logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Asmax AR 1004g brak sygnału, łączności po switch

wilu2 08 Wrz 2011 22:34 3404 22
  • #1 9908987
    wilu2
    Poziom 13  
    Ocena: 59
    Witam, panowie i panie mam problem wydaje mi się że wina będzie leżała po stronie routera neti Asmax zła konfiguracja.
    A mianowicie chodzi o to że chce podłączyć przez switch-a dwa pecety (tak już miałem jakieś pół roku temu i działało) dziś nie działa, mam posiadam trzy switch-e jeden d-link a dwa pentagram 5p nowe ! Opisze mniej więcej jak to chce podłączyć.
    Podłączyć chce na tym kablu co aktualnie mam pociągnięty do kompa i internet jak widać działa, w ustawieniach TCP/IP v4 i v6 nic nie zmieniałem ustawione jest na auto, i tak też było wcześniej i internet działał, na takim ustawieniu co na fotce.

Jeżeli coś w tej sprawie wiecie podpowiedzcie laikowi bo normalnie mnie już chyba krew zaleje.

Pozdrawiam i dziękuje.
  • #2 9909374
    netotron
    Poziom 26  
    Ocena: 57
    Witam
    Spróbuj tak:
    Podłącz komputer 1 bezpośrednio do kabla routera, powinien działać net. Jeśli tak, wepnij kabel z routera do switch-a, a ze switch-a do jednego komputera, MUSI działać!
    Jeśli tak, to podepnij drugi i zobacz co się dzieje z siecią. A tak na marginesie na routerze masz włączone DHCP? Sprawdziłeś czy komputery dostają IP? jakie?
    pozdrawiam
  • #3 9909482
    jimasek
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2674
    wilu2 napisał:
    Jeżeli coś w tej sprawie wiecie podpowiedzcie laikowi bo normalnie mnie już chyba krew zaleje.

Sprawdź jakość "zarobienia" wtyczek RJ na kablu do switcha, oczywiście sugestie kolegi wyżej także przetestuj (możliwość uszkodzenia switcha).
  • #4 9909791
    wilu2
    Poziom 13  
    Witam,
    netotron z twojego opisu połączenie router i pc działa i aktualnie teraz właśnie tak korzystam. A jak podłącze dokładnie tak jak piszesz to internet nie działa dokładnie tak jak jest o przedstawione na zdjęciu zrobionym wyżej.
    Zrobiłem screen-a odnośnie tego DHCP wydaje mi się że jest włączony bo na załączonym obrazku jest opcja w routeże DHCP i jest zafajkowana o ile to o to właśnie chodzi.

jimasek kable są dobrze zarobione bo po nich bezpośrednio z routera do pc jest internet. Tylko nie wiem dlaczego jak podłącze switch-a internetu brak.
    Mam trzy switch-e i działają na 100% u znajomego idzie wszystko ładnie bez żadnych komplikacji tyle że on ma router d-link, a ja mam tego Asmax-a .
  • #5 9909939
    jimasek
    Twój asmax w jakim działa trybie? Jak jest długość przewodu od asmaxa do switcha?
  • #6 9909973
    wilu2
    Poziom 13  
    Długość kabla od router-a do switch-a to 15 metrów, to jest ten kabel co mam aktualnie podpięty do kompa. Tryb asmax-a gdzie to można sprawdzić bo jakoś nie mogę skojarzyć o co dokładnie chodzi.
  • #7 9910551
    netotron
    Poziom 26  
    Witam
    Coś mi tu nie pasuje... Kabel masz "zwykły" cz cros? Zobacz na wtyczkach,
    powinny być kolory na obydwóch po kolei od lewej tak:

Połącz komputer do routera i zrób zrzut ekranu z polecenia cmd > ipconfig /all i pokaż.
  • #8 9912076
    wilu2
    Poziom 13  
    Dokładnie taką mam kolejność kolorów.
  • #9 9912095
    jimasek
    wilu2 napisał:
    Długość kabla od router-a do switch-a to 15 metrów, to jest ten kabel co mam aktualnie podpięty do kompa. Tryb asmax-a gdzie to można sprawdzić bo jakoś nie mogę skojarzyć o co dokładnie chodzi.

APClient czy WISP?
  • #10 9912112
    netotron
    Poziom 26  
    To teraz to samo, jeden komputer przez switch
  • #11 9912147
    wilu2
    Poziom 13  
    jimasek napisał:
    wilu2 napisał:

APClient czy WISP?

A gdzie się dokładnie znajduje ta opcja w tym asmax-ie ?

Cytat:
    To teraz to samo, jeden komputer przez switch

I nadal brak internetu :cry:
  • #12 9912272
    netotron
    Poziom 26  
    Co pokazuje ipconfig ze switch-em?
  • #13 9912849
    jimasek
    wilu2 napisał:
    A gdzie się dokładnie znajduje ta opcja w tym asmax-ie ?

Przepraszam ale chyba źle zinterpretowałem twój rysunek. Myślałem że twój asmax odbiera sygnał z wifi komputera i rozdziela go po kablu :(
    Jeżeli switch jest ok to cały czas stawiał bym na kabel lub zarobienie RJ-tek. Jak podałeś DHCP też masz włączone w asmax-ie. Spróbuj wpisać adresację do kompów na switchu na sztywno z "palca".
  • #14 9919488
    wilu2
    Poziom 13  
    Witam,
    Panowie okazało się że kable od switch-a do komputerów były łączone takimi kostkami i to prawdopodobnie one były przyczyna takiego zachowania internetu. Połączyłem bez kostek i internet działa.
    Tyle że kiedyś miałem podpięte (na tych kablach) i działało a teraz nie działa i to mnie zastanawia dlaczego tak jest. Patrzyłem do tych kostek i nawet mierzyłem miernikiem wygląda na to że są dobre.
  • #15 9921434
    wilu2
    Poziom 13  
    Panowie to jeszcze raz ja, nadal mam problem z tym łączem internetowym LAN a mianowicie chodzi o to że po switch-u jeden komputer działa a drugi już nie. Próbowałem wpisać mu ręcznie IP i resztę potrzebnych rzeczy ale chyba ja coś źle robię albo router blokuje ten drugi komputer. Przedstawię wam screen-y z tego drugiego komputera.

Chciałbym jeszcze dodać że korzystam z siódemki i xp na siódemce chodzi dobrze a na xp nie działa.
    I jeszcze jedno być może ważne podłączając komputery do sieci za każdym razem robię to pojedynczo, czyli podłączam jeden a odłączam drugi.
  • #16 9921474
    jimasek
    Może to po prostu uszkodzenie karty sieciowej lub portu w switch-u? Spróbuj, jeżeli jest to możliwe, zamienić komputery miejscami.
    wilu2 napisał:
    I jeszcze jedno być może ważne podłączając komputery do sieci za każdym razem robię to pojedynczo, czyli podłączam jeden a odłączam drugi.

Może trochę jaśniej dlaczego robisz takie "fikołki"?
  • #17 9921512
    wilu2
    Poziom 13  
    A to dla tego żeby się ze sobą w jakiś dziwny sposób nie gryzło.

Co do komputerów z tą zamianą to już tak robiłem i dzieje się tak samo bez zmian.
    Na tym komputerze co internet nie działa założyłem kartę sieciową bo miałem w szufladzie, ale bez skutku cały czas to samo jak nie działał tak nie działa. Czyli kable oraz port w switch-u jest dobry tu ewidentnie przyczyna leży po stronie komputera a bardziej prawdopodobne to w routerze. To są tylko moje domysły a co wy na to ??
  • #18 9921524
    jimasek
    wilu2 napisał:
    A to dla tego żeby się ze sobą w jakiś dziwny sposób nie gryzło.

Jeżeli będą miały różną adresację nic nie będzie się gryzło. Sprawdź czy z tego "niechodzącego" komputera idą pingi do routera?
  • #19 9921591
    wilu2
    Poziom 13  
    Ok jutro to sprawdzę bo teraz nie chcę się tłuc dzieci śpią.

P.S. dam znać jak podepne i przetestuje
  • #20 9921924
    netotron
    Poziom 26  
    Witam
    Skąd wziąłeś takie nazwy DNS? spróbuj takich:
    194.204.152.34
    194.204.159.1
  • #21 9944258
    wilu2
    Poziom 13  
    Panowie chciałem was poinformować że wszystko już działa. Przyczyna tych zjawisk była popsuta karta sieciowa (na płycie głównej) założyłem dodatkową kartę i dopiero po formacie komputer łączy się z internetem.
    Jedno mnie zastanawia dlaczego switch na łączonym kablu (łącznik lan)
    nie przepuści uprawnień do komputera, router daje sobie rade a switch nie.
  • #22 10988461
    Karolex_2004
    Poziom 2  
    Witam mam podobny problem z tym samym routerem, dokładnie wychodzę z routera rj45 wpinam do switcha w port nr1 z portu nr2 do komputera i wyskakuje sieć niezidentyfikowana brak internetu

ps. podłączając kabel z routera do komputera wszystko działa normalnie

• #23 10991038
    Karolex_2004
    Poziom 2  
    Sam znalazłem usterkę która był źle zarobiony przewód, poprawiłem i wszystko działa idealnie.
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z brakiem sygnału internetowego po podłączeniu dwóch komputerów przez switch do routera Asmax AR 1004g. Połączenie działało wcześniej, ale obecnie nie funkcjonuje. Użytkownik sprawdził ustawienia DHCP, długość kabla oraz jakość wtyczek RJ, jednak problem nadal występował. Po wymianie kabli i testach z różnymi switchami, okazało się, że uszkodzona była karta sieciowa w jednym z komputerów. Po jej wymianie i formacie systemu, internet zaczął działać. Inny użytkownik zgłosił podobny problem, który również został rozwiązany przez poprawne zarobienie przewodu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA