logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy antena do napędu Faac 414 może być zamontowana do góry nogami?

Garabasz 09 Wrz 2011 22:27 16562 11
REKLAMA
  • #1 9911974
    Garabasz
    Poziom 11  
    Ocena: 34
    Witam wszystkich

Jestem na etapie montażu napędu bramy skrzydłowej. Centralka będzie zainstalowana w garażu, zakładam że przez takie rozwiązanie znacznie zmniejszy się zasię pilota więc mam zamiar dokupić antenę i wyciągnąć ją na zewnątrz garażu i tu moje pytanie czy antena może być przymocowana do góry nogami (przymocowana do podbitki dachowej)? Takie rozwiązanie było by dla mnie najbardziej odpowiednie bo nie musiałbym niszczyć elewacji ale nie wiem czy można mocować antenę "do góry nogami". Czy będzie ona spełniać swoje zadanie tak zamocowana i czy przez to może zmniejszyć się zasięg?

Z góry dzięki za informację
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 9912066
    sq9jjh
    Specjalista elektryk
    Ocena: 269
    Garabasz napisał:
    ... Czy będzie ona spełniać swoje zadanie tak zamocowana i czy przez to może zmniejszyć się zasięg? ...

Witam, oczywiście, że spełni swoje zadanie. Przy takich małych odległościach nie ma to większego znaczenia. Zamocuj spokojnie do podbitki. Pozdrawiam.
  • #3 9914247
    Garabasz
    Poziom 11  
    Dzięki. To super, nie będę musiał ciągnąć dodatkowego kabla do słupka :). Miałem wątpliwości co do tego bo gdzieś wyczytałem, że antena nie może być odwrócona do góry nogami, chodziło chyba o dopasowanie falowe albo coś takiego. Nie mogę teraz tego artykułu znaleźć bo bym zamieścił ,linka. Ważne, że to nie przeszkadza :)

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 9914556
    sq9jjh
    Specjalista elektryk
    Ocena: 269
    Garabasz napisał:
    ... gdzieś wyczytałem, że antena nie może być odwrócona do góry nogami, chodziło chyba o dopasowanie falowe albo coś takiego...

Oczywiście, że ważne jest żeby antena nadawcza i odbiorcza była w tej samej polaryzacji, jednak w Twoim przypadku nie będzie to miało większego znaczenia, zresztą Sam Sobie sprawdzisz, że będzie działać w każdej pozycji. Pozdrawiam.
  • #5 9914572
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #6 9915241
    Garabasz
    Poziom 11  
    Jest kilka powodow, ze wzgledu na wyglad estetyczny(nie chce miec puchy na pól slupka), centalka nie jest narazona na amatorow cudzej wlasnosci i nie jest narazona na wplyw warunkow atmosferycznych. Mam kilku znajomych gdzie centalka padla bo dostala sie do niej woda lub mrowki zrobily sobie z niej domek :). Przepraszam za literowki ale pisze z komorki
  • REKLAMA
  • #7 9917913
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #8 9919034
    Garabasz
    Poziom 11  
    Gdybym miał murek to też pewnie bym zamieścił centralkę na nim, ale nie mam. Ty przygotowałeś sobie wnękę i fajnie Ci to wyszło. Ja natomiast od słupka do garażu mam kilka metrów więc koszt kabli to nie majątek. Nie podoba mi się jak na słupku wisi ogromna pucha dodatkowo plątanina kabli przed słupkiem lub pod puszką. U mnie będzie to wszystko pochowane.
  • #9 10271374
    rafiki1153
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Koledzy. Pozwole sobie podpiąć się pod ten temat. Mam bramę z napędem Faac 414 i centralką 452MPS. Chciałem do niej dołożyć zewnętrzną antenę. Kupiłem ją (oryginalna Faac'a 433MHz) i nie umiem jej podłączyć. Poniżej zamieszczam zdjęcie centali w środku. Ktoś podpowie jak podłączyć antenę? Gdzie masa a gdzie sygnał? Z góry wielkie dzięki za informacje.
    Czy antena do napędu Faac 414 może być zamontowana do góry nogami?
  • REKLAMA
  • #10 10271478
    okulik
    Poziom 28  
    Ocena: 127
    Po prawej dodatkowa płytka z podłączonym drutem. Ten drut to antena.
    Podłącz pod
    6. antena (gorący przewód)
    7. antena (ekran)
  • #11 10271498
    rafiki1153
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Bardzo dziękuję za błyskawiczną odpowiedź. W tygodniu się z tym pobawie. Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam serdecznie.
  • #12 10897341
    Garabasz
    Poziom 11  
    Antenę zrobiłem z kabla koncentrycznego. Umieściłem ją pod dachem garażu, zasięg około 200 m. Sam byłem zaskoczony skutecznością anteny własnej roboty :) działa wyśmienicie.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta, czy antena do napędu Faac 414 może być zamontowana do góry nogami, co ma na celu ułatwienie montażu bez niszczenia elewacji. Odpowiedzi wskazują, że antena spełni swoje zadanie w każdej pozycji, a zmiana polaryzacji nie wpłynie znacząco na zasięg. Użytkownicy dzielą się również doświadczeniami związanymi z lokalizacją centralki, podkreślając estetykę oraz ochronę przed warunkami atmosferycznymi. Pojawiają się także pytania dotyczące podłączenia anteny do centralki Faac 452MPS, z instrukcjami dotyczącymi podłączenia przewodów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA