logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Audi A4 B8 - kontrolka świec żarowych i silnika, tryb awaryjny po wymianie świec

matiteam3 07 Wrz 2011 10:46 48019 15
REKLAMA
  • #1 9903269
    matiteam3
    Poziom 12  
    Ocena: 31
    Witam jestem nowym posiadaczem audi a4 b8 problem w tym że gdy przejadę chwilkę to zapala się kontrolka świec auto przechodzi w tryb awaryjny i nie idzie nim jechać a świece dzisiaj wymieniłem i dalej to samo, świeci również kontrolka z silniczkiem. Pod komputer dopiero będzie podłączony za tydzień ponieważ wtedy będę w domu. Także co może być powodem.?
  • REKLAMA
  • #2 9903454
    heretapawel
    Poziom 23  
    Ocena: 278
    Tysiące powodów,mam wyliczać?Zrób diagnozę i wtedy zapraszam do dyskusji.
  • REKLAMA
  • #3 14135332
    tommich83
    Poziom 10  
    Ocena: 12
    witam - mam podobny problem w audi a4 b8 - po podłączeniu do komputera w warsztacie powiedzieli mi że błąd związany jest z ciśnieniem paliwa (chyba za wyspokie).
    Wymieniłem filtr paliwa, wymieniłem czujnik ciśnienia paliwa na listwie (oraz na probe również zawór sterujący ciśnieniem paliwa na listwie po czym znowu włożyłem ten poprzednim - z uwagi na fakt iż problem wracał) i po przejechaniu 100 km znowu zaczęła mrugać kontrolka świec żarowych. Ale tym razem zauważyłem iż kontrolka zaczyna miga gdy silnik jest przyduszony. po wyłączeniu i włączeniu silnika problem znika (ale potem znowu sie pojawia). Czy wiecie co z tym można zrobić? W tym warsztacie powiedzieli ze będą szukać ale nie chce już z nimi kontynuować tej przygody bo to może byc naciąganie na koszty bez rezultatów...
    Oczywiście gdy zacznie mruga kontrolka świec żarowych samochód traci moc słabo przyśpiesza.
  • #4 14135386
    sylwek737
    Poziom 12  
    Ocena: 25
    Jedz na dobrego kompa,bo testery to samo potwierdzą co u kolegi i tak zaplacisz trzy razy a raz te same pieniądze wydasz i dowiesz się prawdy.
    Nie kombinuj tanio bo i tak wyjdzie drozej.
  • REKLAMA
  • #5 14149849
    tommich83
    Poziom 10  
    Umówiłem się na przyszły tydzień do serwisu audi na połczyńskiej. Ciekawe co wybadają.

W tzw międzyczasie spadła temperatura i dzisiaj rano kręcił silnik z 10 sekund i zaświeciła się czerwona kontrolka od oleju z informacja turn off engine i za chwile zgasła gdy już odpalił. Oczywiście stan oleju w normie.
  • #6 14281095
    nieradko1983
    Poziom 2  
    Ocena: 19
    Witam tommich83 mam taki sam przypadek w audi a4 b8 jak i ty byłem u mechanika podłączył kompa i powiedział mi też ze jest problem z ciśnieniem paliwa jeżeli byłeś w serwisie napisz co się okazało pozdrawiam i z góry dziękuję
  • #7 14297055
    nieradko1983
    Poziom 2  
    Ocena: 19
    Moze ktos pomuc co moze byc z tym moim audi i tym brakiem mocy i zaswiecaniem sie spiralki od swiec zarowych bo toommich nie chce chyba powiedziec co u niego w serwisie powiedzieli
  • #8 14785625
    rafallinho
    Poziom 9  
    Witam spotkał mnie podobny problem. W mojej a4 b8 Avant jest silnik 2.0 TDI 120 km na common railu. To od początku historia wyglądała tak: jesienią ubiegłego roku były wymienione wtryski, pompa filtry, przewody paliwowe itp, w sumie cały układ paliwowy bo rozpadł się filtr i śmieci zanieczyściły prawie cały układ. Wszystko po remoncie było w porządku i jakiś miesiąc temu zapalił się check, pojechałem na diagnostykę komputerową, wykazało błąd nr 5242 czyli czujnik ciśnienia paliwa G247 i sygnał niewiarygodny tegoż to błędu. Mechanik zajrzał do baku, było czyściutko pompka czysta i chodzi bez zarzutów. Kupiłem więc czujnik w Auto Special w Modlniczce koło Krk (salon Audi). Po wymianie wydawało się że wszystko gra i potem przy może 10 zapalaniu silnika check znów nie zgasł. Auto pojechało do elektryka samochodowego. Ten stwierdził że zbyt duży prąd (o 0,1) jest na sterowniku silnika czy to może być powód.? A i ciśnienie jest troszkę za niskie tylko na postoju, podczas jazdy jest dobre. Auto jeździ i pali bez zarzutów. Proszę o odpowiedź jeśli ktoś wie o co może chodzić
  • #9 20113047
    michalpawlowski421
    Poziom 1  
    Ocena: 7
    Siema dzisiaj wyskoczyl mi komunikac świec żarowych audi a4b8 2008 auto ma 355tysi najechane od 55 tysiecy jest po chiptuning wcześniej nie miałem żadnych problemów auto nie straciło na mocy ani nic się nie dzieje jaki może być powód?
  • #10 20113299
    Ireneo
    Poziom 42  
    Ocena: 2461
    michalpawlowski421 napisał:
    Siema dzisiaj wyskoczyl mi komunikac świec żarowych audi a4b8 2008 auto ma 355tysi najechane od 55 tysiecy jest po chiptuning wcześniej nie miałem żadnych problemów auto nie straciło na mocy ani nic się nie dzieje jaki może być powód?

W drugim poście masz napisanie jaki jest powód😉😂
  • #11 21387207
    czakizam
    Poziom 5  
    Ocena: 1
    Witam, jadąc do Belgii po jakieś 800 km, zaczęła mrygać kontrolka świec żarowych. Zjechałem z autostrady na stację, samochód chodził po 2/3 min, sam zgasł, nie mogłem go odpalić. Po jakiś 15 min trach i chodzi od strzała. Błąd zniknął. Po dojechaniu do celu zgasiłem samochód. Na drugi dzień chciałem jechać do sklepu, samochód nie chce w ogóle odpalić. Miał ktoś podobny przypadek? Wrzucam od razu kody błędów, jakie były. Po usunięciu te błędy wróciły. Samochód dalej nie chce odpalić, nie wiem już co może być. Ma ktoś jakiś pomysł, co sprawdzić? Z góry dzięki za odpowiedź.
    Lista błędów diagnostycznych samochodu na ekranie komputera.
  • REKLAMA
  • #12 21387451
    danielzy
    Poziom 31  
    Ocena: 314
    To na zdjęciu to nie kody błędów. Jedynie można stwierdzić że coś z elektryką auta. Wrzuć kody to może podpowiemy.
  • #13 21388404
    czakizam
    Poziom 5  
    Ekran diagnostyczny VCDS z błędem 02095 dotyczącym aktywnej ochrony podzespołów.
    Wyświetlacz diagnostyczny z kodem błędu czujnika poziomu paliwa.
    Zrzut ekranu z programu diagnostycznego VCDS pokazujący kod błędu 03041.
    Ekran z oprogramowaniem diagnostycznym VCDS pokazującym kod błędu 03276.
    Zdjęcie ekranu programu diagnostycznego VCDS z kodem błędu 03276.
    Ekran diagnostyczny samochodu z kodem błędu dotyczącym świecy żarowej cylindra.
    Ekran komputera diagnostycznego z listą usterek samochodu.

Dodano po 46 [sekundy]:

Ekran diagnostyczny VCDS z błędem 02095 dotyczącym aktywnej ochrony podzespołów.
    Wyświetlacz diagnostyczny z kodem błędu czujnika poziomu paliwa.
    Zrzut ekranu z programu diagnostycznego VCDS pokazujący kod błędu 03041.
    Ekran z oprogramowaniem diagnostycznym VCDS pokazującym kod błędu 03276.
    Zdjęcie ekranu programu diagnostycznego VCDS z kodem błędu 03276.
    Ekran diagnostyczny samochodu z kodem błędu dotyczącym świecy żarowej cylindra.
    Ekran komputera diagnostycznego z listą usterek samochodu.

Dodano po 1 [minuty]:

Z góry dziękuję za podpowiedzi, nie wiem, czego się łapać.

Dodano po 2 [godziny] 52 [minuty]:

Ekran laptopa z wynikami diagnostyki samochodowej OBD, wyświetlający różne parametry silnika, w tym kody błędów.
    Ekran komputera wyświetlający diagnostykę samochodową z kodami błędów.

Dodano po 27 [minuty]:

Czego się łapać może ktoś miał podobny problem zna bardziej rozszerzone kody błedow filtr paliwa . Czujnik ciśnienia ? Mogę miernikiem sprawdzić napięcie we wtyczce ? Jakie powinny być może ktoś kto miał przypadek taki bądź wie z czym to się je będę wdzięczny za każdą odpowiedz z sensem . Pozdrawiam czekam

Dodano po 37 [minuty]:

Czego się łapać może ktoś miał podobny problem zna bardziej rozszerzone kody błedow filtr paliwa . Czujnik ciśnienia ? Mogę miernikiem sprawdzić napięcie we wtyczce ? Jakie powinny być może ktoś kto miał przypadek taki bądź wie z czym to się je będę wdzięczny za każdą odpowiedz z sensem . Pozdrawiam czekam
  • #14 21389409
    Ireneo
    Poziom 42  
    Od błędu świecy nie będzie trybu awaryjnego. Dpf , egr były usuwane ?
  • #15 21389706
    czakizam
    Poziom 5  
    EGR i DPF nie było błędu
  • #16 21394816
    Ireneo
    Poziom 42  
    Widocznie usunięte z tabelą błędów i dlatego nie widzisz przyczyny trybu awaryjnego.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszany jest problem Audi A4 B8, w którym po wymianie świec żarowych zapala się kontrolka świec oraz silnika, a auto przechodzi w tryb awaryjny. Użytkownicy wskazują na różne możliwe przyczyny, w tym problemy z ciśnieniem paliwa, czujnikami oraz elektryką. Wiele osób sugeruje podłączenie do profesjonalnego komputera diagnostycznego, aby zidentyfikować konkretne błędy. Wspomniane są również problemy z DPF i EGR, które mogą wpływać na działanie silnika. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami z serwisami oraz wymieniają się informacjami na temat napraw.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA