logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak poprawić brzmienie wzmacniacza 4x40W na TDA8571J?

Marcin1996 17 Wrz 2011 09:59 1949 13
REKLAMA
  • #1 9935286
    Marcin1996
    Poziom 16  
    Ocena: 17
    Witam. Złożyłem wzmacniacz 4x40W na TDA8571J i mam kilka pytań:
    - Czy da się poprawić brzmienie dodając dodatkowe elemmenty do aplikacji układu? Obecnie aplikacja wygląda tak: 4x kondensator ceramiczny 680nF po 1 na każde wejście, kondensatory filtrujące 2200uF/25V, 100nF ceramiczny i oczywiście scalak. Jak widać ubogo w elementy.
    - Czy do zasilania układu wystarczający jest zasilacz 13V/3.14A?
    - Jaki potencjometr zastosować do regulacji głośności?
    - Co jest przyczyną "brumienia" na kablu podłączonym od strony wzmacniacza, ale nie podłączonym do źródła?
    - Czy do tego układu będzie pasował przedwzmacniacz AVT244 B na LM1036?
    Jest to mój pierwszy samodzielnie zmontowany układ, więc proszę o wyrozumiałość.
  • REKLAMA
  • #2 9935319
    mati184
    Poziom 15  
    Ocena: 7
    Witam.
    -Poprawić brzmienia raczej się nie da ubogość elementów wynika z tego że w układzie scalonym jest wszystko co jest potrzebne więc tylko te duże elementy dokładane są oddzielnie.
    -Zasilanie nie wystarczy żeby wyciągnąć z wzmacniacza te 4x40W
    ponieważ 13v*3.14A=to jest zaledwie 40W a nie 4*40
    Wzmacniacz będzie Ci grać jak 4*10W.
    -Zamiast potencjometru i tego układu co wymieniłeś polecam bardzo układ AVT1634
    Gdzie regulujesz wzmocnienie balans tony niskie i wysokie.
    Aha co do tego zasilania to widzę że to jest wzmacniacz samochodowy więc powinien mieć zasilanie koło 14-14,4V ale niestety nie znalazłem opisu tego kitu dokładnego.
    Jeśli zamieścisz to postaram się dalej pomóc.
  • REKLAMA
  • #3 9935998
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #4 9936328
    Marcin1996
    Poziom 16  
    Dodaję skany opisu kitu i datasheet TDA9571J:
    Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
    Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
    Załączniki: Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
  • REKLAMA
  • #5 9936545
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 9936631
    Marcin1996
    Poziom 16  
    dj-MatyAS napisał:
    Marcin1996 napisał:
    Dodaję skany opisu kitu i datasheet TDA9571J:
    A po co?

Pomyłka, miało być "Dodaję skany opisu kitu i datasheet TDA8571J" a nie TDA9517J ;)
  • #7 9936719
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 9936777
    Marcin1996
    Poziom 16  
    Ma być zabudowana w obudowie od tunera SAT, jako wzmacniacz do kolumn Panasonic od miniwieży dlam mojego brata (dla siebie mam coś z wyższej półki - amp Pioneer A-447 i kolumny Koda). Co do Twojej poprzedniej wypowiedzi, wzmacniacz wprowadza słyszalne zniekształcenia. Myślałem że dodanie kilku kondensatorów lub rezystorów załatwi sprawę, ale jak widać nie jest to takie proste. Co do brumu, jest słyszalny także bez podpiętych kabli do wzmacniacza, a także przy niskim poziomie wejściowym (2-3/30 z MP3). Przy pełnej głośności słychać już wyraźnie zniekształcenia,w związku z tym rodzi się kolejne pytanie: Jaką wydajność prądową powinien mieć zasilacz, aby wykorzystać pełną moc wzmacniacza? Na razie jest zasilacz chyba od laptopa firmy Texas Instruments o napięciu 13V i natężeniu 3,14A, prawdopodobnie impulsowy.
    Co do 4 kanałów: Czy jest możliwość zmostkowania po raz drugi wzmacniacza, aby otrzymać 2 kanały o większej mocy?
    Z przedwzmacniaczem sprawa załatwiona - kit AVT244 B, z LM 1036 i CMOS 4066 na pokładzie.
  • #9 9937511
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #10 9938387
    Marcin1996
    Poziom 16  
    dj-MatyAS napisał:
    Marcin1996 napisał:
    Z przedwzmacniaczem sprawa załatwiona - kit AVT244 B, z LM 1036 i CMOS 4066 na pokładzie.

Dają dość dokładny opis - przeczytaj uważnie, bo być może nie wszystkich możliwości będziesz potrzebował.

Czytałem 4-stronicowy opis z jakiejś gazety AVT z końca lat 90. Pisało tam, że ten poczwórny klucz CMOS 4066 blokuje trochę szumy i zakłócenia. Jednak nie jestem pewny, czy do kosztu kitu w pobliskim sklepie (29,00) muszę doliczyć dodatkowo koszt potencjometrów, czy są one w zestawie?
    Co do zasilacza, napisałem "chyba impulsowy", bo gdy próbowałem zewrzeć kable prowadzace od zasilacza, dochodziły z niego impulsowe dźwięki -" pyk,pyk,itp.".
    Na marginesie - czy TDA8571 to to samom co TDA8571J?
  • #11 9938811
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #12 9939379
    Marcin1996
    Poziom 16  
    Jeszcze jedno pytanko - z poprzedniegom postu: "Co do brumu, jest słyszalny także bez podpiętych kabli do wzmacniacza, a także przy niskim poziomie wejściowym (2-3/30 z MP3). Nie otrzymałem odpowiedzi na to podkreślone.
    Ponawiam jeszcze jedno pytanko - jaką wydajność prądową powinien mieć zasilacz, aby wykorzystać pełną moc ??
  • REKLAMA
  • #13 9939668
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #14 9942103
    Marcin1996
    Poziom 16  
    W każdym razie ten impulsowy zasilacz nie nadaje się?
    Jeżeli miałbym kupować transformator, chciałbym aby po wyprostowaniu jego napięcie wynosiło ok.18V - uzyskam większą moc. Jakie napięcie ma mieć taki transformator- wiem że trochę mniejsze, ale nie wiem o ile.
    Co do pętli masy, jak widać na załączonym wyżej schemacie, wszystkie możliwe masy są na płytce ze sobą połączone - czy tak ma być?
    Spróbuję odpalić to na "zwykłym" zasilaczu 12.5V/1A. Zobaczę, czy "brumy" ustąpią, jeżeli nie, zajmę się masami.
    Co do filtracji zasilania, nie wiem jak to jest w tym impulsowym, w każdym razie przy wzmacniaczu jest 2200uF i 100nF.

3.1.16. (14) Publikowanie wpisów zawierających pytanie/zgłoszenie problemu, na które udzielono już poprawnej odpowiedzi. Przed publikacją wpisu Użytkownik zobowiązany jest do sprawdzenia za pomocą wyszukiwarki Forum, czy dany problem był już poruszany.
    3.1.17. (10.9, 16) Zabronione jest publikowanie wpisów obniżających ogólny poziom dyskusji, wynikających z lenistwa lub zawierających roszczeniowy charakter wypowiedzi.
    Kolega wybaczy, ale dalsze utrzymywanie tematu uważam za zbędne. Brak własnej inicjatywy i brak podstawowej wiedzy na temat, za który się Kolega bierze.
    Jest to Forum TECHNICZNE; i co najmniej podstawy zagadnienia w jakim się bierze udział, trzeba znać.
    Kosz.
    (dj-MatyAS)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik złożył wzmacniacz 4x40W na układzie TDA8571J i zadał pytania dotyczące poprawy brzmienia, zasilania, regulacji głośności oraz problemu z brumieniem. Odpowiedzi wskazują, że brzmienie nie może być znacząco poprawione z powodu ograniczonej liczby elementów, a zasilacz 13V/3.14A jest niewystarczający do uzyskania pełnej mocy wzmacniacza. Zaleca się użycie zasilacza o wyższej wydajności prądowej oraz potencjometru AVT1634 lub LM1036. Brumienie może być spowodowane pętlą masy lub niewłaściwym zasilaczem impulsowym. Użytkownik planuje użyć wzmacniacza z kolumnami Panasonic i rozważa mostkowanie kanałów dla większej mocy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA