logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Toshiba X200 - Czy płyta główna z modelu A200 będzie pasować?

ravcio997 27 Wrz 2011 15:52 2555 14
REKLAMA
  • #1 9968973
    ravcio997
    Poziom 2  
    Witam,
    jakiś czas temu, 'najprawdopodobniej' spaliło mi się coś w płycie głównej (efekt przegrzania), w serwisie powiedzieli, że koszt zakupu nowej oryginalnej płyty + montaż to koszt ok. 2000 zł, jak dla mnie to zdecydowanie za dużo, kompletnie nieopłacalnie. Wydaje mi się jednak, że możnaby pokombinować z naprawą takiej płyty, tudzież pomyśleć nad wymianą na inną, niekoniecznie od tego modelu. Niestety nie wiem co dokładniej zostało zniszczone, na jakich złączach poszlo. Mam pytanie czy można założyć do toshiby satelite x200 płytę główną od toshiby satelite a200 lub innego podobnego modelu (tych jest całkiem sporo na allegro), jeśli chodzi o grafikę to wszystko jest dobrze...
    Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi...
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 9969460
    _1KOKO
    Poziom 33  
    Ocena: 164
    Laptop daje jakieś oznaki życia? jak tak to w tym modelu najczęściej padała grafika, Jeżeli chodzi o płyty pasujące do x200 to tylko p200 ale będzie tylko na grafice intela tak ,że kolega nie po gra za bardzo, no i nie bedzie kolega sbwoofera miał a tak poza tym wszystko ładnie śmiga :)
  • Pomocny post
    #3 9969833
    mario_j
    Poziom 20  
    Ocena: 15
    Generalnie założysz każdą płytę, która będzie identycznego rozmiaru oraz będzie miała identycznie rozmieszczone wszystkie gniazda zewnętrzne, socket procesora, mostki (jeśli były oryginalnie jakieś radiatory). Może kolega również pomyśleć o zmianie płyty z całym kadłubkiem, wówczas musi to być model identyczny z zewnątrz oraz z identyczną matrycą.
    Jeszcze jedna ważna rzecz przy doborze płyty z podobnego modelu to umieszczenie gniazda minipci-e/minipci z kartą wifi - zazwyczaj antena wifi jest umieszczona w ramce matrycy i mimo dużego podobieństwa, na innej płycie mogą być za krótkie kabelki do wifi. Wtedy trzeba ciąć i sztukować.
  • #4 9972435
    ravcio997
    Poziom 2  
    Jedyne oznaki życia to palące się kontrolki przy uruchomieniu, ekran czarny, nic się nie załącza, można odnieść wrażenie, jakby "nie mógł wejść na wyższe obroty", cisza totalna, nic nie słychać, podobnie jak podczas hibernacji...
    przepraszam, pewnie pytam o oczywiste rzeczy, ale totalnie się na tym nie znam... czy ta karta graficzna (załóżmy, że wszystko z nią ok) jest nieodłączną częścią płyty głównej, czy można kupić np. samą płytę główną i wówczas zamontować grafikę?
  • #5 9972460
    _1KOKO
    Poziom 33  
    Ocena: 164
    No musiał by kolega rozkręcić i zobaczyć czy nie ma tam czasem 2 grafik w trybie SLI, jak jest jedna to jeszcze sie opłaca wymienić ale jak są 2 to wymieni kolega jedną a druga padnie za jakiś czas, więc proponuje Znaleźć płytkę z toshiby p200
  • REKLAMA
  • #6 9972532
    Vogelek23
    Poziom 34  
    Ocena: 84
    ravcio997 napisał:
    w serwisie powiedzieli, że koszt zakupu nowej oryginalnej płyty + montaż to koszt ok. 2000 zł

Zmień serwis - naprawa nie powinna przekroczyć kwoty 600zł brutto z gwarancją 12 miesięcy.
  • #7 9975080
    ravcio997
    Poziom 2  
    Dzięki za odpowiedzi, zadzwonili z serwisu, że jednak dadzą radę zrobić to w rozsądnej cenie. Czekam do przyszłego tygodnia, oby wszystko było dobrze. "Chwilowo" przesiadłem się na netbooka - w porównaniu do x200 to istna męczarnia! szczególnie brakuje harman cardon! :))
    Pozdrawiam,
    R.
  • #8 11410654
    zygi3114
    Poziom 10  
    Witam. Moja dzieczyna posiada Toshibe Satellite a660 i ma problem wg mnie z płytą głowną i szukam po internecie podpowedzi. napisze całą historie moze ktoś z was mi pomoże. jakiś czas temu spadł jej ten laptop ze stolika. za cieżko było go właczyć. ale wymieniliśmy dysk na inny i działa. ostatnio znowu nie chce sie właczać a dodatkowo windows (windows 7 ultimate x86) pokazuje ze dysk jest uszkodzony. czy jest to możliwe że płyta głowna psuje dyski? czy to jakiś inny powód?
  • #9 11411259
    boro1234567
    Spec od komputerów
    Ocena: 1538
    Jeśli po upadku to problem z płytą.
  • #10 11411640
    zygi3114
    Poziom 10  
    No laptop upadł z 1,5 miesiąca temu a dysk nowy wsadziliśmy jakoś miesiac temu i od kilku dni pojawia się komunikat windowsa i kompa ciężko właczyć. trzeba kilka razy próbować. to co teraz robić?
  • REKLAMA
  • #11 11411662
    boro1234567
    Spec od komputerów
    Ocena: 1538
    Trzeba wykonać diagnostykę płyty i dysku.
  • #12 11411676
    adamadi33
    Poziom 43  
    Ocena: 251
    zygi3114 napisał:
    kompa ciężko właczyć. trzeba kilka razy próbować. to co teraz robić?

Teraz to tylko serwis, po upadku ciężko znaleźć usterki.Ciężki przypadek.
  • REKLAMA
  • #13 11586838
    zygi3114
    Poziom 10  
    Byliśmy w serwisie i Pan z serwisu powiedział że to zepsuty dysk. Teraz komp wogóle nie rusza. nawet ekran toshiby nie rusza. do Biosa nie da sie dostać. na innym dysku komputer rusza bez problemów. Zastanawiam sie czy warto wkładać kolejny dysk. Czy płyta głwona może niszczyć dysk?
    zeskanowaliśmy dysk programem HdTune i wyszło nam coś takiego. Toshiba X200 - Czy płyta główna z modelu A200 będzie pasować?

Ponadto ma drugie pytanie. ile zajmuje system windows 7 x64 home premium na dysku? Gdyż u znajomej zajmuje on 40gb a mi się wydaje że to troche dużo
  • #14 11587814
    miecho18
    Spec od komputerów
    Ocena: 2775
    Dysk do wymiany. 14.10 napisałeś, że dysk ma miesiąc, tak więc zapewne jest na gwarancji. Skorzystaj z niej.
  • #15 11588011
    zygi3114
    Poziom 10  
    Niestety nie ma już gwarancji na niego gdyż był on używany jako dysk zewnętrzny. co prawda leżał a nie był używany. zastanawia mnie czy to płyta główna niszczy te dyski czy złe uzytkowanie komputera mam na myśli przenoszenie go podczas jego pracy

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z płytą główną w laptopie Toshiba Satellite X200, która prawdopodobnie uległa uszkodzeniu z powodu przegrzania. Koszt naprawy w serwisie wynosi około 2000 zł, co wydaje się zbyt wysoką kwotą. Użytkownik zastanawia się nad możliwością wymiany płyty głównej na model z Toshiba Satellite A200 lub innym podobnym. Odpowiedzi sugerują, że płyty główne mogą być wymieniane, pod warunkiem, że mają identyczne wymiary i rozmieszczenie złącz. Wskazano również na możliwość naprawy uszkodzonej płyty w rozsądnej cenie. Użytkownik zauważył, że laptop nie uruchamia się prawidłowo, co może wskazywać na problemy z kartą graficzną, która jest integralną częścią płyty głównej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA