logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zainstalować automatyczny włącznik świateł w VW Touran?

Zack de la Rocha 29 Wrz 2011 11:44 5120 4
REKLAMA
  • #1 9975000
    Zack de la Rocha
    Poziom 10  
    Posiadam automatyczny włącznik świateł (włącza się po wykryciu uruchomienia silnika), niestety nie wiem w jaki sposób go zaistalować w Touranie. Jeśli ktoś mógłby mi pomóc byłbym bardzo wdzięczny.
    Chyba, że istnieje możliwość przeprogramowania samochodu, żeby światła się włączały automatycznie po odpaleniu silnika. Jeżeli tak, to czy każdy serwis posiadający Vas będzie mógł to zrobić?
  • REKLAMA
  • #2 9976042
    trans-serwis
    Poziom 39  
    Ocena: 2254
    Oczywiście że da się zaprogramować włączanie świateł automatycznie.
    Można to zrobić również VCDS.
  • REKLAMA
  • #3 20682703
    zdzisiek083
    Poziom 1  

Ogólnie wystarczy rozłączyć kostkę od pokrętła włączania świateł i zaczynają się same zapalać po kluczyku.
  • REKLAMA
  • #4 20682787
    piotrekwoj1
    Poziom 43  
    Ocena: 3403
    zdzisiek083 napisał:

Ogólnie wystarczy rozłączyć kostkę od pokrętła włączania świateł i zaczynają się same zapalać po kluczyku.

A jak będziesz chciał włączyć inne światła to jak to zrobisz?
    Bezsensu cokolwiek dokładać skoro można to zrobić przeprogramowując auto.
  • #5 20682810
    ALIBABA I
    Poziom 33  
    Ocena: 533
    piotrekwoj1 napisał:
    A jak będziesz chciał włączyć inne światła, to jak to zrobisz?
    Dokładnie jak. A tak a propo tych świateł dziennych [z automatu] po części mnie trochę wkurzają, znajomy poprosił mnie, żebym go zawiózł i odwiózł z powrotem, dał mi swój samochód, więc ok, w dzień było super, lecz powrót był w nocy i co ciekawe, podczas powrotu zostałem obtrukany, obbłyskany, nie wiedziałem, co się dzieje. Po jakimś czasie zjazd na stację paliw, obchodzę auto, a tu nie ma świateł pozycyjnych z tyłu. Pstryknięcie manetką je uruchomiło. Ot i super, że nie musimy pamiętać o światełkach w dzień, no bo w nocy też świecą. Zaznaczę, że nie dodatkowe, a mijania. Obecnie córka ma auto, co w dzień nie zaświeca tylnych lamp, ale np. wjazd do tunelu czy jakieś zacienienie "mgła" lub zmierzch automatycznie je uruchomi. Tak że uważam, że oprócz tego automatu powinien być wmontowany czujnik zmierzchu, by uruchomił tył auta. "To dla leniwych i roztargnionych."

Ps , dodam jeszcze że ja nie ruszę autem bez wcześniejszego zapięcia pasów, regulacji fotela , ustawienia lusterek i pomimo że manetka biegów jest na neutralnym to j tak uruchamiam na wciśniętym sprzęgle ot taki nawyk.
REKLAMA