logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór UPS APC do serwerowni: model dla 2 serwerów, rejestratora, modemu, switchy

yethwa 06 Wrz 2011 11:41 6337 27
REKLAMA
  • #1 9900146
    yethwa
    Poziom 13  
    Witam,
    potrzebuje UPS, wybrałem firmę APC jednak nie mam pojęcia który model wybrać, ponieważ nie znam się na tych sprzętach. Potrzebuję UPS do podtrzymania zasilania dla dwóch serwerów, rejestratora video, modemu dsl, 3 przełączników ewentualnie, jakiś monitor i żeby trzymał się około 10 minut, bo mniej więcej tyle potrzeba aby serwery się wyłączyły. Może jakiś fachowiec poleciłby jakiś model: http://www.apc.com/products/family/index.cfm?id=165&tab=models

Czy dla tego sprzętu co wymieniłem 400W nie będzie za mało? Może nie potrzeba wyższej mocy dla dwóch serwerów jeśli by założyć że w krótkiej chwili switche modem i rejestrator szybko zostaną odłączone a cała moc zostanie dla samych serwerów?
  • REKLAMA
  • #2 9900216
    Loligo
    Poziom 18  
    Ocena: 4
    Jakie serwery ? Jaka moc ?

Ostatni kupiłem coś takiego https://www.apc.com/products/resource/include/techspec_index.cfm?base_sku=BR1200G-FR
    Akurat w tym przypadku budżet nie pozwalał na więcej.
    dla
    HP ML 350 G5
    Dell T410
    Do tego dwa routery, modem dsl i inne małe pierdółki.
    Przy normalnej pracy w ciągu dnia jest coś około 300 W

I jeszcze jest zapas, chyba że potrzebujesz coś aktywnego.
  • #3 9900255
    yethwa
    Poziom 13  
    Serwery to HP Proliant ML310 i ML370, jaka moc to niestety nie wiem. A ile kosztują nowe baterie w takich UPSach?
  • #4 9900303
    Loligo
    Poziom 18  
    Spokojnie powinien Ci wystarczyć, dla pewności możesz kupić 1500 VA - trochę droższy. Przez dwa lata nie musisz się martwić o baterie ;) (Gwarancja). I po tych dwóch latach będą jeszcze trzymać.
    Natomiast koszt nowej baterii (jeden moduł) to około 280-300 zł.
  • REKLAMA
  • #6 9900676
    Loligo
    Poziom 18  
    Ciekawy model. Chociaż seria smart jest znacznie droższa.
    - brak standardowych wtyczek (kombinacja z kablami)
    - może być ciut za mały

Z doświadczenia wiem, że lepiej kupować na zapas ;)
  • #7 9901234
    yethwa
    Poziom 13  
    Cytat:
    brak standardowych wtyczek (kombinacja z kablami)

To znaczy jakich wtyczek, bo to wejścia wyglądają mi na standardowe od kabli zasilających np. od komputera
    Cytat:
    może być ciut za mały

Hmm, mógłbym zrezygnować z przełączników, aby same serwery pociągnął co najważniejsze jest dla mnie, słyszałem że takie serwery to gdzieś 150W ciągną. Jednak najważniejsze dla mnie w tym tanim modelu z serii smart jest to że "Typ przebiegu - sinusoida", podobno przy innych niszczą się zasilacze.

Cytat:
    Z doświadczenia wiem, że lepiej kupować na zapas

No też tak uważam, ale lepsza wersja to wydatek o 500zl więcej.

EDIT: A nie faktycznie te złącza są żeńskie, kable komputerowe są męskie. Kurde to co w takim razie zrobić, po co to jest tak zrobione kupować jakieś specjalne przejściówki czy co?
  • #8 9901534
    Loligo
    Poziom 18  
    Są UPS'y z normalnymi gniazdami. Nie trzeba kupować żadnych przejściówek, są takie kable.

Co to za miejskie legendy z tym przepływem prądu (sprawdź jaki przebieg ma prąd zmienny - AC). Żaden ups nie wpływa na zużycie zasilacza. Równie dobrze podłączenia do gniazdka też by niszczyło ;).
    Ten model z rodziny Back-ups też się nada - podaje jeszcze raz https://www.apc.com/products/resource/include...ndex.cfm?base_sku=BR900G%2DFR&total_watts=200 dodatkowo masz normalne gniazda.
  • #9 9901595
    artaa
    Poziom 43  
    Ocena: 1692
    Ludzie to są serwery! Nie wasze blaszaki do grania w pasjansa. ;-)
    Szef ci d. urwie jak im się coś stanie.

Do czegoś takiego to kupujemy SMART 3000, albo rack-i jak mamy szafę. Jak nas nie stać to używany z A, albo mniejszy ale tu uwaga, jeden zasilacz to przykładowo 725W:
    http://www.sillworks.com/product_info.php?products_id=142311
  • #10 9901954
    Loligo
    Poziom 18  
    Tak jasne,w przeciętnej polskiej firmie gdzie są dwa serwery na handel i księgowosc, czasem jeden. A redundantny zasilacz to niepotrzebny wydatek - dla szefa, już widze jak dają kilka tys. na UPS,y.

To co wspomniane wyzej to takie minimum.

Nie wiem jak jest u was w firmach. W większosc firm, z którymi się spotkałem jest tak jak powyżej. Każdy wydatek na IT to zło konieczne

Co z tego, ze ma on 750W skoro to jest max a przez 99,9 % czasu serwer pobiera 120 W
  • #11 9902130
    artaa
    Poziom 43  
    Zarządzanie zarządem trzeba prowadzić umiejętnie...
    Najpóźniej po drugiej awarii bazy/sprzętu kupują to co powinno być w serwerowni.

Można tanio kupić na A:
    http://allegro.pl/listing.php/search?sg=0&string=smart+3000

I trzeba sobie jasno powiedzieć: albo serwerownia albo "coś", na razie widziałem same porady dotyczące "coś".
  • #12 9902153
    Loligo
    Poziom 18  
    Żeby nie robić OT. niech kolega yethwa wypowie się co do budżetu. Sądząc po wyborze nie jest on za duży stąd takie propozycje.

PS. Niektórzy się nigdy nie nauczą, ale to już inne historie ;)
    Widocznie trafiłeś na lepsze firmy, ja dopiero zaczynam swoją przygodę więc może wszystko przede mną ;). I tak, w małych firmach z reguły jest "coś" bo nie chcą wydawać pieniędzy na osobne pomieszczenie, klimatyzację a nawet szafę. I nic się nie da z tym zrobić. Po kliku próbach poprostu dajesz sobie spokój :cry:
  • #13 9902918
    yethwa
    Poziom 13  
    Co do budżetu no to chciałbym się zmieścić w kwocie 1200zl. Zastanawia mnie czemu w tych UPSach nie ma opcji podłączenia sieci LAN czy modemu na RJ11, przecież awarie mogą również wystąpić przez kable telefoniczne czy sieciowe.
  • REKLAMA
  • #14 9902953
    mail4skwarka
    Poziom 19  
    Ocena: 138
    Ciekawym rozwiązaniem jest selektor UPS na stronie APC

Link

Proponuje 3 rozwiązania, mnóstwo opcji do wybrania :w tym dodatkowy modem, rodzaj wtyczek etc.

Zapraszam do znalezienia najlepszego rozwiązania dla Siebie.
  • #15 9903193
    yethwa
    Poziom 13  
    Fajna sprawa ten selector, tyle że mi proponuje UPS na 2000W dla dwóch serwerów za 3000zł.

Przecież żaden komp nie pracuje z maks mocą. Jeden serwer ma 2 zasilacze po 410W, także mógłby pracować na jednym zasilaczu z czego i tak by pobierał może 150-200W. Drugi podobnie.

A powiedzcie jak z ochroną sieci komputerowej, bo co z tego jak podłącze serwer do UPS jak kablem sieciowym też idą impulsy elektryczne które mogą spowodować awarię, jak to wtedy ochronić taki serwer z sieci elektrycznej jak i sieci komputerowej, te UPS które widziałem to wszystkie mają tylko jedno wejście RJ45 do zarządzania sieciowego UPSem.

Ja to sobie wyobrażam tak że kabel sieciowy od modemu DSL powinien iść do UPS a od UPSa do switcha (również podłączonego pod UPS normalnym gniazdem) a od switcha dopiero do serwera.
  • #16 9903314
    Loligo
    Poziom 18  
    Są modele z taką opcją. Wtedy masz możliwość wpięcia modemu i sieci.
    Widzisz jak ceny sie ksztaltują i na co Cię stać z tym budżetem. Wyboru musisz dokonać sam.
  • #17 9904444
    mail4skwarka
    Poziom 19  
    yethwa napisał:
    Fajna sprawa ten selector, tyle że mi proponuje UPS na 2000W dla dwóch serwerów za 3000zł.

Przecież żaden komp nie pracuje z maks mocą. Jeden serwer ma 2 zasilacze po 410W, także mógłby pracować na jednym zasilaczu z czego i tak by pobierał może 150-200W. Drugi podobnie.

A powiedzcie jak z ochroną sieci komputerowej, bo co z tego jak podłącze serwer do UPS jak kablem sieciowym też idą impulsy elektryczne które mogą spowodować awarię, jak to wtedy ochronić taki serwer z sieci elektrycznej jak i sieci komputerowej, te UPS które widziałem to wszystkie mają tylko jedno wejście RJ45 do zarządzania sieciowego UPSem.

Ja to sobie wyobrażam tak że kabel sieciowy od modemu DSL powinien iść do UPS a od UPSa do switcha (również podłączonego pod UPS normalnym gniazdem) a od switcha dopiero do serwera.

Zasilacze pracują na maksa przy uruchomieniu, przerabiałem ten temat,spaliłem już jednego upsa APC idąc Twoim tokiem rozumowania.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #18 9905581
    yethwa
    Poziom 13  
    Na stronie APC znalazłem notę aplikacyjną w której piszą że do serwerów z redundantnymi zasilaczami powinno się stosować do takiego wzoru, np. jeśli serwer ma 2 zasilacze 300W to moc UPS powinna wynosić 400+400/0,8 = 1000W.

Czy serwery z nadmiarowym zasilaczem mogą normalnie chodzić bez problemu tylko z jednym PSU?
  • #19 9906042
    mail4skwarka
    Poziom 19  
    Tak do tego są przecież zrobione, u mnie w Actinie bez jednego zasilacza piszczy, podejrzewam że w biosie jest konfiguracja PSU
  • #20 9906055
    artaa
    Poziom 43  
    yethwa napisał:
    Czy serwery z nadmiarowym zasilaczem mogą normalnie chodzić bez problemu tylko z jednym PSU?

Prześlij swoje kombinacje do prezesa twojej firmy, bo to co zaczynasz (chyba) kombinować to aż włosy się jeżą. Za takie rzeczy to ludzie mieli problemy z utrzymaniem pracy...

Przekaż sprawę komuś kto się na tym zna, lub niech zarząd zleci komuś kto ma doświadczenie i wie ile kosztuje taka "oszczędność".
  • #21 9906106
    yethwa
    Poziom 13  
    Cytat:

Prześlij swoje kombinacje do prezesa twojej firmy, bo to co zaczynasz (chyba) kombinować to aż włosy się jeżą. Za takie rzeczy to ludzie mieli problemy z utrzymaniem pracy...

Przekaż sprawę komuś kto się na tym zna, lub niech zarząd zleci komuś kto ma doświadczenie i wie ile kosztuje taka "oszczędność".

Jakoś produkują serwery i to w o wiele lepszych konfiguracjach od moich z jednym PSU i spełniają swoje funkcje i nie sądzę żeby ktoś za to chciał kogoś wywalać.
  • #22 9906205
    artaa
    Poziom 43  
    Nie o to chodzi co produkują, bo różne badziewie jest na rynku.
    Chodzi o to co już masz i jakich parametrów to co masz potrzebuje do pełnego zabezpieczenia.

yethwa napisał:
    Na stronie APC znalazłem notę aplikacyjną

Więc masz właściwą podstawę aby podjąć prawidłową decyzję co do mocy.
    Dodatkowo zyskasz spokój "duszy" który jest bezcenny...
  • #23 9906235
    yethwa
    Poziom 13  
    Cytat:

Nie o to chodzi co produkują, bo różne badziewie jest na rynku.

No takie badziewie produkują np. HP.
    Cytat:

Chodzi o to co już masz i jakich parametrów to co masz potrzebuje do pełnego zabezpieczenia.

No z pewności potrzebuje UPS również. To teraz kwestia co ważniejsze czy nadmiarowy zasilacz czy UPS. Co mi z dwóch zasilaczy jak walnie gdzieś piorun zfajczą mi się te zasilacze i przy okazji coś jeszcze np. dyski, a tak jakby miał UPSa co by połykał z 500 juli, to poszedł by może tylko ten UPS.
  • #25 9907824
    Loligo
    Poziom 18  
    Ważny jest nadmiarowy zasilacz i UPS. Jeszcze lepiej jak tych UPS'ów jest kilka i każdy z zasilaczy jest podpięty do innego UPS'a.
    Zmniejszasz ryzyko wyłączenia się serwera w nieoczekiwanym momencie do minimum.
    Do tego oprogramowanie monitorujące pracę UPS'ów i zasilaczy.
    Masz serwery HP, zapoznaj się z fajnym narzędziem jakim jest iLO (możesz monitorować pracę serwerów będąc poza firmą, ze swojego biura itp.)

Tracisz czas na dywagacje, kup to na co Cię stać i tyle, ewentualnie dołóż trochę jak nie jesteś pewien.
    Czas leci - a w pogodzie zapowiadają burzę ;)
  • #26 9961518
    kosmi
    Poziom 16  
    Ocena: 31
    UPS-a dobierz do maksymalnej pobieranej mocy urządzeń, a nie do średniego poboru mocy. Dla szefa powiedz że tyle musi być żeby zabezpieczyć serwery, inaczej bardzo wzrasta ryzyko awarii. Wiesz że jak będzie zanik napięcia w sieci to serwery zaczną aktualizować ważne bazy danych i dwukrotnie wzrośnie pobierana moc?
    O LAN bym się nie martwił tak bardzo, spalona sieciówka to nie tragedia - bo chyba masz piorunochron na budynku? Linia telefoniczna często napowietrzna to już dużo większe zagrożenie.

Polecam kupić jak najlepszy sprzęt, bo przecież za rok nie będziesz go wymieniał jak okaże się do dupy!
  • #27 9962409
    yethwa
    Poziom 13  
    Zdecyduje się chyba na tego APC
  • #28 9965732
    artaa
    Poziom 43  
    Na jeden serwer w sam raz... ;-)

"moc wyjściowa: 670W"

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje UPS od firmy APC do zasilania dwóch serwerów, rejestratora wideo, modemu DSL oraz przełączników, z wymaganiem podtrzymania zasilania przez około 10 minut. W dyskusji poruszono kwestie mocy UPS, sugerując modele o mocy 750 VA do 1500 VA, w zależności od poboru mocy urządzeń. Użytkownicy wymieniają modele takie jak APC BR1200G-FR, SMT750I oraz BR900G-FR, podkreślając znaczenie sinusoidalnego przebiegu prądu dla ochrony zasilaczy serwerów. Zwrócono uwagę na konieczność zabezpieczenia nie tylko zasilania, ale także linii LAN i telefonicznych przed przepięciami. Wskazano na różne opcje wtyczek oraz na możliwość zakupu UPS z dodatkowymi funkcjami ochrony.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA