB.
    Dziękuję za info.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 9893111
    Brodi
    Poziom 32  
    Ocena: 185
    Jeśli masz tam soft od ibm czyli pakiet think vantage ( czy jakoś tak ) to smart dysku nie odczytasz. Podejrzewam albo mega fragmentację dysku albo padający dysk. Zdefragmentuj dysk jakimś smart defrag albo defraggler i zobacz czy coś się zmieni.
  • REKLAMA
  • #3 9895074
    jola140
    Poziom 9  
    Przepuściłam Smart defrag, ok 5% defragmentacja ale raczej przyspieszenia pracy nie dostrzegłam; nie jestem pewna ale ten program powinien pokazać że dysk ma jakieś bad blocki czy coś podobnego? a nic nie wykazał poza 5% defragmentacją.
    Czy są jakieś możliwości aby zobaczyć jakie programy pracują w tle podczas pracy komputera i ewentualnie je wtedy wykluczać? Lub co zabiera najwięcej ramu lub obciąża procesor w danej chwili?
    dziękuję za info
    pozdrawiam
    Jola
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 9896648
    jola140
    Poziom 9  
    To może podam moje wyniki hdtune do interpretacji bo chyba nieco odbiegają od wzorca...Access Time 19,9ms, Burst rate 25,3mb/s, CPU usage 32,1%, 51 stopni celsjusza, a dysk IC25N040ATMR04-0 40gb
  • #6 9898680
    Brodi
    Poziom 32  
    Ocena: 185
    CHodzi dokładnie o zakładję Health z hdtune, a jeszcze dokładniej to parametry 05, C4, C5, C6.
  • #7 9898811
    jola140
    Poziom 9  
    wygląda to tak:
    05 i c6 ok
    c4 number of sector replacement operation 28 - warning
    c5 number of unstable sectors 8 - warning
  • #8 9900370
    jola140
    Poziom 9  
    Z Menagera zadań wynika właściwie tylko explorer.exe 20356k

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zauważa, że laptop Lenovo Thinkpad R40E działa wolniej niż inne, mniej wydajne laptopy. Podejrzewa, że problem może leżeć w procesach działających w tle lub w dysku twardym. Po przeprowadzeniu defragmentacji za pomocą Smart Defrag, nie zauważył znaczącej poprawy. Użytkownik pyta o narzędzia do monitorowania procesów oraz o możliwość sprawdzenia stanu dysku. Odpowiedzi sugerują użycie HDTune do analizy stanu dysku oraz Menedżera zadań do monitorowania procesów. Wyniki HDTune wskazują na ostrzeżenia dotyczące sektorów, co może sugerować problemy z dyskiem twardym.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA