logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nokia N-Gage Classic - samoczynne wyłączanie i błąd systemu przy MP3

mrowcia7 02 Paź 2011 13:49 3311 33
REKLAMA
  • #1 9985096
    mrowcia7
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Witam jestem od wczoraj posiadaczem noki n-gage classic, nokię kupiłem za 50zł więc myślę że to dobra cena.
    Ale mianowicie mój problem polega na tym że telefon normalnie się włączam korzystam, korzystam. A gdy odłożę go na chwilę to się wyłącza, czasami też jak korzystam to też sie wyłącza.
    Co mam zrobić, bardzo proszę o pomoce. Z góry dziękuje za odp!
    P.S posiadam karte 2gb i gdy wgrywam mp3 i chce ją uruchomić na tele to wyświetla sie hasło "błąd systemu" formatowałem kartę ale to nic nie zmienia.
    Pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 9985832
    spokoszeroko
    Poziom 19  
    Ocena: 20
    W takich przypadkach trzeba wyczyścić styki baterii, styki złącza baterii na płycie, rozebrać fon i sprawdzić złącze na płycie. Niby banalne ale nie mówiłeś, że już cokolwiek robiłeś a od czegoś trzeba zacząć.
  • #3 9985941
    mrowcia7
    Poziom 12  
    Ooo to mam po czyszczone, nie znam się kompletnie na rozbieraniu telefonu:/
    Więc chyba będę zmuszony go sprzedać, chyba ze coś innego można jeszcze zrobić? Dzieki za odp i pozdrawiam:)
  • Pomocny post
    #4 9986103
    spokoszeroko
    Poziom 19  
    Napitalasz się czy poważnie mówisz? Weź coś małego spiczastego i lekko przeczyść styki baterii, cale te powierzchnie podrap ale lekko i to samo ze złączem na płycie, lekko te blaszki, które stykają się z baterią nie musisz przecież na razie rozbierać telefonu.
  • Pomocny post
    #5 9986408
    wozny_grozny
    Poziom 13  
    Częste wyłączanie się telefonu może być spowodowane zapchaniem pamięci telefonu, z tego co pamiętam to gad używa wolnej pamięci w telefonie jako pamięci ram, zapchanie pamięci telefonu może doprowadzić nawet do niewłączenia się już telefonu. Sformatuj pamięć telefonu.

Co do karty pamięci, to spróbuj włożyć kartę o mniejszej pojemności, gady nie radzą sobie za dobrze z kartami powyżej 1gb, najlepiej chodzą karty do 512mb.
  • REKLAMA
  • #6 9986883
    mrowcia7
    Poziom 12  
    Styki przeczyściłem, na razie się nie wyłącza. Przeczyściłem to co są pod baterią.
    Ale zobaczę z czasem, a co do pamięci to robiłem format przez ten kod noki.
    A karty mniejszej nie mam, a bez karty działo sie to samo.
    Pozdrawiam dzieki za odp!
    A do rozkręcania to nawet nie mam śrubokręta takiego, a po drugie nie chce coś urwać itp, serio się na tym nie znam.
  • Pomocny post
    #7 9987302
    staś pytalski
    Poziom 41  
    Ocena: 1426
    A jakim kodem robiłeś format ? Bateria oryginalna ? Jak dobrze pamiętam w oryginale w ngage była bateria o symbolu bl 6c. Jeżeli masz inną baterię np bl 5c jest ona cieńsza od bl 6c i może być mały luz między obudową a klapką baterii, więc podłóż jakiś papierek by lepiej dociskała.
  • Pomocny post
    #8 9987335
    wozny_grozny
    Poziom 13  
    staś pytalski napisał:
    w ngage była bateria o symbolu bl 6c

BL-6C była w gadzie QD, w Classic jest bateria BL-5C
  • #9 9987397
    mrowcia7
    Poziom 12  
    A ja mam bl-4C, to może być przez to?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #10 9987424
    wozny_grozny
    Poziom 13  
    Tak.
  • #11 9987489
    mrowcia7
    Poziom 12  
    Ok dziękuje jakoś skąbinuje tą dobrą, a mam teraz drugi problem z tymi mp3 zgrywam na kartę po czym gdy chce otworzyć wyskakuje "blad systemu"
  • #12 9987510
    wozny_grozny
    Poziom 13  
    Wgraj jakiś mało zajmujący plik mp3 na pamięć telefonu, uważaj żeby nie zapełnić pamięci telefonu, bo będzie buba (pamięć telefonu to niedużo ponad 3MB). Jeżeli odpali ci mp3 z pamięci telefonu, to spróbuj zmienić kartę pamięci na mniejszą.
  • #13 9987538
    mrowcia7
    Poziom 12  
    Nie mam jak, jeżeli podpinam telefon bez karty to komp go nie wyszukuje.
    A jak na kartę zgram to wyskakuje bład, a menadżer wgl nie pokazuje żądnych plików.
    A mniejszej na chwilę obecną nie mam, nie da sie jeszcze czegoś zrobić?
  • REKLAMA
  • #14 9987547
    wozny_grozny
    Poziom 13  
    Wgraj plik mp3 przez bluetooth. Tylko pamiętaj o tej pamięci żeby nie zapełnić za bardzo (jak się zapełni pamięć to telefon nie będzie miał pamięci potrzebnej do uruchomienia telefonu i trzeba będzie w serwisie nowy soft wgrywać).
  • #15 9988065
    spokoszeroko
    Poziom 19  
    No dobra rada poprzednika, wgraj coś małego ale mp3 i zobacz czy przy odtworzeniu też będzie błąd czy będzie działać, jeśli błąd to serwis i nowy soft, 20-30zł.

Piszecie o tych bateriach i teraz nie wiadomo czy chłopak nadal myśli, że winą baterii jest wyłączanie telefonu czy błąd przy odtworzeniu mp3. Przeczytajcie sobie dokładnie...
  • #16 9988077
    wozny_grozny
    Poziom 13  
    Wyłączanie się telefonu jest raczej winą baterii skoro ma BL-4C, ale nie jest wykluczone że może to być również wina softu. Najlepiej będzie jak się zaopatrzy w baterie BL-5C i mniejszą kartę pamięci, albo tak jak już pisałem prześle plik mp3 na pamięć telefonu przez bluetooth.
  • #17 9988170
    spokoszeroko
    Poziom 19  
    Tak rozumiem ale pisał, że po przeczyszczeniu styków jak na razie się nie wyłącza i że pozostał mu drugi problem czyli błąd przy mp3. Więc niech sam powie czy nadal ma dwa czy jeden problem:)
  • #18 9988646
    mrowcia7
    Poziom 12  
    To tak telefon przez noc się nie wyłączał, ale rano patrzę a tu biały wyświetlacz. No w szkole kila razy się wyłączył, biały wyświetlacz się robił.
    No i musiałem wyciągać baterie i odpalać.
    A co do mp3 to wysłałem przez blutufa, i jak otwieram to pisze format pliku nie opsugiwany: (
    Nie wiem już co zrobic!
  • #19 9988652
    spokoszeroko
    Poziom 19  
    Masz gdzieś komis/serwis w okolicy? Widzę, że Kraków no to jest ich tam trochę:) Dasz 20zł. i będziesz miała nowe oprogramowanie na poczekaniu. Trzeba to zrobić by właśnie wykluczyć wadę softu.
  • #20 9988685
    wozny_grozny
    Poziom 13  
    Masz gada CLS czy QD ?
  • #21 9988691
    mrowcia7
    Poziom 12  
    N gage classic
  • #22 9988751
    wozny_grozny
    Poziom 13  
    Z mp3 to może to być wina softu (nie wykluczone uszkodzenie sprzętowe).
    Co do tego wyłączania się, to załatw sobie baterie BL-5C.

Sprawdź też czy telefon nie miał styczności z jakąś cieczą, zalanie też może być przyczyną wyłączania się gada, oraz problemów z mp3.
  • #23 9989973
    mrowcia7
    Poziom 12  
    A da sie jakoś samemu tego softa wgrać?
    Pozdrawiam:)
  • #24 9990001
    wozny_grozny
    Poziom 13  
    Niestety nie. Serwis i koszt 30-40 zł.
  • #25 9991488
    spokoszeroko
    Poziom 19  
    Nie wyłącza mu się już bo pisał, że teraz robi się biały LCD, trzeba koniecznie wgrać nowe oprogramowanie by się przekonać, zainwestuj te 20-30zł. i będzie wiadome wszystko, czy ruszą mp3 i zniknie problem z działaniem ogólnym fona.
  • #26 10162618
    xxxrychu87xxx
    Poziom 10  
    Witam widze temat aktualny dla mnie moja n-gage zaczeła mi robić dziwną rzecz taką jak kolega opisał w temacie włacze ja czasem działa 3 godz a czasem 3 min po czym obraz powoli zaczyna znikać i zostaje gdzieś na wyswietlaczu pasek pikseli przez całą szerokośc (miejsce paska nie jest staałe raz jest wyżej raz niżej ) ten pasek też po chwili znika telefon był na serwisie wgrali ponoć nowego softa jednak problem jest nadal ( nie moge isc do tego serwisu z reklamacją bo mieszkam za granicą a telefon był wysyłany i ktoś go zanosił do zrobienia ) telefon rozbierałem już dwa razy tasmy wyswietlacza przycisnieta mocniej telefon "przedmuchany" styki wszedzie poczyszczone problem jest zarówno gdy jest karta pamieci jak i bez niej Bateria doscisnieta żadnych luzów resety kodami *#... nic nie dają wie ktoś co można jeszcze zrobić chociaz tak zeby wytrzymała do marca jak pojade do polski to ją oddal do roboty w konkretne rece zależy mi na tym uwielbiam moje cls to moj trzeci ale pierwszy problem tego typu :|
  • #27 10165891
    Gregyyy
    Poziom 17  
    Ocena: 25
    Na 99% jest to wina softu. W serwisie powinni ci z tym zrobić (chyba lipny serwis wybrałeś). Jest jeszcze jeden sposób który może pomóc lecz cudów się nie spodziewaj. Zainstaluj program o nazwie Fixx 1.05 (albo 1.06). Możliwe że pomoże.
    Napisz jeszcze jaką wersję softu posiadasz. (kod *#0000#).
  • #28 10166808
    xxxrychu87xxx
    Poziom 10  
    wgrałem 1.06 ale do qd do cls nie mogłem znalesc nadal bez zmian
    po kodzie *#0000#
    V 4.03
    26-11-2003(urodziny zaraz bedzie miał ;))
    NEM-4
    co ciekawe jescze dzisiaj odpalił sie w jezyku angielski przed ta naprawą w serwisie tez tak robił ze czasem sie odpalał po angielsku a czasem po polsku czasem już nie mam pomysłu o co mu chodzi :)
    Jeszcze coś moge wyćwiczyć z tym czy nie bardzo
  • #29 10166826
    Gregyyy
    Poziom 17  
    Ocena: 25
    data: 26-11-2003 to data ostatniego wgrywania softu z tego co pamiętam. więc raczej nie wgrywali ci go.
  • #30 10168749
    Zaworek
    Poziom 21  
    Ocena: 21
    Gregyyy napisał:
    data: 26-11-2003 to data ostatniego wgrywania softu z tego co pamiętam. więc raczej nie wgrywali ci go.

Mylisz się kolego. To data stworzenia danej wersji oprogramowania.
    4.03 jest najaktualniejszą i nie ma nowszej do N-Gage NEM-4

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problemy z telefonem Nokia N-Gage Classic, który samoczynnie się wyłącza oraz wyświetla błąd systemu przy próbie odtwarzania plików MP3. W odpowiedziach sugerowane są różne rozwiązania, takie jak czyszczenie styków baterii, sprawdzenie pojemności karty pamięci (zalecane karty do 512MB), a także wymiana baterii na model BL-5C, który jest bardziej odpowiedni dla tego urządzenia. Użytkownik próbował formatować kartę pamięci oraz przesyłać pliki MP3 przez Bluetooth, jednak napotkał problemy z nieobsługiwanymi formatami. Wskazano również na możliwość uszkodzenia oprogramowania, co może wymagać wizyty w serwisie w celu wgrania nowego softu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA