logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dysk Quantum Fireball lct20 - uszkodzona elektronika czy mechanika?

cursor 30 Lis 2004 08:56 1112 3
REKLAMA
  • #1 1024096
    cursor
    Poziom 31  
    Ocena: 138
    Dysk działał bez problemu kilka lat, gdy poszedłem z nim do kumpla przestał działać(zadymiło się z niego).Myślę że elektronika padła. Jak myślicie padła tylko ona czy mechanika też mogła paść. Jeśli ktoś ma elekronikę do tego dysku niech da znać.
  • REKLAMA
  • #2 1024226
    majgier
    Poziom 14  
    jak sie zadymniło to znaczy ze elektronika na 100% a czy padło serwo i reszta mechenicznego napędu dysku to cieżko powiedzieć zależy co było przyczyną padnięcia elektroniki. Z moich doświdczeń wynika ze jak padła elektronika to mogły być dwie przyczyny.
  • REKLAMA
  • #3 1025162
    roodzeek
    Poziom 23  
    Ocena: 3
    W tych Quantumach padał sterownik silnika - podmień płytkę z innego LCT20 (może być inna pojemność - Quantumy nie były wybredne przy podmianie elektronik) i na 99% powinieneś mieć sprawny dysk.
  • #4 1059675
    forsa50
    Poziom 11  
    Witam!!

Posiadam dysk Quantum Fireball lct 20 40GB i nie wiem co moze być w nim uszkodzone. Dysk jest wykrywany przez bios, nic w nim nie stuka, można z niego prawie wszystko odczytać (oprucz kilku plików w folderze windows). No i jest jeden problem, niczego nie można na niego zapisać, a co za tym idzie także usunać. Czy to elektronika jest walnięta, czy to może być coś z mechaniką ???

jachim
REKLAMA