logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kontroler PCI SATA i uruchamianie dysku podłączonego pod niego

maras14 03 Wrz 2011 23:42 1592 1
REKLAMA
  • #1 9892915
    maras14
    Poziom 10  
    Witam,
    Otóż mam pytanko, przymierzam zakupic nowy dysk ( który za rok czasu będzie w nowym kompie tzn. zmiana platformy) no ale teraz na starej płycie również musze mieć dużą przestrzeń, a wiadomo że na ATA pojemniejsze dyski czyt. 500GB są drogie i lepiej ogarnąć coś np. na SATA II i pomyślałem o owym kontrolerze. Jest na PCI i na większości aukcji jest napisane że posiada własny układ bios za pomocą którego jest możliwe uruchomienie systemu z dysku podłączonego pod kontroler i przeważnie w nawiasie że nie wszystkie płyty są obsługiwane.

I mam pytanie ma ktoś rozeznanie czy to faktycznie działa? Miałbym zamiar kupić dysk np. Samsunga HD502HJ 500GB SATA II + owy kontroler i na nim system.
    Na allegro np. taki : KONTROLER PCI IDE SATA RAID VIA + BIOS FV AK60A ( nie podaje linków bo chyba nie można?)
    Aha i moja płyta to MSI 6566 845 E

Z góry dzięki za odpowiedzi i pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 9916517
    maras14
    Poziom 10  
    Odświeżam temat mam krótkie pytanie czy na kontrolerze SATA I pójdzie mi WD 5000AAKX 500GB SATA III? W instrukcji pisało że da się zmienić zworką do SATA II ale nie było mowy o SATA I. To jak to jest kupować czy nie? Głównie chodzi że w bdb cenie w moim sklepie jest WD SATA III a 15zł droższy jest AAKS czyli SATA II.

Pozdrawiam.
REKLAMA