logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak naprawić powiększony obraz w monitorze CTX PR711F?

konradx 30 Lis 2004 10:56 1940 12
REKLAMA
  • #1 1024326
    konradx
    Poziom 18  
    Ocena: 73
    Witam wszystkich! Nabyłem ostatnio na giełdzie za śmieszne pieniądze monitrorej jak w temacie.Brakowało w nim elementów ale jakoś je dopasowałem wg schematu no i monitorek odpalił, ale jeszcze coś go boli. Obraz na monitorze jest jakby powiększony przez lupę i nie widać wszystkiego. powymieniałem jakieś podejrzne kondenstaory, w zasilaniu 100uF/160V i na płyciekoło trafa 10uF/250V i jeszcze tak po środku płyty 100uF/100V. Czy może mi ktoś podpowiedzieć co jeszcze moge sprawdzić/wymienić żeby ten monitor zaczął poprawnie działać??? proszę o pomoc. Pozdrawiam Konrad
  • REKLAMA
  • #2 1024336
    gdkj
    Poziom 26  
    Ocena: 84
    za duży obraz to z reguły za nizkie wysokie napięcie.
    jeżeli regulacje działają (geometria, wymiary i położenie) to skup się na tym.
    pozdrawiam.
  • #3 1024474
    konradx
    Poziom 18  
    hmm, raczej tego nie wyreguluję, przy starcie kompa(tj okno biosu) wszystko jest w porządku ale obraz pływa, natomiast w momencie przeskakiwania w inny tryb rozdzielczości obraz na kilka sekund(ok3-5)poprawny a potem sie powiększa.
  • #4 1026600
    konradx
    Poziom 18  
    wymieniłem C414 o wartości 47uF/250 i wstawiłem 47U/350V efekt, monitor działa przes 2 minuty poprawnie poczym zaczyna syczeć i na ekranie obraz jest taki jakiś zakłócony i w końcu pstryk i nie wstaje, na szybko sprawdziłem że Q401=2sk2717 ubite! cholerny tranzystor a kosztował aż 8zł kurcze, proszę o pomoc, z góry wielkie dzięki. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 1026678
    dariuszm2
    Poziom 34  
    Ocena: 69
    Cześć.
    Myślę, że pada trafopowielacz.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #6 1027150
    konradx
    Poziom 18  
    wymieniłem na nowo tego 2sk2717 i jeszcze wszystkie elki koło trafa i niektóre koło zasilacza, monitro wystartował, w trybie 800x600 zaczła chodzić, ale widaćbyło smugi od jakiś folderó na pulpicie, ustawiłem go w menu i chciałem przestawić na 1024x768 i znowu ta sam historia, lekkie piszczeni z bzykiem i pstryk i znowu strzelił 2sk2717, Co to jeszcz siedzi za ustrojstwo???
  • #7 1027345
    datexws
    Poziom 14  
    Ocena: 14
    mam podobny problem, ale myślę że to nie wina trafa wys. nap. lecz kondensatorów w bloku korekcji, ale nie elektrolitycznych. W tym miejscu na płycie gdzie siedzi kilka szt. tranzystorow typu TIP. No chyba że masz przebity trafopowielacz.
  • REKLAMA
  • #8 1027418
    konradx
    Poziom 18  
    kurcza teraz to nie weim czy nie poeciało od tego że zapomniałem wlutowac sobie C401, a swojądrogą to są faktycznie takie kondenstory o poj. 47nF/2000Vi 27nF/1500v, czy to o te chodziło??
  • #9 1028677
    datexws
    Poziom 14  
    Ocena: 14
    Nie posiadam schematu Twojego modelu, ale tu chodzi o kondensatory na 250V w sekcji rozdzielczości(tranzystory typu IRF) i korekcji(tranzystory typu TIP) bo przy zmianie rozdzielczości monitor musi utrzymać wymiary rastra obrazu.
  • #10 1028802
    konradx
    Poziom 18  
    dobra dzięki za podpowiedz datexw, sprawdzę to, tylko że na razie to czekam na dostawę tych 2sk2717, bo już 2 upaliłem i zamówiłem sobie w elektronicznym 4 szt. tak na wszelki wypadek :D . A potem popatrzę na te kondziołki. teraz to jeszcze mam głowę zabita innym monitorem zobacz mój post o soniaczu, może coż będziesz wiedział. Pozdrawiam, Dzięki
  • #11 1044188
    Bravo
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    Witam!
    Mam ten sam problem, wstawiłem nowe trafo wymieniłem kondziołki w zasilaczu i w koło trafa. Niestety to samo uwala, 2SK. Prawdopodoną przyczyną jest brak wysterowania drugiego feta, który odpowiada za regulacje nap. ( brak tam impulsów), niestety nie miałem czasu aby dojśc przyczyny takiego stanu. W czwartek dokładniej się nim zajmę.
  • #12 1047911
    iquest
    Poziom 17  
    Ocena: 21
    Witam wszystkich
    To chyba jakis urok tych CTX jest nas juz 3. Dokładnie ten sam objaw tz:
    1. Nowe trafo
    2. Nowe kondki
    3. Juz nie nowy SK2717 szt.3 :)
    Ja mam juz dosc nie wiem jak koledzy. Czy macie jakis konkretny schemat tego monitorka, bo ja szukam po omacku.Moe ktos juz to przebrnał czekam z utensknieniem :)
  • #13 1049534
    haszyd
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    potwierdzam wcześniejszą diagnozę
    pada trafopowielacz
    a dokładniej mówiąc siada kondensator w trafie
    albo wymiana albo regeneracja FBT

Podsumowanie tematu

✨ Problem powiększonego obrazu w monitorze CTX PR711F objawia się jako obraz „przez lupę”, który nie mieści się w ekranie. Wymiana kondensatorów elektrolitycznych w zasilaniu i wokół transformatora nie rozwiązała problemu. Obraz jest poprawny chwilowo po starcie komputera lub zmianie rozdzielczości, po czym powiększa się i pojawiają się zakłócenia. Uszkodzeniu ulega tranzystor 2SK2717, który często przepala się podczas pracy monitora. Podejrzewane są uszkodzenia trafopowielacza (FBT) lub kondensatorów wysokiego napięcia (np. 47nF/2000V, 27nF/1500V) w sekcji korekcji i rozdzielczości, szczególnie w obszarze tranzystorów typu TIP i IRF. Brak impulsów sterujących drugim tranzystorem FET może powodować niewłaściwe wysterowanie i uszkodzenia. Wymiana trafopowielacza lub jego regeneracja oraz dokładne sprawdzenie kondensatorów wysokiego napięcia są rekomendowane. Problem jest powszechny w monitorach CTX PR711F, a dostęp do schematów jest ograniczony, co utrudnia diagnozę.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA