logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sony Vaio VGN_NS21Z - brak połączenia WiFi mimo włączonego przycisku i sterownika

katerinka 05 Wrz 2011 21:42 6716 6
REKLAMA
  • #1 9898880
    katerinka
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Mam problem z wifi. Mój komputer pomimo włączonego przycisku na "on"
    (zaznaczam, że dioda się nie świeci) nie może połączyć się z internetem.
    Po kliknięciu "diagnozuj i napraw" dostaje odp, że muszę włączyć przycisk wireless na pozycję "on" - który jest włączony.:(
    Korzystam z windows vista, sterownik intel(r) wifi link 5100 agn.
    Proszę pomóżcie.

Resetowałam komputer, zrobiłam test na sprzętową łączność radiową- nieudany (sprzętowa łączność radiowa jest wyłączona).
    W menadżerze urządzeń w kartach sieciowych - wyłączyłam a następnie włączyłam z powrotem kartę sieciową wifi- ale bez rezultatu.
  • REKLAMA
  • #2 9899120
    wolin
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    Sprawdź czy opcja Wi-Fi nie jest wyłączona w BIOS'ie bo niektóre laptopy mają taką możliwość
  • REKLAMA
  • #3 9899147
    katerinka
    Poziom 2  
    a jak to zrobic? przepraszam ale nie jestem najlepsza w zaawansowanej obsłudze komputerów:)
  • #4 9899179
    gabik001
    Poziom 37  
    Ocena: 418
    Trza wejść do BIOSu ( w sony to F2) tuż zaraz po włączeniu laptopa. Należy rozważnie się w nim poruszać (strzałkami , Tab-em spacją czy enterem) żeby czegoś nie poprzestawiać.
    Znajdziesz opcje wifi , po zmianie na enabled zatwierdz F10 (save znd exit) i komputer się powinien zrestartować.
  • REKLAMA
  • #5 9899182
    wolin
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    Przy rozruchu komputera trzeba wcisnąć ten klawisz o którym pisze na ekranie najczęściej jako jako " Press X to Setup" albo coś podobnego czyli najczęściej delete lub F1 albo F2 i tam poszukać w opcjach czy jest gdzieś Wi-Fi i sprawdzić czy jest ustawiona na "enabled"
  • #6 9899295
    katerinka
    Poziom 2  
    po wciśnięciu F2 pojawily mi sie dostępne opcje : main,( gdzie była możliwość tylko zmiany czasu i daty), security( ustawianie hasła), boot ( gdzie opcje network boot i jeszcze jakas druga - przepraszam ale zapomniałam jak ona sie nazywała- sa ustawiona na disable. poniżej nich były jeszcze jakies 3 opcje ale działały tylko w momencie włączenia tamtych dwóch pierwszych) oraz exit. nie znalazłam nic na temat wifi...

Dodano po 4 [minuty]:

jedno co mogę jeszcze dodać , że do tej pory wifi chodziło normalnie i nigdy przez ostatnie 3 lata nie było probelmów, poza tym przycisk zawsze był włączony na pozycje "On" a dzis po uruchomieniu ze stanu " uśpienia" przestał świecić ten przycisk i pojawił sie brak netu...
  • REKLAMA
  • #7 9901409
    katerinka
    Poziom 2  
    DLA WSZYSTKICH POSIADAJĄCYCH PODOBNE PROBLEMY Z KOMPUTEREM ;)
    Problem rozwiązany po przywróceniu systemu ;) niby nic a jednak tak wiele...
    Najwyraźniej jakaś aktualizacja systemu windows zblokowała działanie wifi :)
    Dziękuje wszystkim udzielającym mi porad w związku z zaistniałą usterką!

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik laptopa Sony Vaio VGN_NS21Z zgłasza problem z połączeniem WiFi, mimo że przycisk jest włączony, a dioda nie świeci. Po próbie diagnozy system informuje o konieczności włączenia przycisku wireless. Użytkownik zresetował komputer i sprawdził kartę sieciową w menedżerze urządzeń, jednak bez skutku. Udzielane porady obejmowały sprawdzenie ustawień BIOS, gdzie można włączyć opcję Wi-Fi. Po kilku próbach użytkownik nie znalazł odpowiednich opcji w BIOSie. Ostatecznie problem został rozwiązany przez przywrócenie systemu, co wskazuje na możliwą blokadę działania WiFi przez aktualizację systemu Windows.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA