logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wideodomofon Eura VT-692MT-593 - elektrozamek pobiera za dużo prądu?

andriej 18 Wrz 2011 13:57 3892 4
REKLAMA
  • #1 9938903
    andriej
    Poziom 20  
    Ocena: 57
    Witam, podłączyłem wideodomofon Eura model VT-692MT-593 zgodnie ze schematem. Do wideodomofonu podłączone są dwie kasety zewnętrzne + elektrozamek. Podczas próby otwarcia furtki wyłącza się wideodomofon. Elektrozamek jest standardowy, sprawdziłem go, cewka pracuje, ale pobiera ok 550mA czy to nie za dużo? Może ma zwarcie i dlatego taki pobór? Do elektrozamka nie mam żadnych danych niestety. W instrukcji wideodomofonu jest wzmianka że maksymalny pobór prądu przez elektrozamek może wynosić max 500mA, do tego druga kamera też pobiera swoje i cały widodomofon nie wyrabia... Proszę kolegów o poradę ile taki elektrozamek może pobierać prądu.
  • REKLAMA
  • #2 9938992
    mati184
    Poziom 15  
    Ocena: 7
    Przeważnie spotykałem się z zamkami które pobierały około 250-350mA więc ten co masz faktycznie dużo bierze i pewnie dlatego wyłącza się wideodomofon.
    A spróbuj podłączyć sam zamek pod zasilacz 12V czy działa?? i wtedy sprawdź na nim ile bierze prądu. Może mieć zwarcie.
  • REKLAMA
  • #3 9939028
    andriej
    Poziom 20  
    Cytat:
    Przeważnie spotykałem się z zamkami które pobierały około 250-350mA więc ten co masz faktycznie dużo bierze i pewnie dlatego wyłącza się wideodomofon.
    A spróbuj podłączyć sam zamek pod zasilacz 12V czy działa?? i wtedy sprawdź na nim ile bierze prądu. Może mieć zwarcie.

Przeglądałem oferty elektrozamków w internecie to wszystkie biorą przeważnie ok 250- 300mA tak jak mówisz. Mój bierze dwa razy więcej, skoro przy zakupie nie dali do niego zasilacza to chyba nie powinien tyle brać? Mógłbym odpiąć jedną kamerę, ewentualnie podłączyć go przez zasilacz, ale muszę wiedzieć, że jest sprawny. Oczywiście podłączałem go pod zasilacz na krótko gdy robiłem pomiar. Sądzisz, że jest uszkodzony? Sama cewka pracuje, ale ten pobór prądu jakiś duży, do tego cewka grzeje się dosyć mocno po ok 15-20 sekundach.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 9939094
    mati184
    Poziom 15  
    Ocena: 7
    jak się grzeje to może być coś z nią nie tak. Ale pytanie bo jak podawałeś 12V na nią przez 20 sekund to miała prawa się zagrzać. tym bardziej przy takim prądzie.
    A po podłączeniu do zasilacza 12V zamek się otwierał ??
  • #5 9940113
    andriej
    Poziom 20  
    Cytat:
    jak się grzeje to może być coś z nią nie tak. Ale pytanie bo jak podawałeś 12V na nią przez 20 sekund to miała prawa się zagrzać. tym bardziej przy takim prądzie.
    A po podłączeniu do zasilacza 12V zamek się otwierał ??

Temat rozwiązany, kupiłem nowy elektrozamek, otwiera jak trzeba. W momencie "kliknięcia" otwarcia gaśnie wszystko na monitorze bo tak po prostu ma być, otwierasz i monitor przechodzi w stan czuwania. Nie mniej jednak elektrozamek był uszkodozny. Pozdrawiam i dziękuję za pomoc.
REKLAMA