logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zmienić DNS na Google lub OpenDNS w ZTE MF60 i Windows 7?

danmuz 05 Wrz 2011 21:51 17797 7
REKLAMA
  • #1 9898930
    danmuz
    Poziom 9  
    Ocena: 10
    Witam.
    Od niedawna korzystam z modemu ZTE MF60 z funkcją routera.
    Mieszkam w zasięgu UMTS/HSDPA+ a już drugi raz nie mogłem połączyć się z internetem.
    Pojawił się tylko komunikat "brak połączenia z serwerem DNS".
    Korzystam z Windowsa7.
    Poczytałem trochę na forum i znalazłem informację, że można korzystać np z DNS Google`a albo OpenDNS...
    Proszę o informację, czemu wogóle taki problem się pojawia?
    Wcześniej korzystałem z iPLUSa i nic takiego się nie działo...
    Czy rozwiązaniem jest właśnie zmiana DNS?
    I jak to zrobić w aplikacji blueconnect i W7, bo nie mam doświadczenia w modyfikowaniu takich ustawień.
    Będę wdzięczny za fachową pomoc.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 9906551
    Mark @
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    Może T-mobile ma jakieś problemy z DNS i DHCP przydziela niedziałające serwery. Powinieneś się skontaktować z BOK. Możesz oczywiście zmienić adres DNS w ustawieniach połączeń sieciowych na dowolny (np. 208.67.222.222; 208.67.220.220) Adresy serwerów DNS możesz wpisać dwa różne jeden podstawowy drugi zapasowy gdyby pierwszy nie działał. Jeżeli jest to modem z funkcją routera możesz zmian dokonać w nim tak aby twój DHCP przydzielał działające adresy DNS ewentualnie ręcznie zmienić w systemie.
  • REKLAMA
  • #3 9906796
    bogiebog
    Poziom 43  
    Ocena: 1528
    Lub ustawić DNS na serwery googla 8.8.8.8 8.8.4.4
  • REKLAMA
  • #4 9907572
    danmuz
    Poziom 9  
    kontaktowałem się z BOK. Panienka, z którą rozmawiałem zgłosiła problem do techników....w między czasie wszystko wróciło do normy. Dwa dni później otrzymałem smsa z T-mobile że problem został usunięty i przepraszają za problemy....
    Jak na razie działa bez problemu....nie wiem czy bym chciał ustawiać te DNS googla bo wtedy wiedzą wszystko :) a dodatkowo spotkałem się z opinią że nie koniecznie ich serwery są szybsze w naszych warunkach.....

do Mark @: jak można zmienić to żeby DHCP przydzielał działające adresy DSN ? Rozumiem że muszę to zrobić również w W7...
  • #5 9912220
    jprzedworski
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 827
    Serwer DHCP jest u dostawcy, więc nic nie możesz zrobić. Gdy się włączasz do sieci, jego serwer DHCP przydziela ci konfigurację w postaci adresu IP, maski, bramy domyślnej, adresów serwerów DNS i ewentualnie paru innych przydatnych rzeczy. W W7 możesz się najwyżej zgodzić na automatyczną konfigurację, albo wstawić ręcznie własne parametry. Np. adresy DNS.
  • #6 9912618
    aj11
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Niestety nie mam tego modelu routera by to sprawdzić, ale większość tego typu urządzeń ma to w ustawieniach dhcp lub LAN.
    Jak się zalogujesz powinna być możliwość ustawienia by poprzez dhcp rozdawał serwery dns zdefiniowane przez użytkownika. Domyślnie pewnie dostajesz w windowsie jako serwer dns 192.168.0.1 (adres tego routerka). Ja najczęściej to zmieniam bo cache na takich urządzeniach często się wywala i wybieram dnsy operatora.
    Warunek jednak że ten router daje taką możliwość, jeśli nie to zostaje wpisanie w Panel sterowania\Sieć i Internet\Połączenia sieciowe właściwości wybranego połączenia, właściwości protokołu TCP/IPv4, użyj następujących adresów serwerów DNS.

Obecnie dla domeny era.pl t-mobile.pl podane są dnsy

t-mobile.pl nameserver = ns3.era.pl.
    t-mobile.pl nameserver = ns4.era.pl.
    t-mobile.pl nameserver = ns5.era.pl.

ns3.era.pl internet address = 213.158.194.5
    ns4.era.pl internet address = 213.158.196.28
    ns5.era.pl internet address = 81.15.159.97
  • #7 10094082
    Darek0106
    Poziom 14  
    Ocena: 13
    Problem z DNS zdaje się być typowy w modemach i routerach Huawei. Sam mam ten sam problem z Huawei E5. Często wywala internet bez powodu i podaje błąd DNS. Rozwiązałem to przechodząc, tak jak radzą koledzy na zewnętrzny, publiczny serwer DNS. U mnie sprawdził się 195.114.171.9- należy do TP S.A. Nie wpisujcie na Huawei serwera DNS jako lokalnego na adresie routera! Procedura zapisu i zwrotu nazw jest w nim za wolna. To powoduje przerwy w połączeniach sieci lokalnej i z internetem. WINS powinien być oczywiście lokalny, czyli adres routera.
  • REKLAMA
  • #8 10328843
    danmuz
    Poziom 9  
    Załączam scrina z aplikacji routera gdzie chyba można właśnie zmienić DNS:

Dodano po 2 [minuty]:

https://obrazki.elektroda.pl/3734665500_1325339296.jpg

Dodano po 10 [minuty]:

proszę o info co konkretnie mam wpisać.

Natomiast w windowsie znalazłem tylko coś takiego :

https://obrazki.elektroda.pl/6065881700_1325339851.jpg

ale tutaj nie ma opcji nic zmienić....więc proszę o info jak to wszystko skonfigurować żeby się nie wywalało co jakiś czas jak obecnie.....żałuje że nie wziąłem zwykłego modemu zamiast "routera" który co jakiś czas wywala DNS.......

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problemy z połączeniem internetowym na modemie ZTE MF60, związane z błędem "brak połączenia z serwerem DNS". W odpowiedziach sugerowane są zmiany ustawień DNS na publiczne serwery, takie jak Google (8.8.8.8, 8.8.4.4) lub OpenDNS (208.67.222.222, 208.67.220.220). Użytkownicy wskazują, że problemy mogą wynikać z błędów w DHCP dostawcy (T-mobile) oraz że zmiana DNS może poprawić stabilność połączenia. Wskazówki dotyczące zmiany ustawień DNS w systemie Windows 7 oraz w routerze ZTE MF60 są również omawiane. Użytkownik zauważa, że po kontakcie z BOK T-mobile problem ustąpił, ale wciąż rozważa możliwość zmiany DNS.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA