logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HP Pavilion dv5 - 1010ew - wyłącza się po czyszczeniu wentylatora, brak schematu

Jacek28 10 Wrz 2011 14:03 3526 11
REKLAMA
  • #1 9913252
    Jacek28
    Poziom 19  
    Ocena: 46
    Czyściłem znajomemu wentylator w HP Pavilion dv5 1010 (ktoś wspaniałomyślnie czyścił wcześniej sprężonym powietrzem i wdmuchał pasek kurzu w wentylator, który przestał się obracać).
    Po czyszczeniu temperatura CPU spadła do poziomu 60st. w stresie. Sprzęt popracował jakieś pół godziny i nagle się wyłączył. Teraz jestem w niezręcznej sytuacji, gdyż znajomy uznał, że popsułem mu sprzęt, choć wiem, że skręciłem wszystko tak jak trzeba, zresztą już niejeden notebook z tej serii czyściłem. Niestety nie mam doświadczenia w naprawie sekcji zasilania na płytach głównych, na dodatek nie mogę znaleźć schematu do tego modelu. Może to jakaś popularna usterka i ktoś poratuje wskazówką?
    Ładowarka jest sprawna, napięcia na złączu CN1 są następujące: 1-0, 2-0, 3-1,5V, 4-2,7, 5-19,5, 6- 19,5V. Po podłączeniu do ładowarki na przycisku włącznika zasilania jest napięcie 3,4V, po wciśnięciu przycisku mignie na chwilę dioda i napięcia brak. Odłączenie i ponowne podłączenie ładowarki powoduje powrót napięcia na przycisk i po wciśnięciu znowu brak.
  • REKLAMA
  • #2 9913607
    ul1002

Poziom 35  
    Ocena: 138
    Trudno powiedzieć jednoznacznie, podmień procesor, możliwe, że popełniłeś błąd montażowy, napięcia gniazda są ok.
    Konto firmowe:
    Almar Serwis Roland Piszczelok
    Gliwicka, Rybnik, 44-200 | Tel.: 506XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: www.almar-serwwis.pl
  • #3 9913620
    Jacek28
    Poziom 19  
    ul1002 napisał:

Trudno powiedzieć jednoznacznie, podmień procesor, możliwe, że popełniłeś błąd montażowy, napięcia gniazda są ok.

Nigdy nie ma pewności na 100%, ale już wielokrotnie rozbierałem i składałem te dv5. Poza tym jednak pól godziny pracował po złożeniu i te dziwne objawy z upływem napięcia z przycisku zasilania.
  • Pomocny post
    #4 9913669
    ul1002

Poziom 35  
    Ocena: 138
    Ponieważ masz gdzieś przeciążenie, po włączeniu któryś układ włącza zabezpieczenie i masz wyłączenie przetwornicy 3V, dlatego dopiero ponowne włączenie zasilania powoduje pojawienie się zasilania.
    Możliwe, że zadziałałeś lekkim ładunkiem elektrostatycznym na laptopa i padł mikrokontroler po czasie, możliwe, że coś przywarło, może zbieg okoliczności naprawdę trudno stwierdzić.
    Konto firmowe:
    Almar Serwis Roland Piszczelok
    Gliwicka, Rybnik, 44-200 | Tel.: 506XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: www.almar-serwwis.pl
  • REKLAMA
  • #5 9913763
    Jacek28
    Poziom 19  
    ul1002 napisał:
    Ponieważ masz gdzieś przeciążenie, po włączeniu któryś układ włącza zabezpieczenie i masz wyłączenie przetwornicy 3V, dlatego dopiero ponowne włączenie zasilania powoduje pojawienie się zasilania.
    Możliwe, że zadziałałeś lekkim ładunkiem elektrostatycznym na laptopa i padł mikrokontroler po czasie, możliwe, że coś przywarło, może zbieg okoliczności naprawdę trudno stwierdzić.

Raczej właśnie ten zbieg okoliczności, gdyż jeśli chodzi o ładunki to jestem bardzo ostrożny (rękawice lub opaska).
  • #6 9913911
    tedd
    Poziom 25  
    Ocena: 7
    Dostęp do schematu DV5 i modelu płyty QT6 masz w tym dziale.
  • #7 9913942
    Jacek28
    Poziom 19  
    tedd napisał:
    Dostęp do schematu DV5 i modelu płyty QT6 masz w tym dziale.

Muszę poszukać ręcznie, wyszukiwarka nie odnajdowała gdy szukałem.
  • REKLAMA
  • #8 9914020
    tedd
    Poziom 25  
    Ocena: 7
    Z prawej strony masz okienko "szukaj". Wpisz QT6 i po kłopocie.
  • REKLAMA
  • #9 9916120
    Jacek28
    Poziom 19  
    tedd napisał:
    Z prawej strony masz okienko "szukaj". Wpisz QT6 i po kłopocie.

Fakt, ale w głównej nie mogłem znaleźć, dziękuję.
  • #10 9932275
    Jacek28
    Poziom 19  
    Może przyda się dla innych - przyczyną było zwarcie na tasiemce do touchpada.
  • #11 14418696
    falcong700
    Poziom 11  
    Dzięki za tą informację.
    Miałem dokładnie te same objawy po czyszczeniu chłodzenia i co dziwne tą samą przyczynę.
    Tasiemka touchpada. Wpisuje to tu jako potwierdzenie twojego wpisu i hasło dla potomnych :) że to częstsze schorzenie i gdzie najpierw szukać :)
    Jacek pozdrawiam
  • #12 14420955
    Jacek28
    Poziom 19  
    Cieszę się, że mogłem pomóc.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik opisał problem z laptopem HP Pavilion dv5-1010ew, który wyłączył się po czyszczeniu wentylatora. Po czyszczeniu temperatura CPU spadła do 60°C, ale po pół godzinie pracy laptop się wyłączył. Użytkownik podejrzewa, że mogło dojść do zwarcia lub uszkodzenia mikrokontrolera. Inni uczestnicy dyskusji zasugerowali, że problem może być spowodowany przeciążeniem, które aktywuje zabezpieczenie, oraz zwrócili uwagę na możliwość zwarcia na tasiemce do touchpada, co zostało potwierdzone przez innego użytkownika. Użytkownik poszukiwał schematu płyty głównej QT6, aby lepiej zrozumieć problem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA