logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Firebird - jak sprawdzić czy classic czy superserver?

rafalekb19 23 Wrz 2011 14:05 7098 5
REKLAMA
  • #1 9955720
    rafalekb19
    Poziom 10  
    Ocena: 25
    Witam. Mam problemy z powolnym działaniem programów na Firebird 2.1.3.
    Serwer czterordzeniowy. Jak sprawdzić jaką wersję mam zainstalowaną - classic czy superserver?

Myślę że tu może być problem. Użytkowników ok 20 podpina się do 7 baz danych. Serwer nie wydaje się przeciążony.

Przy wykonywaniu zapisu danych widoczne kilku sekundowe opóźnienie w pojawieniu się kolejnych okien programów.
  • REKLAMA
  • #2 9956142
    arnoldziq
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 299
    Wejdź do folderu w którym jest zainstalowany serwer Firebird-a.
    W podkatalogu BIN, poszukaj głównego pliku uruchamialnego z ikonką Firebird-a.
    Jeżeli plik nosi nazwę fbserver.exe, to masz zainstalowany SuperServer, jeżeli plik nazywa się fb_inet_server.exe, to jest to Clasic albo SuperClasic.
    Z tym, że SuperClasic został wypuszczony chyba wraz z wersją 2.5...
  • REKLAMA
  • #3 9978384
    rafalekb19
    Poziom 10  
    Ocena: 25
    Tak więc się okazało że jest to SuperServer i prawdopodobnie dlatego występują opóźnienia. Aby zainstalować ClassicServer muszę odinstalować poprzednią wersję i tu pytanie czy mogę to zrobić poprostu przez "odinstaluj" czy powinienem dodatkowo pousuwać pliki - jeśli tak to jakie i czy będę musiał podać od nowa hasła i użytkowników przez fbconfig?
  • REKLAMA
  • #4 9978412
    arnoldziq
    Firebird-a, możesz spokojnie odinstalować z poziomu 'Dodaj/Usuń Programy' w Panelu Sterowania. Zanim do tego dojdzie, zastopuj service. Czasami instalator, zwłaszcza jeżeli ktoś używa serwera, nie jest w stanie tego zrobić samodzielnie.
    Musisz się tylko dowiedzieć, czy w/w aplikacje używają bezpośredniego dostępu do baz danych jako administrator (SYSDBA:masterkey), czy mają potworzone oddzielne konta dostępowe, zawarte w pliku security2.fdb. Na wszelki wypadek zrób kopię tego pliku. Plik znajduje się w głównym katalogu instalacji Firebird-a.
  • REKLAMA
  • #5 15784885
    iceman_
    Poziom 11  
    Ocena: 8
    Odświeżę temat , mam 2 PROCESORY INTEL XEON 2 x 8 CORE 2.0 GHZ !!!
    (lacznie 16 rdzeni/ 32 watki) jaką wersje Forbirda zainstalować na dzień dzisiejszy , serwer ma jedną bazę do współpracy z apache ( serwis www ) do bazy łącze się tylko przez jednego usera poprzez PHP , będę wdzięczny za podpowiedz , pozdrawiam
  • #6 15785140
    arnoldziq
    Wersja 3.0 64bit, SuperServer.
REKLAMA