logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

PHILIPS VR 685 zjadł kasetę i nie chce jej zwrócić (fotka i filmik)

przyciskf1 06 Wrz 2011 20:14 5647 6
REKLAMA
  • #1 9901748
    przyciskf1
    Poziom 2  
    Witam,
    mam problem. Mój magnetowid PHILIPS VR 685 zjadł kasetę i nie chce jej zwrócić.

Kaseta została uwięziona w magnetowidzie podczas oglądania.
    Kilkakrotne próby naciskania przycisku STOP/EJECT nie przynioły spodziewanego rezultatu - urządzenie nie potrafi wysunąć kasety.

Chcę odzyskać moją kasetę i nadal korzystać z magnetowidu.

Nie znam się jednak na elektronice.

Proszę, niech mi ktoś pomoże!

Obejrzyjcie zdjęcie:

Obejrzyjcie filmik:

Filmik pokazuje zachowanie magnetowidu PHILIPS VR 685
    po włączeniu i wyłączeniu go z prądu (8 powtórzeń).
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 9902058
    T502
    Poziom 15  
    Ocena: 10
    Oj, ktoś chyba się bawił tym urządzeniem. Taśma jest po drugiej stronie głowicy. Magnetowid jakkolwiek by się starał, sam by tego nie zrobił. Poza tym silnik po prawej stronie głowicy zgubił gumkę.W momencie załączania widać, że radośnie przystępuje do pracy, ale nie widać paska przenoszącego napęd.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 9905291
    Gaguspan
    Poziom 24  
    Ocena: 42
    Sprawa jest czysto mechaniczna. W modelach bazujących na tego typu rozwiązaniach mechanicznych częstą przyczyną jest uszkodzenie ( pęknięcie ) plastikowego kółka zębatego osadzonego na drucianej dźwigni ( SHAFT )oraz zębatki ( WORM SHAFT ) przenoszącej napęd na kółko rodzaju pracy ( CAM WHEEL ). Aby nie uszkodzić kasety musisz od spodu odkręcić kompletny mechanizm od płyty i nawinąć taśmę w kasecie. Uszkodzone elementy najlepiej jest wymienić na nowe, klejenie nie ma sensu.
  • REKLAMA
  • #4 9905914
    przyciskf1
    Poziom 2  
    Dzięki za wszystkie posty.

Z Waszą pomocą udało mi się wyciągnąć kasetę!

Nie sądziłem, że mi się uda. Jestem w końcu kompletnym laikiem. A jednak się udało! Jak to zrobiłem?
    Zacząłem kręcić kółeczkiem (mechanizm zaczął działać) znajdującym się w prawym, górnym rogu aż do momentu podniesienia kasety. Później zacząłem kręcić kołem zębatym znajdującym się z prawem strony, aby wysunąć kasetę.

Niestety, magnetowid nie chce otwarzać kasety.

Obejrzyjcie następny filmik:

Filmik pokazuje zachowanie magnetowidu PHILIPS VR 685 po włączeniu go do prądu i włożeniu kasety. Pokazuje również reakcję urządzenia podczas naciskania przycisków: PLAY, PREWIJANIE, STOP/EJECT.

T502: do czego jest potrzebna gumka, o której piszesz? Co zrobić, jeśli jej nie posiadam?

Gaguspan: czy mógłbyś wskazać te elementy na moim zdjęciu? Nie potrafię ich samodzielnie odnaleźć - jestem kompletnym laikiem. Z tego, co wiem, koło zębate znajdujące się po prawej stronie, w dolnej części urządzenia jest nienaruszone.

Co zrobić, żeby magnetowid znów działał?
  • REKLAMA
  • #5 9905934
    WojtasJD
    Poziom 43  
    Ocena: 1587
    Nie mocuj się z mechanizmem bo go połamiesz (z tego co widze wkładasz kasete ręcznie).
    Poszukaj / kup mały pasek napędowy i powinno być ok.
  • #6 9907599
    T502
    Poziom 15  
    Ocena: 10
    Ta gumka to właśnie pasek napędowy. Zauważ,że na ośce silnika jest plastikowe kółko z rowkiem-na nim umieszczony powinien być gumowy pasek napędowy. Ten pasek zakładasz na koło silnika i sąsiadujące , też plastikowe, z takim samym rowkiem.
  • #7 9911220
    Gaguspan
    Poziom 24  
    Ocena: 42
    Z filmiku wywnioskować można, że uszkodzeniu uległy te elementy, o których pisałem. Jest to mechanizm dość trudny do złożenia przez niedoświadczonego mechanika, ale jeśli uszkodzeniu uległy tylko te części to można samemu zrobić.
    na zdjęciu są zaznaczone wadliwe zębatki.
    1. " Choinka "ładuje windę kasety w dół i przesuwa tzw Cam Wheel ( 3 ) w żądane położenia.
    2. Przenosi napęd za pomocą małego paska z silnika ładowania na "choinkę ".
    Na tych dwóch elementach są zębatki, które jeśli się dobrze przypatrzysz w miejscu wsunięcia w pręt ulegają po czasie pęknięciu.
    https://obrazki.elektroda.pl/7700855700_1315588708.jpg

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problem z magnetowidem PHILIPS VR 685, który zaciągnął kasetę i nie chciał jej zwrócić. Po kilku nieudanych próbach użycia przycisku STOP/EJECT, użytkownik otrzymał porady dotyczące mechanicznych uszkodzeń, takich jak pęknięcie plastikowego kółka zębatego oraz brak gumowego paska napędowego. Dzięki wskazówkom z forum, udało mu się wyciągnąć kasetę, kręcąc odpowiednimi elementami mechanizmu. Jednak magnetowid nadal nie otwiera kasety, co sugeruje dalsze uszkodzenia mechaniczne. Użytkownik został poinformowany o konieczności wymiany uszkodzonych części oraz o możliwości zakupu nowego paska napędowego.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA