Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Skaner nasłuchowy do częstotliwości policyjnej

szokobon 07 Sep 2011 15:38 27087 15
    szokobon
    Level 9  
    Witam.

Szukam w miarę taniego i dobrego skanera nasłuchowego do częstotliwości policyjnej. Tak do 250zł. Znalazłem coś takiego: O ten tutaj
    Czy takie coś by się nadawało? Od razu mówię, że jestem w tym temacie zupełnie zielony i prosiłbym w miarę możliwości o proste wytłumaczenie mi na co zwrócić uwagę, na jakiej częstotliwości nadaje policja.

Regulamin pkt 3.1.18 .
    Link nieaktywny/zablokowany. [SP5ANJ]
    kaliszanin
    Level 16  
    Skaner się nadaje . http://radioscannerpolska.pl/index.html tu masz wszystkie częstotliwości jakie cię interesują . Policja pracuje w przedziale 172-174MHz więc musisz na to zwracać uwagę przy wyborze skanera ale teraz to chyba wszystkie mają to pasmo .
    kriss51
    VIP Meritorious for electroda.pl
    szokobon wrote:
    Witam.

Szukam w miarę taniego i dobrego skanera nasłuchowego do częstotliwości policyjnej. Tak do 250zł. Znalazłem coś takiego...............
    Czy takie coś by się nadawało? Od razu mówię, że jestem w tym temacie zupełnie zielony i prosiłbym w miarę możliwości o proste wytłumaczenie mi na co zwrócić uwagę, na jakiej częstotliwości nadaje policja.

Ten skaner który podałeś w linku jak najbardziej nadaje się do tego i innych celów, ale wytnij z postu link do aukcji, bo to jest zabronione.
    SP5ANJ
    R.I.P. Meritorious for the elektroda.pl
    Witam.
    kaliszanin wrote:
    Policja pracuje w przedziale 172-174MHz więc musisz na to zwracać uwagę przy wyborze skanera ale teraz to chyba wszystkie mają to pasmo .

Podpowiedź nie do końca "spójna" . :cry:
    Regulamin pkt 3.1.11 .

W dużych aglomeracjach miejskich, służby te nadają na zupełnie innych częstotliwościach a i również w innych emisjach (również cyfrowych). :!:

Pozdrawiam.
    internick
    Level 35  
    Niestety już nie dane mi było zobaczyć na co masz chrapkę, ale postaram się Ci pomóc.

Jeśli zamierzasz słuchać jedynie "niebieskich" to dobrym rozwiązaniem będzie Uniden UBC-69XLT-2.

Jeśli chciałbyś dodatkowo słuchać lotnictwa to warto pomyśleć nad Unidenem UBC-72XLT.

Gdybyś do tego chciał dołożyć odbiór CB to musiałbyś dopłacić do Unidena UBC-92XLT.

Po ściągnięciu z sieci instrukcji obsługi (wszystkie trzy są po polsku) dowiesz się, że wszystkie powyższe modele mają "dziury" w odbieranym paśmie i co chyba gorsze jest od luk mają PRZYPISANY krok strojenia do wybranego BandPlanu.

Jeżeli chcesz uniknąć przykrych niespodzianek związanych z brakiem możliwości wpisania częstotliwości spoza zakresu odbioru odbiornika i odstrojeniem wartości częstotliwości z powodu braku danego kroku strojenia proponuję coś z poniższych urządzeń.

Dobrze znany Icom IC-R5 (już go nie produkują), ewentualnie jego starszy brat Icom IC-R6. Możesz także poczytać o Yaesu VR-120 czy AOR AR MINI.

Wiem, wiem te z ostatniego akapitu są dwa/trzy razy droższe od Twojego budżetu, ale czasami warto kupić raz, a dobrze niż później nabywać lepsze modele, co sprawia, że finalnie wydajemy więcej.
    szokobon
    Level 9  
    Skoro usunęli to chodziło mi o ten model Intek ar 109. Mój budżet jest słaby i raczej to, że radzicie mi trochę jeszcze uzbierać też rozumiem, ale jak coś mi się zamani to po prostu zapoznam się z opinią i kupuję coś w granicach mojego budżetu. Uniden UBC-69XLT-2 mi się podoba ale kosztuje trochę więcej niż posiadam, no chyba, że gdzieś jest po ok 250zł, ale nie znalazłem.
    kriss51
    Mogę podpowiedzieć że w tej chwili można kupić na znanym portalu aukcyjnym nowy TRX czyli nadajnik i odbiornik za około 190zł na gwarancji. Jest wielkości paczki papierosów i pracuje od 136 do 174MHz oraz od 400 do 470MHz dodatkowo ma zwykłe radio FM. W tej chwili nie znam modelu, bo serwis aukcyjny w tej chwili jest padnięty. Podpowiem jeszcze że legalnie możesz rozmawiać z tego radia w paśmie 446MHz tj. PMR gdzie indziej tylko słuchać, a to czego chcesz słuchać usłyszysz na tym sprzęcie.

Ps.

Typ to UV-3R
    internick
    Level 35  
    szokobon wrote:
    ...chodziło mi o ten model Intek ar 109...

Gotowe częstotliwości skanuje przyzwoicie. Ma problem ze skanowaniem wbudowanych zakresów, tj. AIR Band, VHF i FM, ale tym się nie przejmuj. Na początek Ci wystarczy. Uprzedzam, ze antena od razu do kosza się nadaje.
    lukasz_kamien
    Level 13  
    Jeśli masz możliwość to dołóż kilka złotych i kup sobie ICOM IC-R5. Możesz dowolnie wybierać sobie kroki strojenia i modulacje na każdym paśmie a nie jak np. w Unidenach, że masz przypisane kroki i nie możesz ich zmienić
    szokobon
    Level 9  
    Czyli jakbym nie miał już wyboru to Intek ar 109 w sam raz spełni moje oczekiwania. Co z jego anteną jest nie tak? Icom ic-r5, trochę sporo musiałbym dołożyć.
    kriss51
    szokobon wrote:
    Czyli jakbym nie miał już wyboru to Intek ar 109 w sam raz spełni moje oczekiwania. Co z jego anteną jest nie tak? Icom ic-r5, trochę sporo musiałbym dołożyć.

Oryginalna antena z ar ma mały zysk. Można zrobić jakiś dipol i postawić na dachu lub za oknem i będzie na pewno lepiej.
    luki85pwy
    Level 10  
    Mam pytanie. Jak skaner ma możliwość nasłuchu pasma CB ale z modulacją FM to usłyszę coś? Bo chyba powinno być AM.
    Interesant
    Level 34  
    ...
    Coś usłyszysz, ale ciężko będzie zrozumieć.
    szokobon
    Level 9  
    Alinco DJ-X3, czy ten skaner jest w miarę dobry? Cały czas zastanawiam nad kupnem, żeby potem nie żałować zakupu.
    internick
    Level 35  
    Nie znam tego urządzenia. Nie widzę także żeby było dostępne w Polsce (na chwilę obecną tylko jedna aukcja).

Cena 499 zł wydaje się okazyjna tym bardziej, że:

- zmienna modulacja AM, WFM, NFM w całym zakresie,

- regulowany lub automatyczny skok skanowania 5/6.25/8.33/10/12.5/15/20/25/30/50/100kHz

- zasilanie z zewnętrznego zasilacza.
    01lysy
    Level 1  
    Alinco DJ-X3 dla mnie jest super , pracuje na zasilaczu i bateriach dobrze ściąga CB i wiele innych stacji