logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dlaczego próbówka nie świeci w gniazdku z prądem przemiennym?

grzput84 07 Paź 2011 22:57 2966 9
REKLAMA
  • #1 10003775
    grzput84
    Poziom 9  
    Witam,

wiem, że ten temat był już maglowany wielokrotnie, ale mam wrażeniem, że każda następna odpowiedź zaprzecza poprzednim.

Mówi się, prąd przemienny zasilając np. żarówkę oznacza, że prąd płynie w obu kierunkach. Jakby tak faktycznie było to próbówkę wkładając w gniazdku w N i L powinna się zaświecić, a tak wcale się nie dzieje.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 10003793
    goldi74
    Poziom 43  
    Ocena: 1530
    grzput84 napisał:
    Jakby tak faktycznie było to próbówkę wkładając w gniazdku w N i L powinna się zaświecić, a tak wcale się nie dzieje.

I faktycznie by tak było gdyby przewód N nie był uziemiony.
  • REKLAMA
  • #3 10003826
    grzput84
    Poziom 9  
    Czyli, popraw jak źle rozumuje, mając sytuację ze zwykłą zarówką do której podłączone jest L i N.

Od przewodu L do żarówki mamy napięcie dodatnie, od żarówki do uziemienia 0 a od uziemienia napięcie ujemne ?? Dobrze rozumie??

pozdrawiam.
  • #4 10003835
    Quarz
    Poziom 43  
    Ocena: 626
    grzput84 napisał:
    Witam,

wiem, że ten temat był już maglowany wielokrotnie, ale mam wrażeniem, że każda następna odpowiedź zaprzecza poprzednim.

Mówi się, prąd przemienny zasilając np. żarówkę oznacza, że prąd płynie w obu kierunkach. Jakby tak faktycznie było to próbówkę wkładając w gniazdku w N i L powinna się zaświecić, a tak wcale się nie dzieje.

Pozdrawiam.
    Mylisz pojęcia i zaniżasz poziom tego forum ...

Temat Twój łamie Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany i będą go raportował, a właściwe jego miejsce jest w koszu.
  • #5 10003866
    grzput84
    Poziom 9  
    Achaa, to zdecydujcie się, bo jeden z Was twierdzi, że tak by było, a drugi, że wogóle myle pojęcia.
  • #6 10003923
    goldi74
    Poziom 43  
    Ocena: 1530
    Ja tam już się nie odzywam bo jeszcze i mnie ktoś zaraportuje. :D
  • REKLAMA
  • #7 10003988
    postscripter8
    Poziom 10  
    Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany znajduje się odpowiedź na twój palący problem. Czytać i uczyć się, żeby na przyszłość głupio nie pytać.
    Temat do zamknięcia moim zdaniem.
  • REKLAMA
  • #8 10004000
    andre333
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    Napięcie na początku przewodu i na końcu będzie niemalże identyczne, Napięcie na żarówce jest raz + na gwincie i - na dolnym końcu a następnie - na gwincie + na dolnym końcu. Przejścia z jednego stanu do drugiego są oczywiście płynne, sinusoidalne
  • #9 10004004
    ankra
    Poziom 11  
    Ocena: 10
    Ale dlaczego? Człowiek chce się czegoś nauczyć i pisze na form "początkujący nauka". Cóż jest w tym niestosownego?
    Szczególnie, że zaraz wsadzi miernik w gniazdko i udowodni, że między N i G jednak jest napięcie, a zwarcie N i G wywala różnicówkę. I okaże się, że mierząc ten swój układ z żarówką, będzie miał wskazanie dodatnie w L, 0 w N i minus w G. Och, "w danej chwili czasu" i "w stosunku do N", ale jednak.

A wyjaśnienie dla młodego (?) kolegi (?) jest proste - prąd płynie, jeżeli na jakimś odcinku przewodnika jest różnica potencjału elektrycznego. Jeżeli rozpatrujemy kabelki L, N, G (jak mamy w gniazdku elektrycznym), to kabelek N jest zerowy w sensie potencjału referencyjnego (czyli od tego mierzymy napięcie), a kabelek L zmienia cyklicznie swój potencjał z dodatniego na ujemny W STOSUNKU DO N. I mamy prąd przemienny, bo elektrony raz będą płynąć od L do N, a za chwilę z N do L. Wkładanie probówki do L ma sens, bo zamykamy przez ciało obwód do Ziemi (która jest niespożytym źródłem i odbiorcą elektronów), wkładanie do N też czasami ma sens, bo chociaż TEORETYCZNIE kabelek N reprezentuje Ziemię, to jednak nie wiemy gdzie dokładnie z tą Ziemią jest połączony i wskutek przepływu prądu w kabelku N (który też ma swoją rezystancję) w danym jego punkcie możemy zarejestrować dość spory potencjał w stosunku do prawdziwej Ziemi, czyli kabelka G.
  • #10 10004132
    Mirek Z.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 529
    Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany - p.3.1.17.
    Forum nie zastępuje zajęć/wykładów, podręcznika lub innej, podobnej tematycznie literatury.

Podsumowanie tematu

✨ Prąd przemienny (AC) charakteryzuje się cykliczną zmianą kierunku przepływu, co oznacza, że w przypadku zasilania żarówki prąd płynie na przemian od przewodu L (fazowego) do N (neutralnego). Użytkownicy forum dyskutują, że przewód N jest uziemiony, co wpływa na pomiar napięcia. W odpowiedziach wyjaśniono, że napięcie na żarówce zmienia się sinusoidalnie, co powoduje, że prąd płynie raz w jednym, a raz w drugim kierunku. Wskazano również, że różnica potencjału między przewodami L i N jest kluczowa dla zrozumienia działania prądu przemiennego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA