Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Szkolenia elektronika Udemy
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Tworzenie szablonu Joomla 1.7 - problem z numerowaniem stron

misiulek 09 Wrz 2011 15:20 2472 7
  • #1 09 Wrz 2011 15:20
    misiulek
    Poziom 14  

    Witam!

    Tworze szablon dla Joomla 1.7. Przy większej ilości artykułów pojawiają się numery stron na dole. Po pokazaniu źródła strony w przeglądarce wygląda to mniej więcej tak:

    Code:
    <ul>
    
    <li>Start</li>
    <li>Poprzednia</li>
    <li>1</li>
    <li>2</li>
    <li>Następna</li>
    <li>Koniec</li>
    </ul>


    Moje pytanie jest następujące: Jak za pomocą stylów css w zewnętrznym arkuszu stylów sformatować to tak, żeby tych pozycji nie wyświetlało mi w punktach i jedno pod drugim, tylko bez żadnych punktów i w jednej linii, nie ruszając jednocześnie innych elementów na stronie?

    Pozdrawiam.

    0 7
  • Szkolenia elektronika Udemy
  • #2 09 Wrz 2011 16:29
    scrabypl
    Poziom 25  

    <ul>
    <li class="sra">Start</li>
    <li class="sra">Poprzednia</li>
    <li class="sra">1</li>
    <li class="sra">2</li>
    <li class="sra">Następna</li>
    <li class="sra">Koniec</li>
    </ul>
    .sra
    {
    display:block;
    overflov:hidden;
    float:left;
    }

    tudzież możesz jeszcze wrzucić display:inline dla <ul>

    0
  • #3 09 Wrz 2011 17:41
    misiulek
    Poziom 14  

    Tak, tylko że struktura którą napisałem jest wygenerowana przez Joomla i nie mogę dopisać sobie do niej klasy. Jak bym tak mógł, to już bym sobie dawno z tym poradził :D

    0
  • Szkolenia elektronika Udemy
  • #4 09 Wrz 2011 18:16
    scrabypl
    Poziom 25  

    Psikus pułapka.
    To edytuj ręcznie css'a z serwera a nie z panelu.

    0
  • #5 09 Wrz 2011 18:49
    misiulek
    Poziom 14  

    scrabypl napisał:
    To edytuj ręcznie css'a z serwera a nie z panelu.

    Mógłbyś rozwinąć, bo nie za bardzo rozumiem (jestem początkujący w tych sprawach)

    0
  • #6 09 Wrz 2011 22:53
    scrabypl
    Poziom 25  

    Wchodzisz na ftp, potem do katalogu z themes'em i ręcznie edytujesz pliki?

    0
  • #7 10 Wrz 2011 19:20
    Xamil
    Poziom 16  

    misiulek napisał:
    Tak, tylko że struktura którą napisałem jest wygenerowana przez Joomla i nie mogę dopisać sobie do niej klasy. Jak bym tak mógł, to już bym sobie dawno z tym poradził :D


    Podaj link albo cały kod html. scrabypl, nie zrozumiałeś go.

    0
  • #8 16 Maj 2014 01:52
    misiulek
    Poziom 14  

    Ok, udało mi się rozwiązać problem. Aby wyświetlić wszystko w jednej linii wystarczy do każdego znacznika <li> dodać styl display: inline.
    Aby pozbyć się wypunktowania należy przypisać styl list-style: none

    0