Visual Basic 2008- przelicznik bajty > bity, kilobajty, megabajty, gigabajty, terabajty, petabajty, exabajty, zettabajty, jottabajty Witam. Piszę aktualnie program który przelicza bajty na bity, kilobajty, megabajty, gigabajty, terabajty, petabajty, exabajty, zettabajty i jottabajty. Oto zrzut ekranu z kalkulatora:
Na razie wyszło mi coś takiego:
Kod: text
Zaloguj się, aby zobaczyć kod
Lecz nic nie działa. 0 błędów, a jednak nic nie wyświetla. Nawet skopiować wartości z TextBox1 do TextBox3 nie chce. Co może być tego przyczyną i co tu poprawić?
Pozdrawiam
Krzysiek
Proponuję zacząć od nazwania kontrolek tak, żeby opisywały to, co przechowują, a nie TextBox1, TextBox2 itd. Spotkałem się z dwiema szkołami: txtBytes, txtBits itd. lub BytesTextBox, BitsTextBox - proponuję wybrać jedną z nich.
Druga sprawa, to debugger. Postaw breakpoint w pierwszej linii metody buttcalc_Click, a później krokowo przechodź do kolejnych linii. W ten sposób sprawdzisz, co tak naprawdę dzieje się w Twoim kodzie. Nie wiem jak w VB.NET, ale w C# dzielenie robi się slashem (/), a nie backslashem (\).
Poza tym chyba brakuje nawiasów po ToString w linii z przypisaniem do TextBox2.Text. Chyba, bo jak wspomniałem, nie znam składni VB.NET.
Na razie zmieniłem ładnie nazwy na:
Do wpisania- txtbytes_write
Bity- txtbits itd.
Kod ładnie się sam zmienił, błędów nie ma. Teraz niestety mam problem:
1. Jak mam zmodyfikować kod, by klawiatura działała prawidłowo?
2. Czy działania, które wykonuję są prawidłowe?
Pozdrawiam
Krzysiek
EDIT:
Jest duży postęp! Kalkulator obsługuje już klawiaturkę i oblicza:
Kod: text
Zaloguj się, aby zobaczyć kod
Działanie tej klawiaturki jest jednak nieco wkurzające, gdyż po wciśnięciu klawisza np.: 2 wpisuje się dwa. Lecz po wciśnięciu klawisza 5 zamiast stworzyć liczbę 25 usuwa 2 a na jej miejsce daje 5.
Dodaje dobrze dopiero gdy wpiszę liczbę 2, wcisnę Calc!, dopiszę 5 i dopiero mam wynik 25. Jak mam zmodyfikować kod, by klawiatura działała prawidłowo i czy na pewno wykonuję dobre i dokładne obliczenia? Gdyż np.: tutaj pisze, by obliczenia wykonywać tak:
Cytat:
kilo (pisane z małej litery) = mnożnik 1000 (lub inaczej mnożnik 1000 ^ 1)
Kilo (pisane z dużej litery) = mnożnik 1024 (lub inaczej mnożnik 1024 ^ 1)
mega (pisane z małej litery) = mnożnik 1000 ^ 2 (czyli 1000 do potęgi 2)
Mega (pisane z dużej litery) = mnożnik 1024 ^ 2
giga (pisane z małej litery) = mnożnik 1000 ^ 3
Giga (pisane z dużej litery) = mnożnik 1024 ^ 3