logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Siemens Bildmeister Fv936 -ZablokowałemITerazNieMogeOdblok;(

Mateu 30 Lis 2004 21:50 2111 7
  • #1 1026061
    Mateu
    Poziom 11  
    Witam wszystkich, bez wstępów przejdę do rzeczy.
    Mam następujący przez przypadek zablokowałem sobie telewizor Siemens bildmeister Fv 936 (menu miałem po niemiecku dopiero po zablokowaniu doszedłem do tego jak zmienić język na angielski, który trochu lepiej znam).
    Na dołączonym zdjęciu(w załączniku)pokazuje to, co mi się wyświetla po włączeniu TV napis Television disable ciągle mruga. Jak zablokowałem?? Zaakceptowałem opcje Television diable(była po niemiecku, więc nie wiedziałem, co robię) i odtąd po włączeniu TV pojawia się ten obraz) dając Television enable biały kwadracik przeskakuje kolejno po kropkach i znów pojawia się ten obraz. Na jakimś niemieckim forum znalazłem informację, że jeśli zablokuje TV, to powinienem spróbować kodu 03151, niestety nie mam oryginalnego pilota(posiadam jedynie uniwersalny) i wciskając cyfry na pilocie, jest tak jakbym zmieniał tylko kanały (oczywiście widzę tylko obraz ze zdjęcia a kanały zmieniają się na tym malutkim wyświetlaczu) Z klawiatury lokalnej(gdy daje „+” czyli program w gore) jest podobnie... . Po za tym ten było napisane, że kod ten może nie działać, ponieważ osoba podająca ten kod tak powiedziała, ale dowiedziałem się ze istnieje jakaś inna metoda na odblokowanie TV, lecz nie powiedziała jaka i właśnie tu jest moje pytanie jaka?? czy na przykład istnieje możliwość z restartowania pamięci TV tak by włączyły się ustawienia fabryczne?? Aha i w związku z tym, iż nie posiadam oryginalnego pilota czy może ktoś wie jak mogę takiego zdobyć podaje typ TV( podaje wszystkie nr, które mogą być istotne i są napisane z tyłu TV):

Typ:CNSV 100-30
    Best nr. 7 665 585
    648 (nr nie ma tytuł jest podany w ramce)
    Załączniki:
    • Siemens Bildmeister Fv936 -ZablokowałemITerazNieMogeOdblok;( Tv zablokowany.JPG (86.02 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #2 1026282
    Seba312
    Poziom 20  
    Ocena: 44
    Podaję nr.pilota w/g GBS IR148.Spotkałem się z tym zablokowaniem przez klienta.Długo szukałem sposobu na znalezienie kodu i nie znalazłem.Kod wpisany jest w telegazecie.Mając schemat założyłem zworki i ominełem tgz.Telewizor grał normalnie tylko nie było telegazety.Moduł telegazety dokupiłem za jakiś czas na giełdzie we Wrocku,
  • #3 1026409
    Mateu
    Poziom 11  
    Bardzo dziękuje za radę. Widzę ze będę musiał powierzyć jakiemuś elektrykowi, ale na pewno ułatwił mu pan pracę... W sumie założenie zworków to nie byłby taki problem, ale nie posiadam schematów i pewnie nie umiałbym ich odczytać a co za tym idzie znaleźć moduł telegazety... Aha za nr pilota tez dziękuje może jakoś uda mi się go zdobyć. Domyślam się ze na giełdzie we wrocku taki dostane? tylko jak ja się dostane do wrocka... Mieszkając w Karpaczu jakoś rzadko tam jeżdżę;/
  • #4 1031868
    Kirartv
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    Jakiego uniwersalnego pilota używasz? Jesli to jest MAK, to na końcu instrukcji z kodami jest tabela, w której podano do jakiego przycisku oryginaknego pilota pasuje przycisk MAKa. Analuzując twój screen doszedłem do wniosku, że musisz nacisnąć przycisk "i" na pilocie i wtedy zaktywują się kropeczki, w których będziesz mógł wpisać kod otrzymany na niemieckim forum (o ile jest odpowiedni).
    Powodzenia.
  • #5 1031968
    andrzej.ek
    Poziom 20  
    Ocena: 19
    Spróbuj kombinacji z pilota: [v+] [v-] [p-] [p+] [ok]
  • #6 1033927
    Mateu
    Poziom 11  
    Tak maka, niestety P- P+ mi nie działają.... a przycisku i nie mam wydaje mi się ze dopasowałem najlepiej jak mogłem... i nici, naszczęscie seba312 zaofiarował mi sie pomoc i niedługo dostane od niego modoł zastępujący telegazetę... jak będzie wszystko działać to napiszę....
  • #7 1034183
    Kirartv
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    KiRa napisał:
    Jesli to jest MAK, to na końcu instrukcji z kodami jest tabela, w której podano do jakiego przycisku oryginaknego pilota pasuje przycisk MAKa.

W tej tabielce znajdź kod pilota, który zaprogramowaleś. Następnie porównaj symboli przycisków.
    Albo podaj mi kod, którego używasz w MAKu. Może ja znajdę.
  • #8 1051627
    Mateu
    Poziom 11  
    Mam ten spis przycisków ale i tak nie szło tego wpisac naszczęscie juz dostałem zastępczy modoł telegazety od seba312 a teraz na spokojnie moge poszukac or[y]ginalnego. Temat wsumie mozna juz zamknąć bo problem jest praktycznie rozwiazany...

Podsumowanie tematu

✨ Telewizor Siemens Bildmeister FV 936 został przypadkowo zablokowany poprzez zaakceptowanie opcji "Television disable" w menu w języku niemieckim, co skutkowało wyświetlaniem migającego komunikatu "Television disable" przy włączeniu. Próba odblokowania kodem 03151 z niemieckiego forum nie powiodła się z powodu braku oryginalnego pilota i używania pilota uniwersalnego, który zmieniał jedynie kanały. Wskazano, że kod pilota można znaleźć w instrukcji uniwersalnego pilota MAK, gdzie przyciski odpowiadają oryginalnym funkcjom. Sugerowano także kombinacje przycisków [v+], [v-], [p-], [p+], [ok] jako możliwe metody odblokowania. Ostatecznie problem rozwiązano poprzez zastosowanie modułu zastępującego moduł telegazety, który umożliwił normalne działanie telewizora bez blokady. Założenie zworków w telewizorze pozwala na ominięcie modułu telegazety, jednak wymaga schematów i wiedzy elektrycznej. Temat został zamknięty po otrzymaniu i instalacji modułu zastępczego.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA