logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki typ głowicy laserowej w wieży Panasonic SA-AK45? Brak oznaczeń na laserze

aro333 30 Lis 2004 10:48 1653 5
REKLAMA
  • #1 1024303
    aro333
    Poziom 15  
    Ocena: 16
    Rozebralem takowy sprzet ale nijak nie widze na laserze jakiegos oznaczenia, cech katalogowych.Problem w tym ze chyba bedzie laserek do wymiany a ja nie bardzo wiem co tam akurat siedzi.No i oczywiscie na dzien dobry dobrze bylo by sprawdzic w sklepie "XXX" ile taka glowiczka kosztuje, niestety bez oznaczenia nie bardzo jest jak.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 1024357
    aro333
    Poziom 15  
    Ano wlasnie sie zastanawiam czy to musi byc do konca laser.Niby czyta ale potrafi przerywac podczas odtwarzania.Czyszczenie , podkrecanie daje delikatne tylko poprawy.Martwi mnie ze moze byc cos z silnikiem (spindle to sie chyba nazywa, ten napedowy dysku)Slychac jest tak jakby delikatne bicie/obcieranie i to nie jest ten charakterystyczny dzwiek lasera.Co ciekawe ze znalezieniem plyty nigdy nie ma problemow jedynie z dalszą pracą.Akurat nie mam w domu podobnej mechaniki zeby podmienic i wykluczyc silniki.
    No nic dzieki za pomoc w danych katalogowych .
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 1024478
    aro333
    Poziom 15  
    A czy kolega spotkal sie juz z uszkodzeniem ktoregos z tych silnikow w podobnych modelach Panasonica.Przyznam sie ze pierwszy raz grzebie w takim mechanizmie(chodzi mi o model)

Moze jeszcze zapytam bo w postach na podobny temat widzialem iz kolega rozwniez zabieral glos.Duzo tutaj pisze sie o uszkodzeniu glownego procka przy wpinaniu tasm.Czy chodzi o to ze gniazdo pozwala na delikatne przesowanie sie czy poprostu chodzi o ladunki elektrostatyczne?
  • #6 1024605
    tik_tak
    Poziom 36  
    Ocena: 373
    Silniki często się uszkadzają-najbardziej narażony podzespół każdego silnika prądu stałego to komutator ,który się po prostu wyciera lub koroduje.Możesz spróbować zregenerować :wlewasz do środka KONTAKT 60 i pod zasilacz na 12 V w obydwie strony.Często to wystarcza.
REKLAMA