logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Vitopend 100 WH1B - Nieustanne buczenie kotła po przerwie w dostawie wody

sgt_raffie 04 Wrz 2011 20:58 7691 5
REKLAMA
  • #1 9895414
    sgt_raffie
    Poziom 2  
    Witam serdecznie.
    Przejrzałem chyba wszystkie posty na forum dotyczące tego kotła ale nie znalazłem odpowiedzi na mój problem.

Otóż mam sobie w domu Vitopend 100 WH1B właśnie i od paru dni kocioł cały czas "buczy" (przepraszam za mało precyzyjne określenie ale na kotłach sie nie znam). Brzmi to jak by cały czas pracowała w środku jakaś pompa albo coś podobnego.

Odgłos nie jest pracą palnika (palnik startuje w momencie używania ciepłej wody bez problemu).

Cały kocioł pracuje ok, grzeje wodę. CO mam w tym momencie wyłączone wiec manometr wskazuje 0 (rozumiem ze tak ma być przy wyłączonym CO). Brak ostrzegawczych led-ów. Rurka wyprowadzająca gorącą wodę jest cały czas ciepła / gorąca.

Dziwne zachowanie zaczęło się kiedy była u nas przerwa w dostawie wody. Nie wiem czy ma to coś wspólnego ale wspominam.

Mam nadzieje że pytanie nie jest bzdurne. Kocioł "dostaliśmy w spadku" razem z domem i nie ma na niego już gwarancji wiec lekko się martwię.

Pozdrawiam
    Rafal.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 9895605
    wawrzeczko_t
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 1033
    sgt_raffie napisał:
    CO mam w tym momencie wyłączone wiec manometr wskazuje 0 (rozumiem ze tak ma być przy wyłączonym CO).

No nie! Manometr powinien zawsze wskazywać 1-1,5 bar. Nawet gdy pokrętło na c.o. nastawione jest na zero. Prawdopodobnie - tak jak piszesz - słyszysz pompę a w niej przepływającą wodę wymieszaną z powietrzem. Uzupełnij układ wodą do ciśn. 1,2 bar.
  • REKLAMA
  • #3 9895809
    sgt_raffie
    Poziom 2  
    Ok.
    To sporo wyjaśnia. Kolejne pytanie:
    Jak uzupełnić układ. Po przeszukaniu strony viessmana znalazłem instrukcje obsługi i serwisowa dla tego kotła. I w żadnej z nich nie mogę znaleźć które przyłącze za co odpowiada.

Tutaj fota instalacji mojego kotła:

Vitopend 100 WH1B - Nieustanne buczenie kotła po przerwie w dostawie wody

Byłbym wdzięczny za wskazanie odpowiedniego zaworu. Skrajny prawy (patrząc na foto) nic nie robi (znaczy sie pewnie robi ale ja nie widzę efektu żadnego).

Pozdrawiam
    Rafal

Pozdrawiam
    Rafal
  • REKLAMA
  • #4 9896774
    jastom
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    obok skrajnego prawego przyłącza (stojąc przodem do kotła) powinien być zaworek z króćcem na wąż (zamiast pokrętła zaworu będzie kwadratowy trzpień) .

Trzeba podpiąć węża z wodą, napełnić i odpowietrzyć układ.
    Ciśnienie w układzie powinno być w zakresie 1 - 3 bar, minimum 1 bar
  • REKLAMA
  • #5 9897504
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 9897567
    sgt_raffie
    Poziom 2  
    Dziękuje bardzo. Faktycznie mały czarny zaworek. Umknął mi wcześniej bo był głęboko pod piecem.
    Wszystko działa, dzięki wielkie za pomoc.

Pozdrawiam
    Rafal
REKLAMA