logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zmontować kabel do połączenia falownika CHE100 z PC przez RS485?

Matelekt 03 Paź 2011 18:27 2073 6
REKLAMA
  • #1 9989351
    Matelekt
    Poziom 10  
    Ocena: 7
    Mam do zrealizowania projekt: mam do zrobienia połączenie między komputerem a falownikiem CHE100 tak aby z komputera można nim było sterować. Wszystko mam do tego potrzebne oprócz kabla, w sumie mógłbym go kupić za 600zł no ale chcemy by koszty były jak najmniejsze dlatego chcemy sami go zmontować. Teraz podam ogólne informacje o tym kablu jutro będe wiedział więcej to dopisze, a więc:
    Każda przetwornica częstotliwości Astraada Drive posiada wbudowany port szeregowy RS485 (2 przewodowy). W celu połączenia się z falownikiem musmy mieć:

1. port szeregowy w komputerze (RS232),
    2. zainstalowane oprogramowanie HCM w wersji 2.0 lub nowszej
    3. konwerter RS232/RS485 (np. JetCon2101)
  • REKLAMA
  • #2 9989400
    electro_Nick
    Poziom 33  
    Ocena: 203
    Taki konwerter można kupić za kilkadziesiąt złotych. Miedzy innymi na allegro...
  • REKLAMA
  • #3 10120973
    s_lonio
    Poziom 11  
    Ocena: 8
    Witam
    Mam podobny projekt my kupiliśmy przejściówke za 20 zł na allegro :) Zrobilismy opisówke przez program HCM 2.0 (prosty dość program gdyby coś pisz z miłą chęcią pomoge ) ale mam pytanie do was chciałbym tam dodać potencjometr, bo nasz model nie posiada, potencjometr do regulacji częstotliwości,jaki potencjometr i jak go podpiąc? :) a druga sprawa jak wykonać obrotomierz na wale silnika elektrycznego? myślimy coś w stylu stroboskopu schematów pełno tylko czy to wypali?
  • REKLAMA
  • #4 10126550
    helper86
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    Do czego ten obrotomierz? Falownik nie pokazuje obrotów?
    pozdrawiam
  • #5 10127555
    s_lonio
    Poziom 11  
    Ocena: 8
    Właśnie nie pokazuje. To jest nasz projekt jako prace dodatkowe i mamy wykonać obrotomierz który ma pokazywać obroty wału i ma on być tak jakby dołączony do wału na końcu silnika. A jak z tym rezystorem jak go dobrać?
  • REKLAMA
  • #6 10170127
    Matelekt
    Poziom 10  
    Ocena: 7
    Jak na razie podłączyliśmy potencjometr 2kilo Ohma ale falownik wkręca sie tylko do 30Hz zamiast do 50Hz, więc powinniśmy go zamienić na większy czy na mniejszy potencjometr?
  • #7 10172076
    electro_Nick
    Poziom 33  
    Ocena: 203
    Zewrzyjcie na moment oba kable które idą do potencjometru-silnik powinien wejść na maksymalne obroty-jeśli nie to znaczy ze macie coś w parametrach pomieszane...

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje sposobu na zmontowanie kabla do połączenia falownika CHE100 z komputerem przez RS485, aby móc nim sterować. Wymagane są: port szeregowy RS232 w komputerze, oprogramowanie HCM w wersji 2.0 lub nowszej oraz konwerter RS232/RS485, który można nabyć w przystępnej cenie. Inny uczestnik dyskusji podzielił się doświadczeniem z użyciem przejściówki za 20 zł oraz zainstalowaniem oprogramowania HCM. Pojawiły się pytania dotyczące dodania potencjometru do regulacji częstotliwości oraz obrotomierza do silnika elektrycznego. Użytkownicy wymieniają się wskazówkami dotyczącymi doboru potencjometru oraz jego podłączenia, a także rozwiązaniami problemów z parametrami falownika.
REKLAMA