logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Canon Eos 400D - autofocus nie ustawia ostrości, zielona kropka miga

GRYFITA 04 Paź 2011 09:49 5354 4
REKLAMA
  • #1 9991449
    GRYFITA
    Poziom 10  
    Mam problem z eosem 400D - nie działa autofocus. Sprawdzałem z różnymi obiektywami ( kit 18-55, 17-85, 24-70/2,8) i na pewno problem jest po stronie body.
    Styki czyściłem. Matówka i pod matówką czysto.
    Po wciśnięciu przycisku spustu migawki silnik AF kręci w jedna i drugą stronę, ale nie ustawia sie w pozycji gdzie jest ostrość, zielona kropka miga czasami.
    W trybie manualnym udaje sie zrobić zdjęcie dopóki nie zacznie migać zielona kropka - gdy miga nawet na manualu nie pozwala wyzwolić migawki.
    Nie wiem czy problem jest z czujnikiem AF w pryzmacie czy z samą płytą główną.
    Aktualizowałem firmware z wersji 1.0.1 do 1.1.1 z nadzieją, że może coś sie stało z oprogramowaniem wewnętrznym aparatu, ale nic to nie zmieniło. Proszę o pomoc. Zawsze można wysłać na Żytnią, ale wymienić płytę sam potrafię - taniej i szybciej.
  • REKLAMA
  • #2 9992035
    gajmix
    Poziom 32  
    Ocena: 169
    Sprawdzałeś to pomocnicze lusterko czy znajduje się we właściwej pozycji? Główne lustro w pozycji górnej - powinno być złożone, główne lustro w pozycji dolnej - rozłożone. Jeśli nie to jest przyczyną to trzeba będzie dokładnie sprawdzić elektronikę.
  • REKLAMA
  • #3 9997172
    GRYFITA
    Poziom 10  
    sprawdzę i dam znać. Sprawdzałem natomiast flexy z lewej strony pryzmatu / bo jeden z nich jest od czujnika AF jeśli się nie mylę / czy są prawidłowo zapięte na płycie i tam wygląda, że jest wszystko ok. Póki co dziękuję za wzkazówkę.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 10006006
    marianpdr
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    W pryzmacie niema czujnika AF tylko czujnik światła. Możesz wyczyścić sensor af lub przedmuchać . Znajduje się na dole komory lustra jak uniesiesz lustro takie szklane cztery lub trzy czujniki. Sprawdzić flex pomiędzy czujnikiem a płytę główną. Płytę jak sam wymienisz to nic nie da bo jej nie skalibrujesz potrzebny jest specjalny program canona i specjalne charty serwisowe żeby łapał ostrość.
  • #5 10172900
    GRYFITA
    Poziom 10  
    Gruntowne oględziny złącza taśmy łączącej czujnik AF z płyta główną (złącze na płycie po prawej stronie u dołu ) wykazały, iż jest ono naruszone - przelutowanie złącza i dokładne umieszczenie taśmy spowodowały, że AF zaczął działać.
REKLAMA