logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Trilux 2833 - jak naprawić zawężony obraz w pionie po uruchomieniu TV?

ewip 01 Gru 2004 18:47 1155 5
REKLAMA
  • #1 1028220
    ewip
    Poziom 11  
    Najpierw tv się nie włączał zacząłem kombinować z zasilaczem przelutowałem końcówki ale poradzono mi aby suszarką podsuszyć wysokie i zasilacz i dało się uruchomić tv ale teraz zawężony jest ekran w pionie co z tym zrobić
  • REKLAMA
  • #2 1028235
    Krzychu7
    Poziom 40  
    Ocena: 530
    Witam. Podaj więcej informacji. Jaką wartość ma napięcie systemowe +B. Jeśli TV wystartował po podgrzaniu to zaczął bym od wymiany kondensatorów elektrolitycznych w zasilaczu i w okolicy powielacza. Na początek tyle.
  • REKLAMA
  • #3 1028241
    DarekRz4
    Poziom 24  
    Ocena: 163
    Witam !!!

Najpierw napraw zasilacz !!!! Wygrzanie płyty suszarką to nie jest naprawa tylko pobudzenie TV do tymczasowego działania . Wymień wszystkie elki w zasilaczu (strona pierwotna i wtórna ) i dopiero wtedy będziesz mógł skupić sie na zwężonym obrazie (jeśli jeszcze będzie występował ) .Mógł on być spowodowany złą pracą zasilacza i zniknie po jego naprawie lub jest skutkiem jego nieprawidłowego działania przez dłuższy czas np. za wysokie napięcia .
    pozdr D.RZ

ps. nie podałeś szczegółów dotyczących tego zwężenia -obraz nie zniekształcony i zwężony czy poduszka ???
  • REKLAMA
  • #4 1029229
    benek111
    Poziom 17  
    Ocena: 22
    dlawik i kondensator 1 mikro/250V ( taki niebieski , nieelektrolit ). dlawik pewnie usmazony
  • REKLAMA
  • #5 1029258
    GKVIDEO
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 34
    Witam kolega "benek111"napisał
    Cytat:
    dlawik i kondensator 1 mikro/250V ( taki niebieski , nieelektrolit ). dlawik pewnie usmazony

a Kolega "ewip"
    Cytat:
    zawężony jest ekran w pionie co z tym zrobić

moje pytanie co ma wspólnego dławik i cała reszta do opisywanej jak dobrze zrozumiałem usterki w pionie ? pozdrawiam G&KVIDEO
  • #6 1036591
    Jan.dg
    Poziom 21  
    Ocena: 28
    podpowiedz kolegom czy jest zwezony z gory na dol czy z lewej i prawej ale tutaj musisz wymienic najpierw elektrolity w zasilaczu no i elektrolity przy ukladzie odchylania V tam jest 100 mikro przy ukladzie tda 3653b nie wiem czy ten jest ale uklad odchylania znajdziesz szukajac od cewewek odchylajacych
REKLAMA