logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak skonfigurować kamery obrotowe z rejestratorem i pulpitem sterującym?

marcin_walczak 22 Wrz 2011 19:12 2531 6
  • #1 9953316
    marcin_walczak
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Witam wszystkich, opiszę krótko problem a raczej dwa:
    1.
    znajomy zamontował monitoring ( 3 kamery zwykłe + 2 obrotowe)kamery obrotowe podłączył do pulpitu, dzwoni że działa tylko jedna obrotówka, jak ją odepnie to druga działa - sprawa jasna: nie przypisał adresów. Pojechałem, zmieniłem adres drugiej kamery na ID2 i znowu działa tylko jedna -zawsze ta sama. Po jej odpięciu i zmianie adresu tej drugiej na z ID2 na ID 1 nie działa (czyżby kamera?? ale jak sterowaliśmy pierwszą kamerą i zostawiliśmy joystick w położenie nie neutralnym to po podłączeniu ustawiła się to położenia joysticka i koniec, nie daje się sterować. Protokoły PELCOD, prędkość 2400. Cóż to?
    2

trzeba ten zestaw podpiąć pod sieć - sprawy informatyczne nie są problemem. Tylko: kamery obrotowe są podpięte bezpośrednio pod pulpit, wizja pod rejestrator. Trzeba spowodować, żeby użytkownicy logujący się poprzez sieć mogli obracać głowicami kamer za pomocą funkcji rejestratora, jak to podłączyć (jest to moje pierwsze spotkanie z obrotówkami)
    Na kamerze zaciski:
    24 VAC (wiadomo - zasilanie)
    Video OUT (pod rejestrator)
    R-,R+ T-, T+ opisane jako CONTROL (RS - 422), przy czy przy T- i T+ - not used
    W rejestratorze:
    12V
    Tx+
    Tx-
    485+
    485-

Z pulpitu wychodzi z gniazda RJ45 skrętka za jedną parą zacisków

Co z czy połączyć żeby to zadziałało

z góry dzięki za odpowiedź

pozdrawiam
  • #2 9953875
    treborsz
    specjalista-kamery przemysłowe
    Ocena: 238
    Brakuje podstawowych informacji:
    - nazwy urządzeń
    - sposób połączenia magistrali sterowania
    - rodzaj kabla przesyłanego dane sterujące
    - odległość transmisji.

Gdzieś ten zestaw do monitoringu został zakupiony. Do urządzeń powinny być dołączone instrukcje. Czy w nich nie ma rozwiązania?

Pierwszą "deską ratunku" powinien być sprzedawca tego systemu. Czy on nie udziela żadnego wsparcia technicznego?

Tak na marginesie - jeśli znajomy nie zna się na instalacji CCTV, powinien na początek zainstalować system "na stole". Nagminne jest to, że najpierw się coś robi, a dopiero potem myśli...
  • #3 9954310
    marcin_walczak
    Poziom 11  
    dzięki za odpowiedź... w instrukcji kamery niewiele jest na ten temat, podobnie w instrukcji od klawiatury, co do tego , że jak się coś robi pierwszy raz to się to na stole rozkłada to ja dobrze wiem, sam zajmuję się też instalacjami CCTV (ponieważ sobie tym dorabiam, nie trafił mi się jeszcze monitoring z obrotówkami) i jak mam coś nowego to rozkładam to na stole. Ten kolega porywa się na wszystko co się trafi, jak już nie daje rady to dzwoni do mnie. Nie pamiętam jakiej firmy jest klawiatura i kamera, rejestrator OPTIVA, z doświadczenia z poprzednich spotkań z kolegi instalacjami to raczej nie są rejestratory, które każdy chciałby mieć. Jeśli jesteś w stanie pomóc i potrzebne są jakieś istotne, szczegółowe dane to pisz, ewentualnie napisz nr tel. - zadzwonię jeśli można
    pozdrawiam
  • #4 9954736
    sebfire
    Poziom 17  
    Ocena: 21
    Odnośnie obrotówek: może pomóc rezystor końca linii.
  • #5 9954780
    treborsz
    Nic się nie zmieniło - dalej brakuje podstawowych informacji.

Lekarz nie wyleczy na telefon nie mając podstawowych informacji na temat pacjenta: może to być przeziębienie, grypa, zawał, a może tylko złamany paznokieć...
  • #6 9954841
    marcin_walczak
    Poziom 11  
    co do pierwszego pytania to OK, może i za mało danych, ale jak napisałem nie mam teraz dostępu do tego sprzętu. Co do drugiego zapytania to chyba połączenie kamery, rejestratora i pulpitu schematycznie jest takie same dla urządzeń wszystkich producentów
    pozdrawiam
  • #7 9954975
    treborsz
    marcin_walczak napisał:
    Co do drugiego zapytania to chyba połączenie kamery, rejestratora i pulpitu schematycznie jest takie same dla urządzeń wszystkich producentów
    Zasady połączeń toru sterowania rzeczywiście są podobne. Jednak teoria nie zawsze idzie w parze z praktyką - wielu "fachowców" wykonuje połączenia w taki sposób, w jaki im się wydaje za właściwy, a nie taki, w jaki powinno się wykonać.
    Diagnozę problemu "na odległość" uzyskasz podając podstawowe dane o systemie.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problemy z konfiguracją systemu monitoringu, w tym z działaniem dwóch kamer obrotowych, z których tylko jedna działa poprawnie. Problemy mogą wynikać z nieprawidłowego przypisania adresów ID kamer oraz z braku odpowiednich połączeń w systemie. Użytkownik planuje podłączyć system do sieci, aby umożliwić zdalne sterowanie kamerami przez rejestrator. W odpowiedziach podkreślono potrzebę dostarczenia podstawowych informacji o urządzeniach oraz schematach połączeń, a także zasugerowano użycie rezystora końca linii jako potencjalne rozwiązanie problemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA