logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sterownik SATA RAID MSI PM8M2-V - Windows XP nie wykrywa dysku

Dzienio 11 Wrz 2011 12:48 1613 7
REKLAMA
  • #1 9915922
    Dzienio
    Poziom 13  
    witam ludzi. mam mały problem z komputerem mianowicie kompa ma msi pm8m2-v i dysk na sata. trzeba wgrać sterownik do sata raid controller aby instalator Windows go wykrył. robię wszystko tak jak powinno być tj. ściągnięty sterownik ze strony producenta na dyskietkę wrzucony przy instalacji xp-ka wskazuje dyskietkę po przez f6 wybieram ster i otrzymuje komunikat że sterownik z dyskietki jest za stary windows na płycie ma nowszy ale próbuje zainstalować go z dyskietki bo z płyty dalej nie wykrywa dysku. daje s czyli określam dodatkowe urządzenie niby kopjuje i nic się nie dzieje dalej to samo. zajmuje się komputerami wiec nie mam zazwyczaj problemów ale to juz jest przesada może ktoś się spotkał z czyms takim? prosze o jakieś pomysły sugestie dzieki i pozdrawiam! na elektrodzie są podobne tematy ale żaden mi nie pomógł jeśli jest jakiś proszę o linka i z góry przepraszam.
    temat z dogrywanie sterowników za pomocą programu nlite nie działa. dorzuciłem sterowniki pak stąd https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1944766.html wrzuciłem wszystkie sterowniki sata i to samo. nie wykrywa mi dysk sata;/ pomocy jakieś inne pomysły?

3.1.13. (10.9, 15) Zabronione jest publikowanie wpisów naruszających zasady pisowni języka polskiego, niedbałych i niezrozumiałych.
    Popraw post!
    [jankolo]
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 9916052
    Dzienio
    Poziom 13  
    myślisz, że te ze strony producenta dadzą radę? bo te na floppy nie działają...

Dodano po 1 [minuty]:

nie działają!
  • REKLAMA
  • #4 9916083
    nece616
    Poziom 26  
    Ocena: 216
    Rozumiem, że w kilka minut dodałeś ten sterownik na płytke z XP i jeszcze ją wypaliłeś i zdarzyłeś sprawdzić? W poprzednim Twoim temacie, który został usunięty przez administratora załączyłem Ci dokładny film na YouTube jak skompilować sterowniki z płytą instalacyjną. Zrobiłeś wszystko dokładnie w ten sposób? http://www.youtube.com/watch?v=b-2TI7bslow
  • REKLAMA
  • #5 9916092
    Dzienio
    Poziom 13  
    tak wrzuciłem ster w nlite wskazałem folder np. xp później według instrukcji. myślę, że nić źle nie zrobiłem. co do dodania sterownika zaznaczyłem wszystkie w programie nlite. zrobiłem wszystko jak trzeba było.
  • #6 9916104
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 584
    Dzienio: ponawiam prośbę. Trzeciej prośby już nie będzie.
  • #7 9916106
    Dzienio
    Poziom 13  
    a jak np. wrzucę do kompa inny dysk ata z systemem i podłącze ten sata i zainstaluje sterownik, a później odłączę ata to i tak nie zainstaluję systemu prawda, bo potrzebny jest sterownik na początku instalacji systemu a nie na innym systemie i dysku???
  • #8 9916161
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 584
    Dzienio: dość! Za konsekwentne lekceważenie poleceń moderatora otrzymujesz ostrzeżenie. Nie zwalnia Cię to z obowiązku wykonania tego polecenia;
    Kolegów pragnących uczestniczyć w tym temacie proszę o powstrzymanie się do chwili wywiązania się przez autora z nałożonego obowiązku.
    Posty pisane przed wywiązaniem się będą usuwane.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z instalacją systemu Windows XP na płycie głównej MSI PM8M2-V z dyskiem SATA, który nie jest wykrywany bez odpowiednich sterowników do kontrolera RAID. Pomimo prób dodania sterowników z dyskietki, użytkownik otrzymuje komunikat o ich nieaktualności. Inni uczestnicy dyskusji sugerują pobranie nowszych sterowników ze strony producenta oraz użycie programu Nlite do ich integracji z płytą instalacyjną. Użytkownik potwierdza, że postępował zgodnie z instrukcjami, ale problem nadal występuje. Pojawiają się również pytania o możliwość użycia innego dysku ATA do zainstalowania sterowników, co nie rozwiązuje problemu, ponieważ sterowniki muszą być zainstalowane przed rozpoczęciem instalacji systemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA