logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

DVD zmienia rozdzielczość w telewizorze przez co nie da się oglądać filmu

Kumas576 07 Wrz 2011 18:23 2269 5
REKLAMA
  • #1 9904504
    Kumas576
    Poziom 9  
    Ocena: 4
    Witajcie. Tak jak w temacie. Posiadam DVD Pioneer DV-310 i podłączam go do telewizora firmy Sharp (nie wiem jaki model, ale telewizor ma coś koło 20 lat). Obejrzałem parę filmów poprzez podłączenie dysku twardego do odtwarzacza DVD i jak na razie wszystko było w porządku. Obejrzałem dwa odcinki serialu, a gdy chciałem włączyć trzeci, to zauważyłem, że DVD zmieniło rozdzielczość, przez co obraz stał się czarno-biały i co raz latały jakieś czerwone plamy tak, że nie szło oglądać. Wychodzi na to, że wina telewizora bo na drugi, o wiele nowszym ten trzeci odcinek ładnie działa. Wydaje mi się dziwne to, że dwa odcinki normalnie działają, a od tego trzeciego zaczął się problem. Pliki z filmami mam z tego samego źródla więc nie wiem czy chodzi o ich format.
    Mimo wszystko co mogło spowodować, że telewizor zaczął się tak zachowywać? Inne DVD na tym telewizorze też zmieniało rozdzielczość, ale problemu z oglądaniem nie było. Czy można jakoś obejść ten problem poprzez menu w dvd lub tym podobne rzeczy. Czy to jednak wina telewizora i pliku i nic nie idzie zdziałać? Pozostałe odcinki poza tymi dwoma też nie działają.
  • REKLAMA
  • #2 9904596
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 9905288
    kylof
    Poziom 11  
    Ocena: 8
    Twój telewizor najwyraźniej nie obsługuje NTSC, a często bywa że tak kodowane są seriale nagrywane w USA a u nas ściągane... przestaw DVD w tryb wymuszonego PAL czyli wyłącz DVD, a potem przytrzymaj na odtwarzaczu przycisk z dwiema strzałami i kreską ten do przeskakiwania do następnego pliku lub rozdziału i włącz DVD. Na ekranie DVD pojawi się napis NTSC, AUTO lub PAL, rób tak aż będzie napis PAL i powinno być już OK.
  • REKLAMA
  • #4 9905687
    Kumas576
    Poziom 9  
    Dzięki Kylof. Jak na razie jest wszystko ok. Mam jeszcze takie pytanie, czy ten "zabieg" może jakoś uszkodzić DVD albo TV?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 9905723
    kylof
    Poziom 11  
    Ocena: 8
    Nic nie uszkodzisz, sam tak używałem swojego DV-400, a potem DV-310 z TV Nokia który też był baaardzo stary i nie obsługiwał NTSC.
    Ps. problem taki z obrazem będziesz jeszcze miał gdy podłączysz do tego TV konsole PS3 lub innego Blu-Ray-a i będziesz próbował odtwarzać filmy Blu-Ray ale na to pomoże tylko zmiana TV-ka.
    Pozdr.
  • #6 9905740
    Kumas576
    Poziom 9  
    Jeszcze raz wielkie dzięki! Pozdro
REKLAMA