logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Tuner DVB-T Calbetech URZ0080 - przycina obraz i dźwięk

janeczekkk 28 Wrz 2011 19:51 7489 21
REKLAMA
  • #1 9973258
    janeczekkk
    Poziom 22  
    Ocena: 76
    Witam
    Jak w temacie - przycinanie się obrazu i dźwięku w tunerze DVB-T Cabletech URZ0080.
    Zauważyłem, że objawy są mniejsze jeżeli siła sygnału jest wyższa, jednak nie mam 100% jakości sygnału (odbieram na pokojowej antenie). Czy to może być przyczyną przycinania się obrazu i dźwięku ?
    Druga sprawa, może jest coś nie tak z oprogramowaniem (podczas aktualizacji z menu wyświetla informację, że nie ma nowszego). Może ktoś się orientuje czy jest możliwość wymiany oprogramowania przez złącze RS-232 z tyłu ?
  • REKLAMA
  • #2 9973269
    matis057
    Poziom 33  
    Ocena: 215
    Cytat:
    Zauważyłem, że objawy są mniejsze jeżeli siła sygnału jest wyższa, jednak nie mam 100% jakości sygnału (odbieram na pokojowej antenie). Czy to może być przyczyną przycinania się obrazu i dźwięku ?

Jakość sygnału powinna oscylować w granicach 80% aby nie rwało obrazu ani dźwięku.
    Siła sygnału może mieć nawet 20%.

Dodano po 2 [minuty]:

Mieszkając we Wrocławiu próbowałbym odebrać na samym kawałku druta. Tak z 25cm.
  • #3 9973314
    janeczekkk
    Poziom 22  
    Podczas wyszukiwania programów siłę sygnały pokazuje w granicach 50% natomiast jakość 100%. Jednak później przełączając na poszczególne programy jest u dołu pasek, wskazujący na (? jakość albo siłę) i dla każdego sygnału jest inny np. TVN ok. 70% (rzadko przycina) Polsat ok. 20% (często) Puls poniżej 10% (bardzo często).

Dodano po 2 [minuty]:

matis057 napisał:
    Mieszkając we Wrocławiu próbowałbym odebrać na samym kawałku druta. Tak z 25cm.

No właśnie ja odbieram na antenie pokojowej z własnym wzmacniaczem (producent DMP)

Więc wina leży po stronie tunera ?
  • #4 9973553
    matis057
    Poziom 33  
    Nie o to chodzi. Wzmacniacz wzmacnia wszelki syf taki jak nadajniki GSM, WiFi itp.
    Spróbuj wsadzić kawałek drutu w gniazdko antenowe odbiornika.
  • #5 9973562
    LeDy
    Poziom 43  
    Ocena: 2924
    janeczekkk napisał:

No właśnie ja odbieram na antenie pokojowej z własnym wzmacniaczem

Więc wina leży po stronie tunera ?
    A co ma dom tego tuner?
  • REKLAMA
  • #6 9973621
    janeczekkk
    Poziom 22  
    Pomysł z kawałkiem drutu nie pomógł. Sygnał jeszcze siła sygnału / jakość jest jeszcze gorsza. To samo obraz (jedna wielka kaszana).

Cytat:
    A co ma dom tego tuner?

Nie rozumiem tego zdania, no chyba że miało ono brzmieć "Co ma do tego tuner". Chodziło mi o to, że tuner mam wpięty do anteny pokojowej oraz pytam czy przyczyna przycinania się obrazu i dźwięku jest uszkodzenie tunera.
  • #7 9973688
    LeDy
    Poziom 43  
    Ocena: 2924
    Miało być co ma do tego tuner? To jest odpowiedź. Wina po stronie anteny.
  • REKLAMA
  • #8 9973698
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 9974548
    janeczekkk
    Poziom 22  
    Spróbuję zmienić antenę (ta nie jest w najlepszym stanie, zaliczyła kilka upadków i się powyginała) na inną pokojową lub jak gdzieś znajdę możliwość (u mnie w bloku niestety nie można wieszać na zewnątrz) to podłączę pod zewnętrzną np. siatkową. Dziękuję za pomoc.
  • #10 9974608
    TyPeczek
    Poziom 23  
    Ocena: 56
    Kiedy przycina ci ten obraz i dźwięk?
    Bo jeżeli dzieje się to zawsze podczas przełączania reklamy na film, to wina jest zmiany formatu przez tuner.
  • #11 9976182
    zdzich42
    Poziom 41  
    Ocena: 866
    Myślę, że żadna antena w pomieszczeniu nie zapewni Ci poprawnego odbioru. Zastosuj antenę zewnętrzną np DSR680 lub inną
  • #14 9985711
    janeczekkk
    Poziom 22  
    Przycinanie jest przez cały czas, podczas reklam i filmów. Ostatnio jednak przez 2 dni nie było żadnych problemów, jednak od wczoraj znowu zaczęło się przycinać. W przyszłym tygodniu podjadę do znajomego i sprawdzę na antenie zewnętrznej. Wtedy okaże się czy to wina anteny (mam nadzieję, że tak) czy dekodera.
    Jednak zastosowanie zewnętrznej anteny w miejscu mojego obecnego zamieszkania jest raczej niemożliwe (spółdzielnia nie udziela pozwolenia na montaż jakichkolwiek anten na ścianie budynku, a na dachu zdemontowano anteny. Dostępna jest jedynie telewizja kablowa lub odbiór przez anteny wewnętrzne).
  • #16 9987848
    janeczekkk
    Poziom 22  
    Cytat:
    A może antena na balkonie przyczepiana do barierek?

Niestety nie mam balkonu.
  • #17 9993981
    janek_ka3
    Poziom 1  
    Witam. Posiadam tez taki sam tuner i problem, probowalem juz na wszystkich antenach i to samo, moze oprogramowanie?
  • #18 10002151
    janeczekkk
    Poziom 22  
    W takim razie orientuje się ktoś czy i w jaki sposób można zmienić oprogramowanie (upgrade) w tym tunerze ? Bo jeżeli kolega ma ten sam problem, to przyczyna nie leży po stronie anteny. Dodam jeszcze, że przetestowałem go na zewnętrznej antenie i przy prawie maksymalnej sile sygnału i maksymalnej jakości obrazu występuje ten sam problem.
  • REKLAMA
  • #19 10002352
    matis057
    Poziom 33  
    Według mnie to wymiana tunera na inny, innej firmy.
  • #20 10056317
    janeczekkk
    Poziom 22  
    Cytat:
    Według mnie to wymiana tunera na inny, innej firmy.

Równie dobrze można to było napisać na początku tematu dodając fakt stworzenia nowej instalacji antenowej, ale chyba nie o to na tym forum chodzi.
    Czy w takim razie z tym modelem są zawsze problemy ? Co z oprogramowaniem ? Jutro spróbuje podłączyć go do komputera przez RS232 i połączyć się przez HyperTerminal, nic innego mi nie przychodzi do głowy.
    Dzisiaj go jeszcze rozebrałem, żeby sprawdzić czy nie ma jakiś widocznych uszkodzeń. Zwróciłem uwagę na fakt, iż 2 kondensatory elektrolityczne były wymieniane (tuner kupiłem używany). Może to tu leży przyczyna (zła pojemność, itp.).
    Cytat:
    Witam. Posiadam tez taki sam tuner i problem, probowalem juz na wszystkich antenach i to samo, moze oprogramowanie?

janek_ka3Może sprawdził byś swój pod tym względem.
  • #21 10056471
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #22 14388121
    piomat0
    Poziom 10  
    Witam!
    Wiem temat stary ale może komuś się przyda soft bo nigdzie nie ma raczej.

Mój dekoder się zacinał, w menu reagował na pilota po około minucie, samo wyświetlenie menu trwało kilka minut od naciśnięcia przycisku na pilocie :/

Żeby wgrać soft należy niestety wy lutować pamięć ST M29W....., i wgrać plik .bin programatorem. Po wgraniu softu zalecam przywrócenie ustawień fabrycznych w dekoderze :) Plik 100% sprawny, przetestowany i działa bez problemu.

Pozdrawiam :)
    Załączniki:
    • urz0080_dobry.rar (3.84 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z tunerem DVB-T Cabletech URZ0080, który przycina obraz i dźwięk, szczególnie przy niższej sile sygnału. Wskazano, że jakość sygnału powinna wynosić około 80% dla stabilnego odbioru, a siła sygnału może być znacznie niższa. Użytkownik korzysta z pokojowej anteny z wzmacniaczem, co może wprowadzać zakłócenia. Wiele odpowiedzi sugeruje, że problem może leżeć po stronie anteny, a nie tunera. Użytkownik planuje przetestować tuner z inną anteną, a także rozważa aktualizację oprogramowania przez złącze RS-232. Inni użytkownicy zauważają, że różne poziomy jakości sygnału na tym samym multipleksie mogą wskazywać na uszkodzenie tunera lub problemy z oprogramowaniem. Wskazano również na możliwość wymiany tunera na inny model.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA