logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Yamaha RX-797 czy Denon DRA-700AE do napędzania altus 300

bandziorino 04 Wrz 2011 16:44 2924 11
REKLAMA
  • #1 9894563
    bandziorino
    Poziom 9  
    Witam
    Chciałbym się dowiedzieć co według Was będzie lepsze do napędzania kolumn Altus 300zastanawiam się nad Yamaha RX-797 czy Denon DRA-700AE.
    wolałbym raczej Yamahe bo jest mocniejsza co Wy proponujecie?
    Pomieszczenie nie jest duże ma 20m2 ale też nie zależy mi na super czystym dźwięku ponieważ muzyka której słucham to głównie mp3
    Oraz jakie przewody byście polecali aby podłączyć kolumny odległość od amplitunera będzie wynosić około3m.
    Dzięki wszystkim za odpowiedzi.
  • REKLAMA
  • #2 9894642
    Arturs87
    Poziom 12  
    Ocena: 9
    Polecam do napędzania altusów wzmacniacze Pioneera.
    Poszukaj A-676 lub wyżej np. A-717.
    Nie zawiedziesz się. To solidne i cięzkie piecyki z ogromną mocą i ładnym dźwiękiem.
  • #3 9894659
    bandziorino
    Poziom 9  
    Dodam że zależy mi na nowym sprzęcie a nie żadnej używce.
    Z ceną też nie mogę zaszaleć ograniczenie do 2000zł :(
  • #4 9894690
    Arturs87
    Poziom 12  
    Nie potrzeba tyle wydawać na wzmacniacz do tych kolumn.
    Starsze wzmacniacze są solidniej wykonane i bardziej się nadają moim zdaniem.
    Za cenę 600-700zł można kupić takiego pioneera, który ma 800wat poboru i waży 19kg, uwierz mi że to najlepsze połączenie w Twoim wypadku.
  • REKLAMA
  • #5 9894699
    bandziorino
    Poziom 9  
    I właśnie 1 ważna kwestia o której zapomniałem
    mianowicie radio czyli to miałby być amplituner
  • #6 9894742
    Arturs87
    Poziom 12  
    W takim razie polecam zakup oddzielnego tunera, wybór jest spory.
  • REKLAMA
  • #7 9894762
    bandziorino
    Poziom 9  
    Tylko że wtedy już się w cenie nie zmieszczę kupując tuner i osobno wzmacniacz
    przypominam chodzi o sprzęt nowy
    zastanawiałem się jeszcze nad HARMAN KARDON 3490
  • #8 9894919
    Arturs87
    Poziom 12  
    Moim zdaniem to bezsensowne.
    Jeżeli ktoś decyduje się na zakup altusów to po to, żeby posłuchać muzyki bardzo głośno, robiąc wręcz "dyskotekę" z domu, bo tylko do tego się one nadają.
    Z jakością nic wspólnego nie mają.
    Do tych kolumn nadaje się tylko i wyłącznie mocny wzmacniacz stereo (pioneer A-656, 676, 717) a nawet wyżej.
    Jeżeli kolego chcesz kupować nowy wzmacniacz to on do altusów nie będzie się nadawał. Jeżeli wszystko musi być nowe to lepszym rozwiązaniem byłaby zmiana kolumn.
    Chociaż jeżeli kolega wybredny nie jest, to można kupić cokolwiek, przecież jakoś to zawsze zagra, ale chyba nie o to chodzi...

Dodano po 8 [minuty]:

Jaka muzyka miała by być na tym słuchana, i czego oczekujesz od sprzętu?
    Jakości, głośności, niskich tonów przestawiających szklanki za ścianą, czy po prostu do słuchania spokojnie radia?
  • REKLAMA
  • #9 9895200
    bandziorino
    Poziom 9  
    muzyka głównie house ale słucham różnych gatunków
    od sprzętu oczekuje że będę mógł troszkę głośniej nim pograć jak nikogo nie będzie w domu
    na co dzień matka spokojnie słucha radia będąc w kuchni
    z jakością to nie przesadzał bym bo muzę mam w mp3 więc i tak szału by nie było
    a jakie przewody polecasz do głośników?

Regulamin p.3.1.13. Proszę poprawić niechlujną pisownię! [Pablo]
  • #10 9895307
    Arturs87
    Poziom 12  
    A więc nadal będę uważał, że coś używanego będzie lepsze niż wszystkie nowe wynalazki.
    Naprawdę, nie ma sensu na siłę wydawać większej ilości gotówki, tym bardziej że starsze wzmacniacze są lepiej wykonane i naprawdę zagrają lepiej.
    Za to co zostanie, można zakupić jeszcze kartę muzyczną (jeżeli masz np. komputer) niekoniecznie najdroższą, na pewno poprawi dźwięk.
    Co do kabli wystarczy w zupełności 2,5mm z miedzi beztlenowej.
    Sprawdź sobie np. aukcje nr 1781542137
  • #11 9897168
    zukzukzuk
    Poziom 21  
    Ocena: 19
    Artur87 dobrze prawi:)
    Aż dziw, że mimo dość młodego wieku (tak sądzę po nicku) już zdążył się przekonać!
    Dobrze zrobione mp3 też zagra nie najgorzej, ale nie na Altusach!!!

Pozdrówka!
  • #12 9897910
    bandziorino
    Poziom 9  
    halo moderator o co ty się prujesz człowieku jaką pisownię niechlujną?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje wzmacniacza do kolumn Altus 300, rozważając modele Yamaha RX-797 i Denon DRA-700AE. Preferuje Yamaha ze względu na większą moc, jednak w dyskusji pojawiają się sugestie dotyczące starszych modeli wzmacniaczy, takich jak Pioneer A-676, A-717, które są uważane za lepsze do tych kolumn. Użytkownik podkreśla, że nie zależy mu na super czystym dźwięku, ponieważ słucha głównie muzyki w formacie mp3. W kontekście podłączenia kolumn, zaleca się użycie kabli o przekroju 2,5 mm z miedzi beztlenowej. Pojawia się również sugestia zakupu oddzielnego tunera, ale użytkownik obawia się przekroczenia budżetu do 2000 zł.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA